Минималистични къщи

Минималистични къщи
 1. Отличителни черти
 2. Декоративни материали
 3. Екстериорни проекти
 4. Интериорни опции
 5. Красиви примери

Собственият дом е мечтата на мнозина. Няма нищо по-красиво от това вечер, след работен ден, да се разположите на собствената си тераса с чаша чай и да се полюбувате на гледката към града или природата. Ако просто планирате да построите къщата си и да изберете стил, тогава този материал е за вас.

Отличителни черти

Най-популярният стил днес, както в строителството, така и в интериора, е минимализмът. Това е модерна тенденция, която има няколко поразителни разлики:

 • оригинално, но не претенциозно оформление;
 • лаконичен дизайн;
 • като правило къщата има не повече от 2 етажа;
 • липса на ненужни дялове;
 • добро осветление и много големи прозорци;
 • комбинация от не повече от 2-3 нюанса в интериора;
 • просторни стаи (може да са различни по квадратура, не непременно големи).

В селска вила в стила на минимализма не трябва да има ненужни предмети - окото трябва да "почива", а главата да "диша". Наистина е лесно и приятно да бъдеш в такъв интериор, няма разнообразие от текстури, нюанси и мебели, притискащи се от всички страни.

Минимализмът е преди всичко за функционалност и организация. Всяко нещо е на мястото си и всичко лично е скрито от любопитни очи.

Следователно този стил не е подходящ за тези, които са свикнали да виждат различни сладки малки неща в интериора, които не обръщат внимание на бъркотията и не се притесняват за това.

Декоративни материали

При изграждането на къща в стила на минимализма се използват различни материали: тухла, която след това се измаза, декоративен камък за външна декорация, дървени вложки, много бетон, стъкло, метал.

Архитектурата в тази посока е забележима и изглежда необичайна. По правило това са ниски сгради с плосък или леко наклонен покрив. Външната форма на къщата може да наподобява строителни блокове с големи прозорци.

Вътре в такава къща интериорът също обикновено се изпълнява в минималистичен стил. За декориране на стаи се използват следните материали:

 • гладка мазилка и матови бои;
 • ламинат за естествено дърво;
 • тапети без интензивен модел, не лъскави, пастелни цветове;
 • бетон като декорация на стени или тавани;
 • стилни керамични плочки;
 • естествено дърво (например стълбищни стъпала, подови настилки, мебели и др.).

За да се даде такъв строг и аскетичен интериор мекота и комфорт, се използват естествени тъкани: текстил за прозорци, одеяла, килими.

Екстериорни проекти

Домовете в лаконичен стил могат да бъдат големи или малки по размер. За стила на минимализма броят на квадратните метри няма значение - може да се приложи на всяка площ. Традиционно модерните къщи се строят на 1-2 етажа, защото по този начин можете значително да спестите от материали и строителство, без да губите в квадратурата. Едноетажна къща може да бъде същата по площ като двуетажна, но в същото време ще има повече използваемо пространство и ще се изразходват по-малко материали.

Ето защо този тип къща е идеална за лятна вила.

Ако трябва да построите лятна вила, тогава е по-добре да изберете рамкова къща. Това е бюджетен и бърз вариант, докато стилът на сградата може да бъде всякакъв. За минимализма е важна комбинацията от вертикални и хоризонтални линии, класическият покрив е плосък, с възможност за изграждане на наблюдателна площадка или открита тераса. Но никой не ви забранява да направите обикновен покрив на фронтон, просто изберете материали, подходящи за минимализъм - не сайдинг, а по-модерни покрития, например гъвкави керемиди.

Селска къща, подходяща за целогодишно живеене, трябва да бъде по-солидна. Може да се изгради от тухла, моноблок, дървен материал. Тухла и моноблок са изолирани, измазани на няколко слоя. Така се получава класическа фасада в стил минимализъм. Към мазилката се добавя декорът от дървени панели - това е модерен акцент, който ще добави топлина и уют към къщата.

Друг плюс на минималистичните къщи е голям брой прозорци, така че вътрешността на къщата да е светла. Панорамното остъкляване също дава ефект на по-голямо пространство. Дори малка къща с прозорци от пода до тавана ще изглежда по-просторна отвътре. Обикновено такива прозорци се правят при влизане на терасата, от страната на къщата, която е затворена от любопитни очи.

А това е чудесно решение за тези, които искат много светлина и въздух в дома си.

Дървени къщи или къщи от бар не отговарят съвсем на описанието на минимализма., дървото тук се среща само като декор в екстериора и интериора. Но никой няма да ви забрани да построите дървена къща с характеристики на този стил: тя трябва да бъде лаконична, с правилна геометрична форма, с леко наклонен покрив (не можете да направите плосък покрив за къщи от бар).

Друг вид минимализъм е скандинавският стил на строителство. Такива къщи се изграждат от естествени материали: дърво, камък, стъкло и др. Могат да бъдат произволни етажи, но най-често това са малки 1-2-етажни къщи от бор, бук или бреза. Основата е от естествен камък и е доста висока. Прозорци - дървени и стъклопакети, спестяващи топлина и енергия.

Скандинавският стил на строителство е не само ефектен външен вид, но и функционалност, пестене на ресурси и екологичност.

За строителството, като правило, те използват дървена или рамкова технология, облицовка от тесни хоризонтални или вертикални плочи. В такива къщи покривът най-често не е плосък, а традиционният скандинавски - стръмен фронтон. Таванското помещение обикновено е жилищно пространство, а формата на покрива позволява на валежите да не се задържат върху него, което означава, че не е необходимо да се почиства сами.

Може би този вариант на минимализъм ще ви подхожда.

Интериорни опции

Минималистична къща отвътре обикновено също е декорирана в подобен стил. Интериорът се характеризира със следните характеристики:

 • пространство;
 • монохромни нюанси в декорацията на стени и тавани;
 • липса на мазилка, ненужен декор, цветни шарки;
 • много светлина, включително естествена;
 • функционални мебели;
 • липса на различни дребни предмети и декор (фигурки, магнити и др.);
 • липса на безпорядък.

Що се отнася до оформлението вътре в такава къща, то може да бъде всяко, основното е да не се "плитко" със стаите. По-добре да имате 2 пълноценни големи спални, отколкото 3 малки, където няма къде да се обърнете и където има малко светлина и въздух. Ремонтите се извършват най-добре в един и същи стил във всички стаи, включително бани и тоалетни.

По този начин можете да постигнете единно пространство, където не само ще бъде приятно да бъдете, но и по-лесно да дишате.

Не е необходимо да лепите различни тапети в различни помещения, особено в ярки цветове и с фантастични релефни шарки. Най-добрият вариант е бял гладък тапет за боядисване, който може да бъде покрит с всякакъв нюанс на безопасна боя. Разбира се, ако не искате да боядисвате стените, тогава можете да изберете класически тапет, който може да се залепва отново веднъж на всеки 5-7 години. Но те трябва да отговарят на някои изисквания.

 • Ширината на ролката е минимум 1 м, така че ще постигнете идеално равна стена без фуги.
 • Текстура: гладка или леко текстурирана по цялата повърхност на ролката.
 • Изберете стилни, лаконични щампи с големи размери, например, това може да бъде тапет, имитиращ бетон или дърво, и най-доброто от всичко, просто обикновени. Без цветя, растения, монограми и други подобни.

По-добре е да изберете матов таван, без прожектори и псевдокристал. Осветителната система трябва да съответства на стила: лаконични полилеи, малки лампи на релсите. Подовите лампи, лампите и осветителните тела са най-добре избрани от една и съща колекция.

На пръв поглед интериорът в стила на минимализма може да изглежда "студен" и безличен. Килимите, добрият текстил (завеси на прозорците, одеяла, възглавници) ще ви помогнат да го омекотите и да донесете комфорт.

Мебелите могат да бъдат изработени от дърво в топли нюанси, но не и венге или червени тонове.

Красиви примери

Има огромен брой минималистични дизайни на къщи. Тук ще ви покажем някои от най-добрите.

 • Вариант на едноетажна малка къща с площ от около 100-150 квадратни метра. Правилната ясна форма, един етаж и много големи прозорци. Такава къща може да бъде отлично решение за лятна вила или дом за постоянно пребиваване за малко семейство. Фасадата изглежда лаконична и интересна: лека гладка мазилка, вложки от дървени панели, добри плочки и дървени прозорци с прозорци с двоен стъклопакет.
 • Следващият вариант е невероятно красив. Тук площта на къщата вече е много по-голяма - около 200 квадрата. Стилът на къщата може да бъде описан като смесица от минимализъм и сканди. Къщата е на два етажа - вторият етаж е таван. Обърнете внимание на панорамните прозорци и как къщата е разделена по цвят и текстура. Тук гладката бяла мазилка се комбинира с тъмни, почти черни дървени тесни панели. Покривът е висок с интересни контрастни керемиди.
 • Ако имате нужда от къща с много по-голяма площ, тогава препоръчваме да обърнете внимание на такъв проект: голяма двуетажна къща със странична пристройка под формата на закрито пространство и покривна тераса. Това разширение е свързано с къщата, на плана проектът изглежда като буквата "G". Това е чудесно решение за голямо семейство и постоянно пребиваване. Самата къща и пристройката са направени в един и същи стил - тук се съчетават минимализъм и сканди. Екстериорът е изработен от дърво: дървени хоризонтални плоскости и греди. Интересно изглеждат оградите в близост до къщата и на терасата. Цветовата схема на къщата също привлича вниманието, комбинацията от бежово и сиво изглежда свежо.
 • Следващият вариант е типичен представител на скандинавския стил. Дървена къща на висок каменен фундамент с висок стръмен покрив. Къщата е малка, но е на два етажа - вторият е на тавана. Цветовата схема също е класическа за този стил: контрастираща комбинация от черно и светло дърво. Тук има и големи прозорци от пода до тавана, което дава много пространство и много светлина вътре.

Що се отнася до интериора в стила на минимализма, ние сме избрали няколко основни, които показват класическите принципи на тази посока.

 • В първата версия хол и кухня са свързани в една голяма стая, големите панорамни прозорци дават още повече пространство, тясна стая става визуално по-широка. Стените са бели, подът е контрастно тъмен, като мебелите от дърво. Текстил, мека мебел, осветление придават уют на интериора.
 • Друг вариант за просторна, лаконична всекидневна: високи тавани, бели и сиви стени, светъл под и същите мебели. Светлото място тук са жълтите възглавници на сивия диван. Въпреки тъмните завеси, стаята е светла поради големите прозорци.
 • Много хора се чудят дали е възможно да се направи детска стая в минималистичен стил. Да, ако не се увличате с ненужни мебели и декор. Например интериорът в апартамент в лаконичен стил. Детската стая тук е направена в светли цветове, прозорците с дължина до пода са завеси с дълги обикновени завеси в ярко син цвят. Едната стена е контрастна, в цвета на завесите, с интересен декор под формата на бели облаци. Конвертируемите мебели и скритите чекмеджета спестяват място.

Преглед на къщата в стил минимализъм с площ от 410 кв.м. във видеото по-долу.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели