Стилът на Райт в интериора и екстериора на къщи

Съдържание
 1. Особености
 2. Цветен спектър
 3. Архитектура
 4. Вътрешен дизайн
 5. Как се прави проект?
 6. Красиви примери

В дизайна идеята за пълна хармония с природата става все по-тежка всяка година. Това важи както за интериора, така и за екстериора. Важно е сградите да се вписват убедително в ландшафта, а интериорният дизайн на жилището да е съзвучен с еко-мисленето. Една такава посока, сродна на природата, е стилът на Райт. Иначе се нарича "прериен стил".

Особености

Такива сгради се превръщат в лаконични допълнения към пейзажа - те са едновременно прости и удобни, и външно обмислени, така че погледът да възприема къщата и нейната естествена среда като едно цяло. Това е философията на органичната архитектура, която е основана от американския иновативен архитект Франк Лойд Райт.

Той не харесваше обемисти, сложни конструкции, вярваше, че сградата трябва да бъде приятелска на естествения пейзаж. А вдъхновители на подобни нововъведения бяха американските степи (оттам идва и името „прериен стил“). По време на живота си Райт построи огромен брой къщи, както и училища, църкви, музеи, както и офис сгради и много други по негови проекти.

Но именно органичната архитектура, изразена от "прерийните къщи", се превърна в най-значимия принос на Райт и затова стилът на тези къщи заслужено започва да носи неговото име.

Типични характеристики на къщите:

 • сградите са хоризонтално ориентирани;
 • къщите изглеждат приклекнати и ъглови;
 • фасадата е визуално разделена на няколко секции;
 • планировката на сградата е отворена;
 • къщата е декорирана с естествени материали в различни комбинации.

В същото време сградите са едновременно лаконични и уютни. Не може да има претенциозност и помпозност, сложност, елементи, които не могат да се нарекат функционални.

Модерните къщи често са правоъгълни или L-образни и това се прави главно за спестяване на пространството в сградата. Къщите обикновено не са високи, дори с 2 и 3 етажа. Усещането за земност се дължи на хоризонталната ориентация на сградите.

И сградите изглеждат ъглови поради значителния брой правоъгълни издатини (например разширения, еркери).

Цветен спектър

Използвани са само естествени цветове. Приоритет - неутрален и топъл. По-често се използва пясъчно, бежово, теракота, кафяво и сиво. Което не е изненадващо: всъщност тези цветове се вписват органично във всеки пейзаж. Но бялото, толкова обичано в средиземноморската гръцка или скандинавската посока, почти липсва в стила на Райт.

Покривът винаги ще бъде по-тъмен от стените, но изпичането на надвесите ще бъде по-леко. Дизайнът на ъглите трябва да е в тон с цвета на покрива. Цветовата схема е базирана на минимализъм, тя е неутрална и спокойна.

Смята се, че нека самата къща да бъде сдържана, а цъфтящите дървета на обекта или цветята в цветна леха могат да станат ярки акценти - само естествен декор. И, разбира се, зелената трева и синьото небе ще украсят "прерийната къща" по-добре от всичко друго.

Цветовете са приятни и за човешкото възприятие, не им омръзват, а съчетанието им се свързва с комфорт и сигурност. И те също трябва да подчертават ъгловостта на сградата, защото в стила на Райт това е недвусмислено достойнство на къщата.

Акцентът е поставен върху сегментирането на сградите, а цветът е най-добрият инструмент за поставяне на акценти.

Архитектура

Модерните домове на Райт изглеждат компактни, но не и скромни. Това все още не са малки къщи, в които трябва да се сгушите и да се чувствате тесни. Но, разбира се, тук няма усещане за лукс, кралско пространство.Това може да се счита за компромисен вариант. Въпреки че средно къщата на Райт е 150-200 кв.м.

Прозорец

Те в такива къщи прилягат директно към покрива. Или дори могат да преминат по периметъра на цялата сграда с твърда лента. Прозорците обикновено са правоъгълни или квадратни, имат няколко преграда. Капаците не са използвани, прозорците са рамкирани с бетонни ленти или дебели дъски.

Ако къщата е скъпа, панорамните прозорци ще бъдат от двете страни на главния вход.

Покрив

В такива сгради няма мазе и фундамент, просто самата къща обикновено е построена на хълм. Покривите са 3-скатни или 4-скатни, имат лек наклон. Понякога те са напълно плоски. Покривите на къщите в стил Райт се отличават с доста широки надвеси: такъв елемент цитира ориенталска архитектура.

Фасадно завършване

Стените на къщите са изградени от тухли, естествен камък, керамични блокове. За подове се използват бетонни и дървени греди. В този стил практически няма рамкови конструкции и няма къщи, изцяло изработени от дърво.

Облицовките са еклектични: бетон и стъкло са тихо съчетани с естествено дърво и груб камък. Камъкът може да се комбинира с гладко измазани стени.

Преди това тухлата беше най-популярният материал за изграждане на къщи на Райт, сега е по-разумно да се използват керамични блокове с по-голям размер. Често днес се използва имитационен материал, който наподобява само дърво или естествен камък. Това не противоречи на стила.

Но не бива да се отказвате от голямо количество стъкло - това е визитна картичка на стила. На прозорците няма решетки, но сегментираният им дизайн създава приятна за окото геометрична хармония.

Вътрешен дизайн

Къщите на Райт са с високи тавани, панорамни прозорци, култивират пространството и светлината като естествени „пълнители“, или по-точно – собствениците на къщата. И в това се отгатва и хармонията с природата. И ако изберете лампи, тогава те са квадратни, ъглови, лишени от класическа закръгленост.

Наподобяват и хартиени фенери от азиатската култура, подходящи за геометричната посока на стила.

Дизайнерски решения вътре в къщата:

 • монохроматични шкафове, които се различават от цвета на стените, поради което се създава цялостно съгласувано изображение от ъгловите сегменти на интериора;
 • оформлението на къщата е такова, че разделянето на стаите не се извършва по стандартен начин, с помощта на стени, а чрез гранично зониране - например стените са боядисани в близост до кухнята, а зоната за хранене е украсена с зидария от естествен камък;
 • таваните могат да бъдат варосани, но често са окачени конструкции от гипсокартон, които могат да бъдат и многостепенни, така че да могат да зонират пространството с такава техника без стени;
 • на таваните може да има дървени вложки, цели инсталации с един от доминиращите цветове в интериора;
 • използват се полилеи-витла - както функционални, така и от декоративна гледна точка, стилообразуващи;
 • тъй като самата къща създава усещане за земност, в нея може да има много ниски мебели - такива са мека мебел или дивани с фотьойли, холни маси, шкафове, скринове, конзоли.

Дизайнът в такава къща се създава за години напред. Не е предназначен да бъде преработен, за да отговаря на новите модни стилове. Декорът може да се промени, сезонните промени са добре дошли, но не и цялостният облик на къщата.

Как се прави проект?

Обикновено за проектна документация те се обръщат към специалисти, които предоставят на клиентите стандартни проекти - техните примери могат да бъдат разгледани подробно. Понякога клиентът иска не типичен, а индивидуален проект. Това може да бъде вила, селска едноетажна или двуетажна къща с гараж и други сгради на територията. Това са сравнително малки тухлени сгради и рамкови сгради. Човек с опит в проектирането или експерт в области, свързани с архитектурата, може самостоятелно да изготви проект.

Често клиентът и проектантската компания, строителите работят в тандем.Бъдещите собственици могат да нарисуват скица на къщата, а експертите ще я вземат предвид като желание за бъдещо строителство.

Често къщата се строи от фирма, но целият интериорен дизайн, интериорен дизайн се поема от самите собственици. В този случай на помощ идват наблюдение, формиран вкус, анализи на подобни успешни интериори.

Оценяват се снимки на най-атрактивните къщи, техният интериорен дизайн и от това се появява нещо свое.

Красиви примери

Тези снимки мотивират да започнете строителството и да се „настаните“ в такъв атрактивен архитектурен и дизайнерски контекст. Предлагаме да разгледаме тези успешни примери, които могат да бъдат много повече от представените тук.

 • Типична къща в описания стил, удобно за голямо семейство, което предпочита да живее извън града, по-близо до природата. В декорацията съжителстват камък и дърво, умишлено е подчертана сегментацията на структурата. Белите вложки са успешно вплетени в цялостната кафява гама.
 • По-компактна двуетажна къща, които могат да бъдат построени на относително малка площ. Интересно решение е направено с прозорци от едната страна на къщата.
 • Модерен вариант на къщата в стил Райт, основната украса на които са огромни прозорци. В такава къща ще има много слънце и светлина.
 • Къщата изглежда много ниска но стои на хълм и се вписва хармонично в пейзажа. Къщата разполага с вграден гараж.
 • Компромисен вариант, по-близо до обичайните типични къщи. На първия етаж прозорците са по-големи, отколкото на втория и това визуално разделя общите части в къщата от индивидуалните (спалните).
 • Тези снимки ясно показват, че зонирането в къщата става без стени. Една зона плавно преминава в друга. Цветовата схема е спокойна и уютна.
 • В този интериор има много камък и стъкло, геометрията цари тук заедно с изящно подбран декор.
 • Тераси и веранди в такива проекти често се превръщат в последния аргумент в полза на "купуване / изграждане на тази конкретна сграда".
 • Друго интересно решение, в който много е взето от ориенталските култури.
 • В органичната архитектура на Райт самата идея да бъдеш близо до природата е красива, и хармонията на естествените нюанси във финала доказва това още веднъж.
   Сред огромния брой стилове, проекти, решения трябва да изберете нещо свое, не импулсивно и на емоции, а така, че изборът да удовлетворява дълги години. И за предпочитане повече от едно поколение. Сградите на Райт са предназначени за хора, които обичат да бъдат близо до природата, консервативните цветове и любовта към изобилието от светлина и пространство.

   Следващият видеоклип ще ви каже как да направите проект за къща в стил Райт.

   без коментари

   Коментарът беше изпратен успешно.

   Кухня

   Спалня

   Мебели