Всичко за едноетажни къщи в стил хижа

Съдържание
 1. Особености
 2. Проекти
 3. Материали (редактиране)
 4. Цветова палитра
 5. Красиви примери

Къща в стил хижа е атрактивно решение. Това жилище прилича на дача, позната на руснак. Комбинацията от дърво и камък в сградата създава приятен външен вид. Освен това къщата обикновено е доста здрава и топла.

Особености

Къщите за хижи произхождат от планинска Швейцария и са предназначени за овчари. Тези жилища били малки по размери, построени от най-достъпните в планинските райони материали - камък и дърво.

Модерната къща в стил хижа е малко, но уютно жилищно пространство.

Такава конструкция е подходяща не само като лятна вила (сезонна) къща, но и за живеене през цялата година. Това се дължи на използването на естествени издръжливи материали (дърво, камък), които могат да предпазват от вятър, дъжд и влага. В допълнение към дърво и камък, съвременните производители предлагат и други надеждни материали. Но без значение от какъв материал е направена хижата, основното тук е създаването на хармонична и удобна във всеки смисъл сграда, подходяща за комфортен престой.

Проекти

Когато одобрявате проект за къща, на първо място, трябва да обърнете внимание на елементите, необходими в него. Стилът на хижата ви позволява да построите жилищна сграда по начина, по който собствениците се нуждаят от него. Традиционно основата и долният етаж на такива сгради са направени от камък, а горният е от дърво. Това се дължи на условията на планинските райони и възможните рискове (свлачища, размиване на скали и др.).

Размери (редактиране)

Площта на къщите може да бъде всякаква. Най-добрият вариант се счита за застроена площ от 150 до 200 кв.м. Вътрешното оформление няма да повлияе на стила по никакъв начин, но не забравяйте, че хижите са просторни, но в никакъв случай огромни къщи.

Едноетажни къщи могат да бъдат построени с таванско помещение. И ако все пак семейството е голямо, тогава устройството на втория етаж би било добро решение. Повече от два етажа в жилище от този тип не трябва да се планират - това вече ще е излишно за стила на хижата.

Гараж

Собствениците на автомобили определено трябва да имат гараж. Удобен е както за паркиране, така и за съхранение на всякакви инструменти.

Гаражът може да бъде пристроен към жилищна сграда или самостоятелен.

Ако изборът падна върху разширение, трябва да се погрижите неговите порти и покрития да са в хармония с цялостната концепция на къщата.

Тераса

Независимо от времето, прекарано вътре в сградата, терасата е чудесен вариант за отдих на открито при хубаво време. За стила на хижата е подходяща и терасата, обзаведена с барбекю, за събирания с приятели и детски игри. Терасата може да бъде с всякакви размери, но е важно цялата сграда да изглежда хармонично.

На етапа на проектиране е важно да се определи колко бани, спални и други стаи са необходими за комфортен престой. След като анализирате нуждите, можете да одобрите проекта.

Материали (редактиране)

Съвременните производители предлагат следните материали за изграждане на къщи в стил хижа:

 • дървен материал;
 • тухла;
 • дърво;
 • блокове от пяна;
 • газобетон.

Особен интерес представляват тухлените и дървените къщи. Тухленото строителство е перфектната комбинация от цена и качество, а добавянето на дървени елементи по фасадите ще създаде желания стил.

  Конструкцията ще бъде устойчива на всякакви метеорологични условия: дъжд, сняг, замръзване, топлина, висока влажност, силни пориви на вятъра. И също така, преди да изберете материали, трябва да помислите за къща, построена от трупи... Дървените трупи са идеални за изграждане на селски къщи. Дървото перфектно запазва както топлината, така и прохладата.

  Къщите се строят най-бързо от блокове от пяна или газобетон. Но те имат и много недостатъци, особено за райони с труден климат.

  Цветова палитра

  Преди да построите къща в стил хижа, трябва да помислите в какъв нюанс да я завършите. Ето няколко съвета.

  • За фасади е по-добре да изберете естествени цветове: капучино, кестен, какао, карамел, златисто кафяво, бронз, бежово, сиво, кехлибар, опушено, калай, въглен, желязо, стомана и други нюанси на кафяво и сиво.
  • За интериорна декорация в стил хижа са за предпочитане светли, естествени цветове: бежово, слонова кост, розово злато, слонова кост, небесно синьо, бяло, светло сиво.

  Красиви примери

  Когато обмисляте къщи в този стил, обърнете внимание на редица интересни опции.

  Стилна хижа от светло дърво с тераса и големи прозорци.

  Къща от тъмен камък и дърво с няколко отделни входа и задна тераса.

  Малка лятна къща в стил хижа, изработена от газобетон и тухли.

  Вижте по-долу за преглед на къщата в стил хижа.

  без коментари

  Коментарът беше изпратен успешно.

  Кухня

  Спалня

  Мебели