Тънкостите на процеса на вътрешна облицовка на къща с имитация на бар

Тънкостите на процеса на вътрешна облицовка на къща с имитация на бар
 1. Особености
 2. Дизайн
 3. Монтаж
 4. Технология на довършителни работи
 5. Съвет
 6. Красиви примери

Материалите, от които е построена къщата, не са толкова важни за нейната визуална привлекателност. Вътрешната декорация придава уют и красота на стаите. Имитацията на бар е много популярна, защото ви позволява да прилагате различни дизайнерски решения, освен това придава на стаите оригинален и уникален вид. Също така, с помощта на този материал можете да изгладите стените, които се нуждаят от ремонт, без излишни усилия и изразходвани пари.

Особености

Имитацията на бар е изработена от естествено дърво от различни видове. Това означава, че цветът и текстурата на материалите са различни. Трябва да се отбележи, че този материал отговаря на всички екологични изисквания. Поради максималната естественост в дизайна на стаите, пребиваването в такива стаи е много удобно.

Тъй като се основава на дърво, е необходимо да се подчертае издръжливостта и здравината на имитация на бар, отличните му свойства на звукоизолация и топлоизолация. Създаването на комфортен микроклимат в помещението се улеснява от ниската топлопроводимост на продуктите. Освен това при избора на дърво от определен вид ще се появят неговите лечебни свойства.

Също така сред предимствата трябва да се отбележи лекотата на монтаж. Всички части на конструкцията имат свързващи шипове и канали и практически не натоварват повърхността, като по този начин я предпазват от деформация.

Ако къща е построена от естествен дървен материал, цената може да се увеличи значително и значително време се губи, докато се чака процесът на свиване.

Въпреки това, като всяко естествено дърво, имитацията има своите недостатъци. На първо място, неблагоприятният микроклимат и високата влажност могат значително да намалят експлоатационния живот на продуктите. Материалът трябва редовно да се покрива с антисептични съединения, както и да се лакира или боядисва. Също така, импрегнирането с огнеустойчиви смеси няма да бъде излишно, за да се елиминира опасността от пожар.

Дъските с неподходящо качество може да не са достатъчно здрави, да се деформират и изсъхнат с течение на времето, а също така са подложени на процеси на гниене. Това може да се избегне само при условие за закупуване на качествен продукт от доверени производители.

Дизайн

Довършителната имитация на дървен материал може да бъде от два вида: монолитна и комбинирана. Зависи от дизайнерската идея.

 • Монолитно покритие представлява цялостна обшивка на помещението с имитация на бар. В този случай те могат да покриват стени, подове и тавани. Панелите прилягат много плътно, образувайки единна композиция.
 • Комбиниран едно и също покритие включва различни материали. Основата е имитация на дървен материал, а определени зони от стаята могат да бъдат покрити, например, с плочки или тапети. Основното нещо е да се уверите, че завършването е направено в същия стил и същата цветова схема. Можете също така да съживите оригинални дизайнерски решения, като комбинирате различни видове дърво.

Независимо от вида на покритието, заедно с имитацията на дървен материал, трябва да закупите допълнителни декоративни елементи. Това могат да бъдат ъгли, корнизи, придаващи индивидуалност и завършеност. Те могат да бъдат изработени не само в цвета на дървото, но и във всеки друг нюанс: бяло, черно, хромирано и други. На строителния пазар тези части са представени в широка гама.

Монтаж

Преди да продължите с инсталирането на имитация на бар, трябва да съставите ясен работен план.На първо място, трябва да проучите технологията за инсталиране на панели и да извършите подготвителна работа. Основата трябва да бъде изравнена, а самите материали трябва да бъдат импрегнирани с антисептичен разтвор. След това щайгата се монтира, измерванията се изчисляват и материалът се избира.

Монтажът трябва да се извършва стриктно следвайки инструкциите. След това панелите се покриват със защитни средства.

Подготовка

Можете да покриете стая със собствените си ръце, за това трябва да знаете общите правила и да следвате точно технологията. Като начало довършителните работи не могат да се извършват, докато вилата, вилата или селската къща не се свият. Ако къщата е рамкова, довършването може да се извърши веднага след строителството.

 • Преди да започнете монтажа, е необходимо да почистите добре повърхността и да я изравните.
 • Хидроизолацията се извършва с помощта на мастика. За пароизолация филмът се припокрива, правилно закрепва и фиксира с лента.
 • След това се изработва рамката. Касата, изработена от дърво, трябва да се третира с антисептик.
 • За да създадете топлоизолация на помещението, можете да използвате специални материали, например минерална вата или експандиран полистирол. Слоят се фиксира, затваря се с полиетилен и се обработва с монтажна лента.

Трябва да се има предвид, че в къщи, изработени от естествен дървен материал, топлоизолацията не е необходимост, а в бетонни сгради не можете без нея.

Избор на материал

Имитация на пръчка се избира преди всичко в зависимост от вида на дървото, неговия клас и размера на панелите.

Има няколко вида материал. Най-висококачествените сортове се считат за "Екстра" и "Премиум", но се различават и по най-високата цена. По-евтините класове са A, B и C.

При избора на панели е необходимо да се вземе предвид хомогенността на текстурата на дървото и неговия цвят, липсата на дефекти върху материала, наличието на възли на повърхността, някои от които са допустими на панелите на бюджетно ниво.

Когато купувате, трябва да вземете предвид не само ценовата категория и качеството на материала, но и нуждите на потребителя. Например, не е подходящо да купувате панели от клас "Екстра" за довършване на баня или балкон. Но в стаи, където се планира да се създаде луксозен дизайн, използването им ще бъде доста подходящо.

Що се отнася до размера - гамата от предложения на пазара е много широка. Експертите дават някои съвети по този въпрос. Например, големият размер на панелите може визуално да намали височината и размера на стаята. Най-добрият вариант могат да бъдат елементи с ширина 100-150 милиметра. По-малките ще приличат на евтина подплата.

При избора на дължина е необходимо да се вземе предвид повърхността и декора на стаята.

Имитацията на бар може да бъде с размери от 3 до 6 метра. Дебелината не трябва да надвишава 12 милиметра.

Стените, завършени с панели с по-къса дължина и дебелина, не само ще изглеждат по-изгодни, но и ще изискват по-малко пари. Една съзнателна и успешна комбинация ще създаде уникален и уникален интериор на стаята.

Когато избирате дървесен вид, трябва да проучите неговите качества и характеристики.

 • Като пример могат да се посочат най-популярните материали, един от които е лиственица... Това дърво има висока огнеустойчивост, много е издръжливо и също така има много приятен нюанс. Лиственицата може да се използва за декорация както вътре, така и извън помещенията, издържа дори на неблагоприятни условия на работа, освен това има лечебни свойства. Завършването с имитация на бар от това дърво може да се извърши дори в помещения с висока влажност и температурни крайности, като баня и сауна.
 • Използване на панели липа можете да извършвате работа по декорацията на тавани и стени. Има равномерен красив цвят, който има тенденция да се запази дори при промени в температурата и влажността.
 • Колкото до дъба - това дърво е едно от най-издръжливите. Той е устойчив на гниене и насекоми, има голям брой нюанси, но е много труден за обработка. Освен това дъбовите материали са по-скъпи от другите.
 • Аспен напротив, той е лесен за обработка, устойчив на висока влажност. В същото време не е особено издръжлив. Ако дървесината е правилно обработена и изсушена, тя ще покаже добра плътност и устойчивост на високи температури с течение на времето. В същото време материалът има огромен недостатък, който е, че вътре може да има изгнили влакна. Този нюанс не може да бъде открит навреме, той ще бъде разкрит само по време на работа. Единственият изход е да замените нискокачествения елемент с нов.
 • Панели кедър имат висока цена, но в същото време имат отлично качество. Те са издръжливи и лесно издържат на всякакви неблагоприятни влияния. Важен момент е отделянето на лечебни естествени смоли по време на периода на работа. Трябва обаче да се каже, че доста често кедърът е фалшифициран, а имитация на пръчка на негова основа е направена от нискокачествена дървесина, така че си струва да закупите материал от доверени доставчици и да проверите необходимите сертификати.
 • И накрая, доста популярен материал поради много разумна цена е бор... Може да се използва във всяка стая. Единственото предупреждение е способността да отделя смола, когато температурата се повиши рязко.

При цялостна декорация на дома с имитация на бар може да се помисли за комбинация от дървесни видове, в зависимост от предпочитанията за цена, качество, както и като се започне от свойствата и характеристиките на материала.

Крепежни елементи

За предпочитане е да фиксирате имитацията на прът със скоби. Подходящи са за скрити крепежни елементи и не развалят визуалния вид на повърхността с дупки. В допълнение, тази опция е доста икономична поради ниската консумация на елементи.

Също така, закрепването зависи от основния материал. Например, върху дървени повърхности е удобно да използвате самонарезни винтове или елементи за нокти. На бетонни, тухлени или блокови основи си струва да използвате дюбели и самонарезни винтове.

Трябва да се отбележи, че позицията на всички фиксирани части трябва да се провери с помощта на строително ниво: в този случай повърхността ще се окаже гладка и равна.

Технология на довършителни работи

Монтажът чрез имитация на бар е доста прост и няма съществени разлики както за външната, така и за вътрешната украса на къщата. Ако следвате технологията, инсталацията ще се извърши бързо, а резултатът ще ви зарадва с качеството си.

Преди да завършите на закрито, материалите трябва да се внесат вътре, да се отворят опаковката и да се оставят да лежат няколко дни. През това време панелите ще свикнат с новия микроклимат. Дъските трябва да бъдат фиксирани изключително в хоризонтално положение. Няма значение дали ще започнете инсталацията отгоре или отдолу. Основното нещо е да оставите отстъп от около 50 милиметра от желания ръб, за да осигурите циркулация на въздушните потоци и да предотвратите натрупването на влага под материала.

Панелите трябва да бъдат поставени с главата надолу с тръни - това ще направи възможно да се изключи проникването на вода в жлебовете. Ъглите и отворите за врати и прозорци трябва да се обработват особено внимателно, като се спазва вертикалността и яснотата на разрезите.

Също така декоративното покритие трябва да скрие всички установени комуникации. На преходите трябва да инсталирате первази - те ще придадат на финала завършен и спретнат вид.

Съвет

 • Стаята може да бъде завършена както самостоятелно, така и с помощта на специалисти.
 • За по-голяма последователност на стила на стаята трябва внимателно да обмислите избора на декоративни елементи. Те трябва да бъдат закупени с малък марж. Трябва обаче да се има предвид, че прекомерното количество от тях може да създаде отблъскващ ефект.
 • По-добре е да не пестите от материали.Висококачествена имитация под бар ще изглежда страхотно и няма да създава проблеми по време на работа за дълго време, а също така не изисква допълнителна поддръжка.
 • Преди да монтирате панелите, основата трябва да бъде обработена с антисептик и специални импрегнации.

Боядисването на продуктите може да се извърши по всяко удобно време, независимо от довършителните работи, като се вземат предвид характеристиките на материала. Например, в отопляеми помещения се препоръчва този процес да се отложи за няколко месеца след монтажа.

Красиви примери

Нека разгледаме някои дизайнерски решения и примери за интериори.

За информация как да извършите облицовка с имитация на бар вътре в къщата, вижте следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели