Всичко за градинските бордюри

Съдържание
 1. Особености
 2. Преглед на видовете
 3. Нюансите на избора
 4. Как да го направите сами?
 5. Как да залагам?
 6. Примери в ландшафтния дизайн

Пътеките и пътеките в градината правят придвижването из територията по-удобно и лесно. Но цялата градинска естетика бързо избледнява, когато има силни дъждове или силен сняг в двора. За да не се „замъгляват“ пътеките и да останат толкова привлекателни, е необходимо да се монтират добри градински бордюри. Ще говорим за тях в тази статия.

Особености

Градинските бордюри са неразделна част от добре поддържания и атрактивен парцел. Гамата от такива продукти редовно се актуализира с нови артикули. Те са изработени от различни материали и поради това имат различни експлоатационни характеристики. Възможно е да изберете най-добрия вариант за всякакви условия.

Градинските бордюри могат ефективно да украсят почти всяка зона. Правилно подбрани, те могат да внесат нови цветове в ландшафтния дизайн, които понякога толкова липсват там.

Освен това такива елементи могат да поемат ролята на ярки акценти на ситуацията.

Разглежданите градински аксесоари играят не само ролята на ефектни декорации, но и практични компоненти. Благодарение на бордюрите всички пътеки и пътеки в градината остават спретнати, не се „замъгляват“ под въздействието на валежи – дъжд, сняг, градушка. Домакинствата все още могат да се движат свободно из сайта си без никакви неудобства, без да се замърсяват. Това говори за несъмнената полезност на добре подбраните граници.

Градинските бордюри са привлекателни не само със своята функционалност, но и с простотата на собственото им производство. Правенето на тези неща със собствените си ръце не е трудно дори за онези хора, които не са правили нищо подобно преди. Днес много градинари решават да не купуват готови, а да инсталират на своите обекти домашно изработени бордюри с подходящ дизайн.

Преглед на видовете

Въпросните градински елементи са изработени от различни суровини. Много е важно да обърнете внимание на този параметър при избора на идеалния вариант. В зависимост от материала на производство, бордюрите ще имат свои собствени експлоатационни характеристики и качества, за които градинарят трябва да знае предварително. Нека разгледаме по-отблизо висококачествените бордюри, изработени от различни материали, и да научим за техните свойства.

Дървени

Често в страната можете да намерите декоративни бордюри, изработени от дъски или други дървени части. Много градинари предпочитат такива продукти, защото имат редица значителни предимства.

 • Дървените бордюри изглеждат спретнати и красиви, съчетавайки се перфектно с естествената градинска среда.
 • Тези продукти могат да бъдат инсталирани по различни начини.
 • Добре изработените дървени бордюри за градината могат да се похвалят с отлични якостни характеристики - много е трудно да ги счупите или повредите.
 • Обикновените остатъчни строителни материали също могат да се използват за направата на добри градински бордюри от дърво.
 • Въпросните продукти се сглобяват много лесно и бързо, което радва много градинари, които нямат много свободно време.
 • Дървото е екологично чист и безопасен материал, който не може да навреди нито на домакинствата, нито на близките насаждения.

Дървените продукти имат много предимства, но има един сериозен недостатък - тяхната крехкост. Дори ако предварително обработите дървото с антисептични защитни съединения, то все още може да издържи не повече от 10 години.Монтирането на дървени бордюри е много лесно.

Дори неопитен градинар, който не е запознат с подобни процедури, може да се справи с такава работа.

Пластмаса

Висококачествените бордюри, изработени от пластмаса, също са популярни днес. Такива сортове се продават в много търговски обекти и са представени в богат асортимент. Пластмасовите екземпляри привличат собствениците на градини със своите положителни качества.

 • Пластмасата е материал, който не се страхува от влага и влага. Под негово влияние не се деформира, не губи привлекателния си вид. Същото може да се каже и за температурната устойчивост - температурните спадове не могат да навредят на пластмасата.
 • Подобно на дървените бордюри, пластмасовите бордюри се монтират много лесно, а ако е необходимо, също толкова лесно се разглобяват. Отнема много малко свободно време.
 • Полимерните материали са много издръжливи.
 • Пластмасата няма да се влоши, ако влезе в контакт със съединения, използвани за напояване на градински култури.
 • Пластмасовите продукти обикновено са евтини.
 • Представен в най-широк асортимент. В продажба има части с различни форми и цветове.

Недостатъците на пластмасовите бордюри включват синтетичната природа на материала, както и ниската механична устойчивост. Но няма нужда да се страхувате от висококачествена пластмаса - тя няма да навреди нито на човешкото здраве, нито на състоянието на растенията, растящи наблизо.

Тухла

В градината са монтирани и здрави бордюри от тухли. Често същият материал се използва за декориране на тротоари, както и за изграждане на красив бордюр. Инсталирането на тухлени компоненти е просто и лесно. Трябва обаче да се помни, че такъв материал, като е на открито, едва ли ще може да издържи достатъчно дълго.

За да може тухлата да издържи възможно най-дълго, тя трябва да бъде обработена със специален водоустойчив лак. Можете също така да закупите специална клинкерна тухла за градинарство. Такъв материал практически не позволява на влагата да преминава, следователно с течение на времето той няма да започне да се влошава, а градина с бордюри, изработени от такива тухли, ще придобие естетичен вид.

Естествен камък

Естественият естествен камък е рационален бордюр материал, тъй като се характеризира с отлични естетически качества, висока якост и издръжливост. На открито, изложен на отрицателни външни влияния, камъкът не се срутва, не губи предишната си привлекателност и сила.

С каменни бордюри всяка градина ще изглежда наистина великолепна и богата.

Но трябва да се има предвид, че естественият камък е доста скъп и има впечатляващо тегло. За проектирането на пистите трябва да изберете части, които имат подходящи размери. Често не само градинските пътеки са допълнени с камък, но и са подредени около цветните лехи. Ако искате да придадете на градината луксозен вид, този материал може лесно да се справи с такава задача.

Изграждането на бордюр от естествен камък самостоятелно не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. За да направите това, просто трябва да изкопаете дупки, да напълните дренажния слой и да го уплътните. Също така в окопите често се полага специално агрофибър, така че тревата да не може да расте през монтираните бордюри. Камъкът се полага така, че всички детайли да са възможно най-близо един до друг. Между големите елементи се изсипват малки фракционни камъни.

Бетон

Често бордюри, изработени от бетон, се използват за декориране на летни вили. Такива опции се считат за универсални, тъй като могат лесно да защитят не само пътеки в градината, но и легла, стволове на дървета, декоративни пънове, зони около дървета и много други зони. От свежо решение ще бъде възможно да се изгради рамка с абсолютно всички размери и форми, които градинарят желае.

Използвайки бетонни бордюри, собствениците могат да развият въображението си, тъй като дизайнът на такива части може да бъде напълно различен. Има дори специализирани устройства, с помощта на които е възможно да се изградят къдрави бордюри със собствените си ръце, например заоблени. Изобщо не е необходимо да използвате прясно приготвен бетонен разтвор за инсталиране на огради за пътеки. Могат да се монтират и парчета от сух материал. Това определено няма да повлияе зле на външния вид на ландшафтния дизайн.

Изработена от метал

Един от най-надеждните и издръжливи е метален бордюр за градина. Най-често такива продукти са представени под формата на тънка лента, изработена от стомана, алуминий или мед. Те се монтират, както всички горепосочени опции, просто и бързо. Сред основните предимства на металните бордюри са следните.

 • Те са много издръжливи и надеждни.
 • Те помагат за ефективно поддържане на формата на пътеките в градината.
 • Лесен и безпроблемен за инсталиране.
 • Те не се страхуват от температурни промени.

Те не увреждат почвата и близките насаждения.

Нюанси на избор

Висококачествените и практични градински бордюри трябва да бъдат избрани правилно. Помислете за някои от нюансите и характеристиките на избора на правилните опции.

 • Много хора избират пластмасови бордюри за монтаж. Трябва да се има предвид, че този материал съдържа специални добавки, с помощта на които продуктите могат да се експлоатират на открито. Ето защо такива неща продължават дълго време. Непосредственият тип материал винаги е посочен върху пластмасовите изделия.
 • Когато избирате дървени бордюри за подреждане на градина, трябва да помните, че те няма да издържат много дълго, дори ако се обработват редовно. Тухлените продукти са по-практични, но трябва да бъдат покрити със специални продукти. По-устойчив на износване камък може да служи като заместител на тухла, но също така ще струва много повече. Купувачът трябва предварително да реши какви свойства очаква от продукта и колко е съгласен да похарчи за него.
 • Изберете правилните размери на бордюра. В продажба можете да намерите както малки и спретнати, така и доста големи версии с различни форми. Струва си да изберете най-добрия вариант въз основа на размера на градинските пътеки.
 • Преди да купите, трябва да се уверите, че продуктите са изработени от качествени материали, без повреди, дефекти и пукнатини.

Висококачествен и здрав градински бордюр може да бъде закупен в специализирани магазини, където обикновено се продава всичко необходимо за градина и зеленчукова градина. Тук клиентите могат да намерят продукти с различни размери - от 500x200x40 до 1000x200x80 mm и повече. Цветовата гама също е огромна. Продават се зелени, сиви, кафяви, бели и дори светещи модели.

Как да го направите сами?

Градинските бордюри не трябва да се купуват от специализиран магазин. Напълно възможно е да ги направите със собствените си ръце и в крайна сметка да получите много добър резултат. Ако искате да украсите лятната си вила на ниска цена, тогава е препоръчително да направите декорациите сами и след това да ги инсталирате сами, така че можете да спестите пари от инсталацията. И така, за производството на един от видовете бордюр ще ви трябва:

 • цимент клас М400 или М500;
 • натрошен камък или чакъл с фракция до 40 мм;
 • речен или измит пясък от едра фракция;
 • пластификатор за бетон;
 • много вода;
 • пигментна боя за бетон.

Можете също да подготвите материали за направата на кофража - това може да бъде шперплат, дъски или метални листове.

От инструментите, от които се нуждаете:

 • бетонобъркачка;
 • вибрираща маса;
 • резервоар за разтвор;
 • специални форми за изливане на бетонна смес;
 • рулетка, ниво;
 • мистрия, лопата, шпатула;
 • шнур, ножовка и чук за монтаж на кофраж

Нека анализираме накратко технологията за създаване на въпросните обекти със собствените си ръце.

 • В ролята на формуляр е позволено да се използва канал от 16 или повече клас. Краищата му трябва да бъдат затворени чрез заваряване на метални пластини.
 • Дължината на частите не трябва да бъде повече от 2 m.Не бива да ги правите и прекалено широки – ще изглеждат груби.
 • След това трябва правилно да подготвите бетонния разтвор. По-добре е да го омесите в бетонобъркачка. Много по-трудно е да направите това с миксер.
 • Важно е да използвате само чист пясък и вода за смесване.
 • За да улесните изваждането на готовите продукти от формите, повърхностите им вътре в стените трябва да бъдат обилно намазани с машинно масло.
 • За да се окажат оцветени циментовите бордюри, към бетонния разтвор ще трябва да се добави оцветяващ компонент. На всеки етап от добавянето на определени компоненти бетонобъркачката трябва да продължи да работи без паузи.
 • Наистина висококачествени и спретнати неща могат да се получат, ако използвате специална вибрираща маса. Върху него са изложени формите, в които е положен разтворът. Ако няма вибрираща маса, можете да уплътните разтвора, като почуквате формата с чук.
 • Ако е необходимо, трябва да направите домашно подсилване. За това формите първо се пълнят с разтвор от само 50%, след което там се поставят метални пръти. След това се излива останалото пространство. След това ще ви трябва същото уплътняване с вибрираща плоча.
 • Бетонът, излят във форми, трябва да престои най-малко 48 часа. След това формичките се отстраняват, след което продуктите се оставят за още 3-4 седмици до готовност. Когато домашните продукти придобият необходимото ниво на здравина, ще бъде възможно да се прибегне до инсталирането им в градината.

Как да залагам?

Монтажът на домашен бордюр започва с отстраняване на горния слой почва на дълбочина най-малко половината от височината му, но в същото време той трябва да надвишава поне 1,5 пъти параметъра на височината на получения продукт. Мястото трябва да бъде правилно поставено, маркировките трябва да бъдат фиксирани с дървени колчета и конци, опънати между тях.

Последните се изтеглят по външния ръб на линията за монтаж на границата.

На дъното на подготвения изкоп ще е необходимо да се насипят 5-8 см чакъл и пясък на слоеве. Всичко е уплътнено добре. След това съставът от цимент и пясък се омесва в съотношение 1: 4. Бордюрите ще трябва да бъдат монтирани върху получената смес и след това да се уплътнят със специален гумен чук. На този етап е много важно да държите хоризонталата под контрол в съответствие с опънатата между колчетата връв и индикатора за нивото на сградата. Веднага след като цяла серия от бордюри са напълно разкрити, пясъкът трябва да се изсипе от двете им страни и да се разлее с вода за плътност.

Примери в ландшафтния дизайн

Не подценявайте ролята на градинските бордюри в озеленяването. Често, без тези детайли, композицията изглежда скучна, непълна и дори скучна. Оградите, идеално пригодени за цвят, форма и размер, могат да оживят обстановката, да я направят по-жизнена и оригинална. Нека видим това, като разгледаме няколко добри примера.

 • Почти най-зрелищните и представителни са бордюрите от естествен камък. Такива елементи са в състояние да "обогатят" почти всяка градина, тъй като изглеждат скъпи и здрави. С такива детайли можете красиво да оградите ъгъл от зелената морава, където растат оригинални декоративни растения, заобиколени от малко камъче. Този ъгъл ще намери своето място до входната врата.
 • Оригинални и привлекателни на сайта изглеждат бордюри от малък коноп, подредени в редица. Освен това техният нюанс може да бъде или светъл и мек, или по-тъмен. Всички опции ще изглеждат хармонично на фона на градинската зеленина.
 • Пластмасовите бордюри от релефен тип ще изглеждат спретнати и лаконични в местния район. Такива продукти са представени в различни цветове - няма да е трудно да изберете правилния вариант за всяка ситуация. Пластмасовите части могат да се използват за ограждане на голямо разнообразие от зелени и флорални насаждения в градината.
 • Много интересни и спретнати бордюри с вълнообразни форми могат да бъдат поставени от тухла или камък. Ако искате да внесете по-интересни цветове и нюанси в градината, можете да боядисате такива огради в бледо синьо, розово, жълто.

Такива детайли няма да бъдат досадни с прекомерна яркост, но определено хармонично ще се впишат в много ландшафтни композиции.

 • Обикновени каменни бордюри, състоящи се от плоски кръгли елементи, ще бъде много атрактивно и спретнато за разглеждане на разделителната линия на градинска пътека и буйни зелени площи с многоцветни пъпки. Най-хубавото е, че тези бордюри се комбинират с късо подстригана, добре поддържана морава. С такива детайли градината придобива зашеметяващ, добре поддържан вид.

За информация как да направите градинска граница със собствените си ръце, вижте следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели