Финландски стил в дизайна на интериора и екстериора на къщата

Съдържание
  1. Специфични черти
  2. Как да се регистрирате?
  3. Красиви примери

Финландия има свои собствени традиции в строителството, тук хората се отнасят към природата с благоговение и грижа, а къщите им винаги се вписват в пейзажа. Жилищните обекти не могат да се нарекат прости, отворените тераси придават цвят и обем на сградите. Вътрешната декорация не се различава по наличието на много аксесоари, няма купища предмети от бита.

Уютът в такива къщи се създава благодарение на дървена облицовка, меки и скучни цветове, текстил.

Специфични черти

Сградите във финландски стил имат свои собствени индивидуални характеристики. В основата на къщата се полага колонна основа - когато стълбовете са потопени в земята до определена дълбочина и са свързани помежду си с дистанционер. Такава основа е необходима за изравняване на релефа, тъй като често строителството се извършва на обекти с резки спадове на нивото на земята.

Финландия е богата на находища на естествен камък - пясъчник, стеатит, шисти. С негова помощ почвата и основата се укрепват.

В декорацията на къща или апартамент в модерен финландски стил винаги присъстват камък и дърво. За фасадна декорация, за интериорна декорация, за декорация на градина - тези материали присъстват навсякъде. Парцелът в близост до къщата е задължително украсен с камъни под формата на камъни или камъни. В началото може да изглежда, че тази природа е украсила всичко толкова хаотично, но всъщност проектът е създаден от архитекти и дизайнери.

Външната камина е друга отличителна черта на стила. Външна камина най-често се монтира на главния вход. Около или близо до камината има тераса.

Как да се регистрирате?

Най-важното при декорирането на селска къща във финландски стил е, че всички аксесоари са хармонично съчетани един с друг. Въпреки че е общоприето, че ръчно изработените неща се използват за украса на интериора, можете успешно да вземете модерни домакински предмети, създадени с помощта на най-новите технологии.

Печката или огнището е основната точка, от която започва ремонтът и декорацията на къщата. Жителите на Финландия обичат класическите камини, но все пак предпочитат антични камини пред тях, които ще намерят своето място както в кухнята, така и в офиса. Домакините понякога дори пекат хляб в такива фурни.

Самото име "финландска къща" вече подсказва, че стаята трябва да има много пространство и светлина. Светло дърво, много ковани лампи и огледала, декорирани в сребро - тук трябва да спазвате мярката, така че дизайнът да остане изискан. Мебелите също са в светли цветове, а шкафовете за книги и вещи са дървени и масивни.

Екстериор

Дървената украса на къщата отвън ви позволява да спестите много и благодарение на строителството по рамкова технология, сградата се издига възможно най-бързо.

Конструкциите се създават предимно от дървен материал. Характеристиките на профилирания залепен материал са подходящи за използване през цялата година, дървото няма да се напука и деформира.

Къщата в традиционен финландски стил има един жилищен етаж и двускатен покрив. По желание на потребителя, дизайнери и архитекти проектират допълнителен втори етаж, тераса, баня или сауна.

Доста често финландският стил започва да се придружава от панорамни прозорци. Такова остъкляване позволява на светлината да проникне максимално в къщата. Отвън тапицерията на прозорците почти винаги идва с козирки.

Интериор

Дървото има собствена интересна структура; това е топъл и уютен материал. Ако искате да омекотите този завършек още повече, можете да използвате матова боя.

Апартамент или къща във финландски стил винаги е почти празен вътре - голям брой малки части и мебели са неприемливи. Ръчно изработените неща, които се предават от поколение на поколение, помагат за правилното декориране на пространството в стаята. Различни фигури от порцелан или глина, тъкани салфетки или килими - всеки такъв артикул има своя собствена история.

Традиционните цветове са синьо, бяло, зелено и сиво. Най-често те се използват за фон, върху който след това ще се формират останалите идеи. Не се използват ярки и закачливи цветове.

В съвременния финландски стил често можете да наблюдавате различни противоречия в интериора. - например обикновен античен диван пред огромно кино. Или камина, захранвана от ток, а наблизо има купчина дърва за украса.

Всяко свободно пространство трябва да се използва рационално, а не да се пълни с всякакви мебели. Например, практичен ъглов шкаф се вписва идеално в ъгъла на стаята.

Детската стая може да бъде декорирана и във финландски стил. Тук дизайнът не предполага ясно зониране, особено ако в стаята ще живеят две деца. Няма нужда да инсталирате прегради, решението ще бъде разделянето на зони според цветовете - стени, подове, различни килими. Ако площта не е много голяма, струва си да разгледате по-отблизо компактните мебели. Детска стая с двуетажно легло, един гардероб за двама, малка масичка със столчета ще оставят на децата достатъчно място за игра.

Финландските сауни заслужават специално внимание - те са популярни в цял свят. Основната им разлика от обикновените бани и сауни е въздухът. Тук е сухо и може да достигне температури от 120-130°C. Метлите практически не се използват, в редки случаи могат да бъдат направени от бреза или хвойна. Сауната под формата на бъчва стана необичайна и търсена, този дизайн се затопля много бързо.

Във Финландия сауната е незаменима част от културата, така че може да се инсталира не само в частни къщи, но и в апартаменти. Ако във финландско семейство гост е поканен да се стопли в сауна, това е знак на уважение и пълно доверие.

Красиви примери

Помислете за няколко необичайни опции за дизайн на помещенията.

  • Доста уютна опция за дизайн на кухнята, която всяко семейство ще оцени. Ще искате да прекарате целия си живот на такава маса.
  • На пръв поглед спалните във финландски стил са доста монотонни, без ярки детайли. Но въпреки това стаята се оказва много светла и спретната.
  • Детска стая може да бъде декорирана в подобни цветове, но добавете ярки столчета или килим, за да е по-удобно на децата. Но дори и без това всяко дете ще оцени този стил.
  • Банята е впечатляваща. В повечето руски къщи стените са с плочки, но тук има само дърво.
  • Красивият външен дизайн също е важен. Обикновено къщите във финландски стил изглеждат така.

Как изглежда финландска рамкова къща от 196 м2, вижте следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели