Какво е вътрешен двор и как да го оборудваме?

Съдържание
 1. Какво е?
 2. Изгледи
 3. Как да оборудвате със собствените си ръце?
 4. Как да украсим?
 5. Красиви примери

В селска къща или дача има уникална възможност да създадете кът сред природата за приятно забавление със семейството си или уединено бягство. Всеки собственик оборудва това място по свой начин. Но мнозина ще намерят за полезно да знаят какво представлява вътрешен двор, как да го оборудват, какви материали е най-добре да използвате и какъв стил да изберете, както и как да го украсите, така че всичко да изглежда стилно и да ви приканва да се отпуснете. Готовите примери ще ви помогнат да се ориентирате в разнообразието от идеи.

Какво е?

Patio е испанска дума, която означава вътрешен двор. Обикновено това е зона за отдих, която ви позволява да прекарвате времето си удобно. Тук не само трябва да е красиво, но и всичко, което трябва да е под ръка. Обикновено изграждането на такъв обект започва с обмисляне на проекта, тъй като тази зона има огромен брой възможности за изпълнение. Но си струва да изберете този, който е по-удобен в конкретен случай и често по-бюджетен.

Зоната на вътрешния двор може да побере всичко, на което е способно въображението и съоръженията на собственика, като се започне например от басейн или езерце с риба и завършва с камина и стая за наргиле.

Следните основни точки трябва да бъдат планирани веднага:

 • от какъв материал да изградим сайта;
 • какво ще бъде поставено върху него;
 • какъв декор да изберете.

И всички тези решения трябва да се вземат въз основа на предпочитанията на всички членове на семейството, както и като се вземат предвид местоположението на къщата, климата и други нюанси на сградата. Би било добре да помислите предварително в какъв стил ще бъде декорирано всичко. Всъщност само в случай на стилистично единство ще бъде възможно да се създаде наистина красив и уютен ъгъл.

Изгледи

Вътрешните дворове могат да бъдат от много различни видове. Ето защо си струва да се обмислят всички възможни опции и характеристики на тяхното създаване, така че да е по-лесно да се спрем на едно нещо.

По уговорка

Преди да оборудвате сайта, трябва ясно да разберете за какво ще бъде предназначен.

Вариантът, когато е оборудвана зона за барбекю, е най-често срещаният. Най-често той може да бъде оборудван на обект с всякакъв размер. В близост до барбекюто има маса със столове. Размерът на мебелите и тяхното количество зависят от това колко хора се планира да бъдат приети тук.

Зоната може да бъде допълнена с меки дивани и свежи цветя. В случай на дъжд си струва да осигурите навес за защита от лошо време. И в жегата ще дойде по-удобно.

Обектът може да бъде оборудван с камина. Има и очарование в събирането около зоната с жив огън. Трябва само да се предвидят всички тънкости на устройството на огнището, за да не се нарушават стандартите за пожарна безопасност и да не се излага на риск вашето домакинство и гости. Най-често се изгражда от камък или тухла. Този дизайн на вътрешен двор изглежда много живописен.

Зоната на басейна има и други функции. Тук можете да инсталирате няколко шезлонга, малки масички. И ще бъде прекрасно място за слънчеви бани и водни процедури. Ако оборудвате басейна и със специално оборудване за хидромасаж, ще получите чудесна СПА зона. Разбира се, зелените растения и цветя са подходящи тук.

Освен това има опция за подреждане на дансинг за домашни дискотеки и караоке битки. Просто трябва да се погрижите за удобно подово покритие, както и да осигурите стени за защита на оборудването. Добре ще изглеждат стени от стъкло или прозрачна пластмаса. Или може да е просто навес с ниша за оборудване.

По местоположение

В частна къща или селска къща е по-удобно да оборудвате вътрешен двор в задния двор. Като правило има дървета, храсти, цветя. Възможно е специално да се оборудва зоната, така че да побере цветни лехи или алпинеуми. Чудесно е, ако наблизо има малко езерце с риби или костенурки. Ще бъде подходящ и малък декоративен фонтан.

При липса на достатъчно свободно пространство на обекта можете да построите място за почивка и близо до входа на къщата. За да направите това, трябва само да изчистите малка площ и да поставите плетени мебели, които ще бъдат заобиколени от зелени площи. В резултат на това мястото за вечерен чай и сутрешно кафе на чист въздух е готово.

В къща с плосък покрив вътрешен двор на покрива е чудесен вариант. Там можете да правите слънчеви бани и да инсталирате малък басейн, да поставите кът за хранене и да засадите цветя. Всичко зависи от предназначението на тази зона.

На базата на материали

Изборът на материали зависи от това колко здрава ще бъде конструкцията, както и какви средства са налични за нейното изграждане.

Вътрешният двор може да бъде оборудван със следните материали:

 • тухли;
 • камък;
 • дърво;
 • дъска за тераса;
 • плочки;
 • палети (палети).

Изборът на материал е пряко свързан с това кой стил ще бъде избран. За таванско помещение са подходящи хай-тек, минимализъм, тухла, камък, плочки. За Прованс, хижа, провинция, дърво и настилки ще бъдат идеалният избор. Можете да разбиете нещо от палети, но в същото време е възможно да приспособите такъв материал към различни стилове. Основното нещо е да изберете правилния декор. В ръцете на квалифициран майстор с богато въображение, дори такъв прост материал може да се превърне в основа за създаване на стилен и уютен ъгъл.

Освен това трябва да вземете предвид нюансите на сезоните: дали, например, вътрешният двор ще се използва в хладно или студено време. Ако е така, тогава трябва да се погрижите за изолацията на конструкцията.

По стил и дизайн

Обмисляйки дизайна предварително, препоръчително е да го подчините на някакъв специфичен стил. Колкото по-прост е стилът, толкова по-лесно и по-бързо е да го възпроизведете при оборудването на зона за отдих.

 • Рустик. За малка лятна резиденция този стил е печеливша опция. Достатъчно е да подредите платформа с дървен под и балдахин, да поставите маса, пейка, да добавите подходящия текстил - и уютен ъгъл е готов. Ако желаете, можете да инсталирате печка.
 • Прованс. Зоната с леки плетени мебели, цветя в саксии и висящи саксии ще бъде идеално място за семейни и приятелски събирания.
 • скандинавски. Отворено пространство, неограничено от стени, дървен под и мебели, леки струящи се завеси, уютни дивани в сини тонове - всичко ще създаде не спокойна почивка в летен ден или в прохладна вечер.
 • Висока технология. Ясните и лаконични форми, наличието на стъклени и метални повърхности ще допълнят кожените дивани и камината. Декорът от сив камък ще се съчетае перфектно с останалата част от декора.
 • японски. Ниски маси, плетени килими, възглавници на пода, фенери, висящи от тавана, бърборещ поток наблизо - тази опция ще ви настрои в медитативно настроение, ще ви позволи да почувствате хармония със себе си и заобикалящата природа.
 • Таванско помещение. Тухлена зидария, камина, възможно най-прости мебели, бар с високи столове, оригинално осветление - всичко това ще създаде стилно пространство за партита с приятели.

По размер

Изборът на размери зависи само от размера на самия сайт и броя на хората, които ще използват тази зона. Ако желаете, можете да поставите всичко необходимо на площ от 3х3 м. Но за да оборудваме зоната по-удобно, с места за сядане и декоративни елементи, е добре да има площ 6х4 м.

Освен това всичко зависи от конфигурацията на предвидената зона - тя може да бъде под формата на буквата G или P.Ако това е кръгла платформа, тогава е необходим кръг с диаметър 4 м за хармоничното подреждане на необходимите елементи.

Във всеки случай няма строги размери, които да отговарят на някакви стандарти. Всичко зависи от конфигурацията на обекта и територията, които могат да бъдат разпределени за зоната за отдих без да се засягат.

Освен това трябва да се има предвид, че колкото по-голяма е площта, толкова повече материали ще са необходими за нейното подреждане.

Как да оборудвате със собствените си ръце?

Започвайки да реализирате създаването на кът за отдих в селска къща или в лятна вила, трябва да подготвите проект, в който ще бъде посочено местоположението на трапезарията, камината или барбекюто, фонтана или басейна. Трябва предварително да решите къде в градината ще бъде разположена беседката.

След като изберете място, трябва да подготвите мястото: премахнете всички ненужни растения, предмети и отпадъци, отстранете горния слой на почвата. След подготовката трябва да поставите избраната основа - плочи, каменни или дървени дъски. Когато използвате дървени материали, е необходимо да ги третирате със специално покритие, което предпазва от влага и гъбички.

Създаването на бюджетен вътрешен двор е лесно и красиво.

 • Първо трябва да изчистите малка площ, да направите подова настилка. Може дори да е обикновен чакъл. Струва си да поставите няколко цветни лехи наоколо.
 • След това трябва да се заемете с устройството на сенника. Обикновено се изгражда на четири стълба. Можете да закупите готов навес и да го монтирате здраво в земята. Сега те се продават във всеки градински магазин.
 • В центъра трябва да се поставят леки ратанови мебели, малко встрани трябва да се постави мангал, а от другата страна трябва да се монтира люлка. Уютно място за почивка е готово.

Но ако трябва да изградите нещо по-солидно, тогава ще трябва внимателно да обмислите всеки удар. Например, ако в зоната за отдих се планира фонтан или басейн, трябва да се уверите, че съответните комуникации са свързани. В случаите, когато ще бъде изградена камина или ще бъде инсталирана камина, трябва да помислите за техниките за пожарна безопасност. Материали за производство - камък и тухла, близо - няма запалими предмети.

Ако вътрешният двор трябва да функционира през зимата, по-добре е да осигурите плъзгащи се системи, така че през зимата да можете да запалите камина и да се любувате на зимните пейзажи чрез панорамно остъкляване.

При условие, че е отделено голямо пространство за зоната за отдих, тя може да бъде разделена на зони. В едната част ще има маса с фотьойли, в другата - дивани, до които можете да поставите телевизор или стерео уредба, ако има нужда от това.

Добре е да украсите пространството с цветя – те винаги придават уют, правят пространството светло и в същото време нежно, изпълват го с цветове и развеселяват.

Как да украсим?

Всеки вътрешен двор ще изглежда като хармоничен и логично завършен обект, ако внимателно обмислите дизайнерските идеи. Но тъй като този ъгъл е създаден в природата, тогава, разбира се, използването на естествени материали ще бъде връхната точка. Трябва да се възползвате от околните природни елементи на декора - камъни, цветя, храсти и дървета. Хвойните и розите изглеждат страхотно до такава зона. Можете да спънете беседка с грозде. Цветята се поставят във вази и саксии.

Водоизточник ще добави комфорт: водопад, фонтан, поток или езерце. Не забравяйте, че тук могат да бъдат разположени и градински фигури, съответстващи на стила на замисления обект.

Осветлението също си струва да се помисли. Обикновено в такива зони нощните светлини изглеждат много естествени и хармонични. За предпочитане е да подредите уютна, леко приглушена светлина, която да не нарушава магията на вечерта.

Допълнителни декоративни елементи тук могат да бъдат възглавници на дивани, одеяла на фотьойли, покривки на маси, леки въздушни завеси. Не си струва да претоварвате това пространство.

Красиви примери

Има много идеи за създаване на красиви и стилни вътрешни дворове. Нека да разгледаме някои от тях.

 • Уютен диван и фотьойли с възглавници, заобиколени от зелени дървета и храсти, са чудесно място за премерена почивка. Има малка масичка за пиене на чай. Сенник ще ви спаси от дъжда.
 • Лекият дизайн в бяло се съчетава идеално с летния пейзаж. Меките дивани и цветните възглавници са предразположени към релакс. Близката чешма ще допълни знойния ден с леко шумолене на вода.
 • Много уютно малко кътче за лятна ваканция. В същото време има всичко необходимо, за да ви е удобно и уютно. Акцентът е добре обмисленото осветление, което ви поставя в романтично настроение.
 • Добро място за малка компания. Огнището придава уют и разполага с почивка. Романтична вечер на свещи би била чудесен вариант.
 • На такова прекрасно място можете напълно да се отпуснете и да се отпуснете напълно. Меките удобни мебели, заобиколени от цъфтящи растения, са идеални за това.
 • Малък уютен кът за сядане е идеален за малко семейство за вечери, сутрешно кафе и просто общуване. Фенерите и растенията придават уют.
 • Прекрасни чадъри, удобни столове и много растения. Какво още ви трябва, за да се отпуснете през летния ден? Хармония и спокойствие царят в душата, когато си почиваш на такова място.

Следващият видеоклип ви показва как да настроите вътрешен двор.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели