Средиземноморски стил в интериора и екстериора на къщата

Съдържание
 1. Особености
 2. Материали и цветове
 3. Как да украсим фасадата?
 4. Интериорни идеи за различни стаи
 5. Красиви примери

Ако искате да удължите лятото за цяла година, трябва да изберете стил с романтично име в интериорния дизайн - средиземноморски... Напомня за спокойствието на релакса, морето и топлината, пълни със слънце дни. Този стил се свързва с бодрост и лекота на битието, за много хора е най-добрата ваксина срещу депресия. Нека разгледаме по-отблизо характеристиките на средиземноморския стил в интериора и екстериора на къщата.

Особености

Средиземноморският стил съществува от дълго време. Произходът му датира от древността, а най-автентичните примери за стил се намират в Италия и Гърция. По цялото южно крайбрежие на Европа стилът се разпространи, пусна корени, разреден с местния колорит на „пленените“ страни. И дори в Северна Африка можете да намерите нейното ехо, там, базиран на средиземноморския стил, се появи ярък марокански дизайн.

Селска къща или вила в средиземноморски стил е истински лукс, красива структура с висок статус, която не може да бъде поръчана по никакъв начин. В северните райони подобни структури няма да бъдат толкова убедителни, въпреки че винаги могат да се намерят компромиси. В архитектурните проекти на къщи в средиземноморски стил е често срещано решение, благодарение на което къщата ще бъде прохладна и удобна дори при екстремни горещини.

За къща в този стил са характерни следните характеристики:

 • керемидени покриви с червен, оранжев или кафяв цвят;
 • отворен план;
 • големи прозорци (и дори в банята);
 • вътрешен двор - тоест вътрешен двор с кът за сядане, обикновено обзаведен с вани с растения;
 • ниши, балкони, сводести отвори, галерии, огради, открити тераси.

Апартамент в средиземноморски стил не трябва да е огромен. Възможно е да се оборудва малък апартамент, така че да е органичен в стила. Въпреки че преобладаващо средиземноморският интериор е подреден в просторно жилище, чиито прозорци гледат към слънчевата страна.

Колкото по-малко дялове в апартамента, толкова по-добре.

Отговаря за уютен интериор дървени мебели умишлено груб вид, естествен светъл текстил, най-често със синьо-бял шарка. Интериорът трябва да бъде изпълнен със слънчева светлина и приятна свежест на зелената зеленина. В него трябва да се отгатнат морски мотиви, да е благоприятно за релаксация - независимо дали става дума за семейни вечери на масата с даровете на средиземноморската кухня или рисуване за себе си в събота вечер.

Стилът често се разделя на италиански и гръцки. В гръцката посока цветовата палитра е представена от бяло, синьо, изумрудено и лимонено жълто. Розовото и червеното се използват като акценти по много дозиран начин. Италианската тенденция се счита за по-ярка: активното жълто, зелено, златисто, кафяво и маслинено са най-често срещаните. И италианското средиземноморие също се счита за най-реколтата, така че грапавостта и грапавостта на повърхностите в интериора са добре дошли.

Материали и цветове

Независимо дали става въпрос за малък апартамент или модерна голяма вила, във всеки случай трябва да съставите проект за бъдеща трансформация. Струва си да се определи какъв вид покритие ще бъде, какви материали ще бъдат използвани. Нека разгледаме по-отблизо как правилно да подредим къща.

 • Таван... Обикновено той е боядисан в спокойни нюанси, а бялото е, разбира се, водещият цвят. Дървените греди могат да бъдат разположени по периметъра на тавана (и по-често тяхната имитация).Опънатият таван се среща, въпреки че днес все повече гравитират към еко-материали в декорацията.
 • Стени... И те могат да бъдат украсени с мозайки, боядисани, украсени с декоративна мазилка, имитация на тухлена зидария. Повърхността на стените обикновено е матова или грапава. Дори създаването на специални нередности е често срещан дизайнерски трик.
 • Етаж... Няма нищо по-популярно от естественото дърво, но плочките и ламинатът отдавна са се настанили в средиземноморския интериор, така че могат да се използват. Обикновено подът е по-тъмен от тавана и стените. Цветовата схема е теракотени нюанси.
 • Мебели... Масивен и удобен, ако, разбира се, площта на стаята позволява. Големите и практични слушалки се допълват от допълнения от ковани елементи. Акцентът на средиземноморския интериор може да бъде мебели, които са сходни по дизайн, но боядисани в различни цветове. Ще бъде светло, уютно и лятно весело. Предпочитат се дървесни нюанси, стандартните гардероби и скринове ще допълнят дървените сандъци.

Ръчно изработени плетени столове и кресла, малки плетени скринове са често срещани атрибути на средиземноморския стил.

 • Осветление... В стаята трябва да има много светлина. Обикновено те не спестяват от полилеи, лампи и аплици, тъй като слабата светлина и здрач рядко царят в такова пространство.

Разбира се, невъзможно е да си представим дизайн без декор, малки акценти, които добавят индивидуалност към интериора. Подходящи са различни занаяти и панели от морски камъни и раковини. Ярките саксии със зелени растения са най-доброто допълнение към основните спокойни цветове в дизайна. Керамични сервизи с мотиви на морски пейзаж ще допълнят атмосферата на лятната морска почивка. Тук добре изглеждат цветни рамки за снимки, стъклени вази с различни интересни форми, щори и най-леките въздушни завеси, топъл текстил.

Как да украсим фасадата?

Архитектурният образ на такава сграда ще бъде колективен... Той съчетава както традиционни решения, така и разпознаваеми характеристики, и това, което е модерно и изисква дизайн днес. Това важи и за малки едноетажни къщи, вили, летни вили и всякакви проекти на модерни селски къщи.

Когато декорирате фасадата, си струва да използвате следните основни характеристики на стила:

 • прости решения за планиране на пространството;
 • стените са боядисани в светли или пастелни цветове;
 • покривите на къщите са плоски;
 • дълги тераси, просторни балкони;
 • високи огради;
 • къщата е органично съчетана с терена, природата, заобиколена от зеленина и дървета.

И тогава ще трябва да определите към коя конкретна посока да се обърнете Проект за къща. Гръцкият и италианският не са единствените варианти, възможно е къщата да се направи в по-ярък и много етнически изразителен марокански стил. Но Прованс - стилът на Южна Франция, както испански, така и турски - може да се припише на средиземноморския стил.

 • Гръцкият стил се характеризира с колони, капители, арки, фронтони с надвиснали... И те са не само декоративни: тези елементи помагат за създаване на сенки и насърчават свободната циркулация на въздуха.

Стените на такава къща са бели или сини (тук си струва да си припомним цикладския стил, който не позволява нищо друго освен бяла мазилка по фасадите).

   • Къща в италиански стил - това са кафяви тонове, разредени с бяло, това са решетки на прозорците, перголи и просторни тераси-галерии, които са или в съседство с основната сграда, или са разположени под един покрив.
   • Испански и южнофренски дестинации Средиземноморският стил предполага общи черти: прозорците са по-високи, но и по-тесни, много балкони с цветни лехи. Сградите обикновено са двуетажни, с плоски покриви и червени или кафяви керемиди.
   • Турски и марокански дестинации Има двускатни покриви, полукръгли кули със сводести прозорци, балюстради и аркади. И, разбира се, това са задължително заоблени стени, които изглеждат масивни.Широки прозорци, тераси и асиметричен декор правят такава къща елегантна, изпълнена с въздух и приятна топлина.

   Интериорни идеи за различни стаи

   Интересно е да събирате интериора малко по малко, като намирате оригинални, но фундаментално правилни по отношение на стила, решения за всяка стая. И такъв ремонт е наистина много работа.

   Баня

   Традицията на гръцкия дизайн се проявява тук като никой друг. Какво по-добро в банята от синьо-бели цветове, изпълнени със свежест и въздух? И тези цветове са свързани с морския въздух. И за да бъде интериорът на банята изцяло средиземноморски, няма нужда да се страхувате да поставите растения в това пространство. Ваните с билки са много освежаващи и оживяват банята. Като декор е трудно да не се вземе за основа мозайка, която украсява граница или дори създава панел на една от стените.

   И тук ако изберете италианската посока, цветовете на стените ще бъдат по-скоро теракота, бежово, кафяво. Белият камък изглежда добре заедно с дърво. И все още много често в такава баня "каменните" стени в долната част са завършени с "плетени" тапети.

   Кухни

   В средиземноморските къщи те готвят вкусно и готвят много, така че отношението към дизайна на кухнята е благоговейно. Дизайнът като цяло изисква пространство... Но като се заемете старателно с бизнеса, можете да създадете атмосфера на средиземноморски стил в Хрушчов. В такъв интериор трябва да има много ястия или по-скоро керамика с морска тема. Кованите продукти също са добре дошли тук, различни автентични съоръжения за съхранение - от малки кошници до най-големите.

   Престилка, украсена с мозайки, може да се превърне в основен интериорен декоративен елемент.

   Между другото, можете да украсите маса с мозайки (и дори счупени плочки) - това ще бъде много интересно и ще придаде приятна прохлада в стаята. Ако се използват стандартни кухненски мебели, желателно е фасадите му да не са полирани. Кухнята от грубо дърво е чудесно решение.

   Спални

   Трябва да е възможно най-удобно. Ако спалнята е просторна, с големи прозорци, по-добре е да не я измисляте. гръцка посока предполага бели стени и мебели от тъмно дърво. Таванът също е бял. Саксии и вани със стайни растения определено няма да са излишни.

   В италианска посока цветовете обикновено са по-големи. Много често в спалнята има аква цвят в комбинация с бяло. От мебелите винаги има масивно легло и скрин за бельо. Голямо огледало в голяма дървена рамка е идеалното решение за спалня. Аплици над леглото, картини - няма нужда да спестявате декор.

   На децата

   Предпочитат се сини облицовки на стени и тавани. Всичко свързано с морето е най-подходящо тук. Ако детето е очаквало да види темата за My Little Pony или героите на Marvel, трябва предварително да говорите с него за алтернативно решение. Тапетът е възможен, особено ако се намери опция с детски приятен морски принт. Темата за пиратските приключения или, например, малките русалки ще бъде компромисно решение.

   Можете да играете с морска тема, например, избор на легло под формата на кораб с декоративна въжена стълба и различни атрибути на смели моряци... В този случай подът може да бъде завършен със светъл ламинат, върху който удобно ще се настани килим на бяло и синьо райе. По-добре е да окачите римски щори на прозореца, които стигат до перваза на прозореца. Но с целия този дизайн, човек трябва да помни, че пространството и свежестта трябва да останат непоклатимо условие за красива средиземноморска детска стая.

   Хол

   Добре е холът да е просторен, чудесно е, ако прозорците в него са сводести. За довършителни работи често се използват мазилка и дърво. Стените могат да бъдат просто боядисани в топло бежово или кремаво. Завесите са подбрани леки и ефирни, така че да се развяват приятно под освежаващия бриз от улицата. Цялата всекидневна в идеалния случай трябва да изглежда сякаш извън прозореца или красива гледка към морето, или градина, потънала в зеленина.... Ако успеете да създадете такова впечатление, всичко се получи.

   И това може да се направи, дори ако в действителност извън прозореца има сибирски студове.

   Красиви примери

   А визуалното допълнение към прегледа са примери за красиви интериори в средиземноморски стил, които вдъхновяват промяната на дизайна. Помислете за 15 мотивации за снимки, които празнуват средиземноморския стил.

   • Пример за стая, когато изобщо няма значение какво има извън прозореца, потапя те в атмосферата на Средиземно море, обгръща го с уют и сякаш морският бриз нахлува в стаята.
   • Типичен италиански хол, просторен и удобен, предразполагащ за семейни вечери, посрещане на гости и отдих във всяка една от неговите вариации.
   • Много атмосферна кухня, което ще бъде много трудно да се напусне, колко е уютно и удобно. Трябва да обърнете внимание на интересния дизайн на тавана и гредите, боядисани в синьо.
   • Ако холът е малък но все пак искате да го изпълните в средиземноморски стил, трябва да потърсите компромисни опции като този. Много балансиран интериор, спокоен и в същото време лек и весел.
   • Когато искате да комбинирате средиземноморието с рустик, получавате нещо подобно. Много добро решение за обикновена селска къща, която не се преструва на помпозна, но много уютна и гостоприемна.
   • Просто, но стилно решение за комбиниране на две зони - кухня и хол. Всичко е комбинирано в този интериор и все още не е еклектичен. Обединените елементи ще бъдат подът и таванът, обединяващи толкова различни части от едно и също пространство.
   • Пример, че средиземноморският стил може да се роди в стандартна кухня в Хрушчов. И той благоприятно отклонява вниманието от скромните кадри.
   • Светлата всекидневна не е най-голямата, огромни прозорци спасяват деня. Таванът е направен по интересен начин, а полилеят на перката очевидно играе заедно със стила.
   • Всекидневна за селска къща, изпълнена с лятна и морска прохлада, а в различно време на деня е различно поради играта на светлината. В този пример снимките са невероятно добре подбрани.
   • Светла спалня, в която класическият дизайн не спори с модерни включвания като телевизор - всичко се събра. Но за да не изглежда плазмата чужда, идеята с черна табла от ковано желязо е добра.
   • И тази опция също може да бъде изместена към реалностите на типичните славянски апартаменти. Огледалните шкафове са идеалната находка, а цветовата комбинация е подбрана с вкус и перфектно допълваща средиземноморската естетика.
   • Много бяло, плочки по пода, плетени столове, груби мебели - типични черти на стила, който не е трудно да се пресъздаде, ако детайлно разглобите картината.
   • Тази спалня е по-близо до Мароканска посока средиземноморски стил.

   Ако стаята е голяма, в нея може да има истинска камина или печка, но имитацията понякога трансформира много пространството.

   • Великолепието на италианския интериор в една проста картина - тук всичко е съзвучно. Няма цветове на морската тематика, но полилеят на витлото вече загатва за място, където винаги е много топло и удобно, където искате да се разхладите.
   • Много прозорци, и дори големи, решават проблема с осветлението на стаята. Но ако този интериор иска да бъде въплътен в стандартен хол на обикновен апартамент, вместо прозорци, които не съществуват в такъв брой прозорци, може да има огледални декоративни вложки.

   Вижте следващото видео за 5 идеи за интериор в средиземноморски стил.

   без коментари

   Коментарът беше изпратен успешно.

   Кухня

   Спалня

   Мебели