Арт деко къщи

Съдържание
 1. Характеристики на дизайна
 2. Довършителни материали и цветове
 3. Мебели и декор
 4. Примери за проекти

Направлението в дизайна на арт деко възниква във Франция през 20-те години на миналия век. миналия век и бързо стана популярен далеч извън пределите на страната. Характерно за този стил е богатството на цветове и текстури, неочаквани геометрични форми и богата орнаментика. Арт деко представя блясък, съчетан с технически прогрес, всички дизайнерски решения се отличават с висока степен на възприемчивост към всички видове интериорни иновации.

Характеристики на дизайна

За първи път те започнаха да говорят за модерната посока на арт деко в началото на миналия век във Франция и вече през 20-те и 30-те години. бързо спечели армия от фенове. Името му се превежда от френски като "декоративно изкуство". Това е много изразителен и грациозен стил, благодарение на който дневният интериор изглежда луксозен, изискан и богат. Именно тази атмосфера беше толкова необходима на хората в края на 30-те години на миналия век, когато хората бяха уморени от бедността и други последици от Голямата депресия.

Тази стилистична посока хармонично съчетава лаконичен примитивизъм и претенциозен лукс, хромиран метал и дърво, функционализъм и несериозни джаз мотиви. Стандартният пример за този стил е интериорният дизайн на 5-звездни хотели, почтени ресторанти и някои други модерни места от този период. Този стил обаче далеч не беше достъпен за всички, само богати хора можеха да го приложат на практика; за обикновените американци с техните малки апартаменти този дизайн не беше наличен. Арт деко е разпознаваем със следните характеристики:

 • лаконична геометрия;
 • асиметрия, начупени и зигзагообразни линии;
 • използването на скъпи облицовъчни материали;
 • показна пищност на декоративни елементи;
 • изобилие от метал и огледала;
 • използването на слонова кост, стъклена мозайка, многоцветни витражи, скъп кристал, скъпоценни дървета и луксозни сервизи;
 • присъствието във вътрешността на кожите на диви животни: антилопа, тигър или мечка;
 • екзотични маски, барабани и фигурки;
 • изобилие от блясък върху повърхностите.

Довършителни материали и цветове

Такива шикозни интериори изискват подходяща повърхностна декорация в къщата. За подови настилки обикновено се използва паркет от скъпоценни дървета. Завършването с черно-бели плочки или естествен камък стана широко разпространено. В съвременния интериор е позволено да се използват бюджетни имитации на паркетни дъски от линолеум или ламинат.

Преди сто години таванът е измазан в бяло и украсен с гипсови корнизи. В днешно време Art Deco предпочита многостепенни конструкции, изработени от PVC или гипсокартон, а мазилката се формира от експандиран полистирол или полиуретанови материали. Допуска се монтаж на опънати тавани - в този случай те трябва да бъдат боядисани с фотопечат.

Има много интересни опции за декориране на стени, най-често това е декоративна мазилка или драперия с копринени тапети. В последния случай се използва материал с щампи на тема азиатски йероглифи, африкански орнаменти, геометричен печат е широко разпространен. В някои интериори повърхностите са украсени с декоративни дървени панели. Те трябва да са едноцветни, боядисани в дискретни нюанси.

Прозорците в интериора в стил Арт Деко са големи и дават много светлина, идеално в дървени рамки. Отворите на прозорците са украсени с почти безтегловен прозрачен тюл, а през нощта се затварят с плътни тежки драперии.

Мебели и декор

Що се отнася до мебелите, основният принцип на арт деко е максимална строгост във всичко. Вместо плавни линии - остри и вместо обичайни в старите дни, флорални орнаменти - геометрични и абстрактни шарки. Никой интериорен дизайн не е завършен без използването на форми като квадрат, куб, кръг и топка. Неслучайно мебелите често повтарят очертанията на тези форми. Фасадите на мебелите са завършени с черен лак със седеф, разрешено е използването на позлатен или хромиран метал, слонова кост и естествена кожа.

Етнически мотиви със сигурност присъстват в декора. Широко разпространени станаха резбовани ковчежета, китайски прегради, ориенталски ръчно изработени килими, африкански фигурки, барабани, маски, както и кожи от диви животни. Археологическите открития от началото на миналия век намират отражение във формирането на стила. Така в дизайна на интериора се появяват елементи от изкуството на Древен Египет, Рим, Вавилон и Асирия, а орнаментите на ацтеките и инките далеч не са необичайни.

Примери за проекти

Всъщност интериорът на жилищна сграда в стил арт деко съчетава външната помпозност, традициите на древните цивилизации с постиженията на технологичния прогрес. Луксът се крие не само в използването на различни довършителни материали, но и във визуалното потвърждение на богатството, което се проявява в богати и живи декоративни елементи.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели