Оригинални опции за интериорен дизайн на дървена къща

Оригинални опции за интериорен дизайн на дървена къща
 1. Особености
 2. Какво ти е необходимо?
 3. Какво е неприемливо?
 4. Материали (редактиране)
 5. Дизайн
 6. Мебели и ВиК
 7. стил
 8. Съвети и трикове
 9. Красиви примери в интериора

Дървените сгради винаги са били свързвани с нещо оригинално и оригинално руско. Това поставя определен отпечатък върху интериорната украса и дизайна на цялото жилище като цяло. Въпреки това, всеки има различен темперамент. Това е отразено във всеки елемент от дизайна на дървена конструкция, независимо дали е интериор на лятна къща, селска къща или частна вила.

Особености

Всяка конструкция от масивно дърво се нуждае от внимателен избор на материали. Ако ситуацията с тухла е по-проста, тогава трябва да се вземат предвид редица фактори. Например, екологосъобразността на материала го прави търсен. Въпреки това, тя е причината за необходимостта от допълнителни лечения, включително антисептично импрегниране. Дървото се свива, привлича вниманието на гризачи и мравки, което може да наруши целостта му.

Такава конструкция има по-малко напрежение върху основата. Поради тази причина е възможно изграждане на втори и трети етаж. Горното пространство може да се използва като тавански етаж. Това ще ви позволи рационално да оборудвате вътрешната зона, като освободите място в долната част, когато не е достатъчно. Поради ниското тегло на дървото, материалите, използвани за подовете, трябва да са леки.

Това изключва полагането на основи по целия периметър на стените с масивни плочи. Материалите са подбрани по такъв начин, че да не създават допълнително натоварване на носачите. Грешка е да се използват изключително дървесни суровини за вътрешна декорация.

Една от характеристиките на масива е загубата на изразителност на текстурата с изобилие от същия материал вътре в стаята.

Ако има много дърва, къщата ще изглежда като дървена кутия с прегради или полузавършена и незаета баня. Важно е да изберете правилния довършителен материал за всеки етаж. Може да се създаде всякаква атмосфера, но тя трябва да бъде хармонична и естетически приятна. Можете да обмислите избора на материал по време на строителната фаза.

Всякакъв вид декорация (отвътре и отвън) на дървена къща се извършва след свиване на конструкцията. Обикновено това може да отнеме до 5 години. Ако по време на строителството е използван залепен ламиниран дървен материал, ще трябва да изчакате поне една година. Ако облицовката е направена по-рано, тя ще се деформира. Тапетът може да се разкъса, ако къщата води. Мазилката ще се напука, плочките ще паднат, други покрития ще бъдат изкривени.

Вътрешната декорация на дървена къща трябва да съответства на общата концепция за стилистика. Те избират една и съща посока на дизайна, за да поддържат една и съща атмосфера във всички стаи. Цялостността може да се поддържа със свързана цветова палитра от облицовки на стени, тавани и под. На някои места е необходимо да се смекчи тежкият ефект, създаден от дървеното покритие на подовете.

Какво ти е необходимо?

По правило довършителните работи се извършват след извършване на комуникационните и окабеляването. При завършването е важна предварителната подготовка на подовете. През първата година след строителството е необходимо да се постигне херметичност на фугите. Трябва да се погрижите за полагането на хидроизолацията.

Залепването се извършва между трупите с юта, кълчища или мъх.

Преди да декорирате стените, тавана и пода, трябва да се погрижите за изолацията на дома. Това ще намали загубата на топлина, което ще бъде особено забележимо през студения сезон. Важно е да се използват огнеустойчиви и екологични материали. Когато са затворени, те ще предотвратят разпространението на открит пламък. Липсата на вредни компоненти в състава ще изключи отделянето на токсини по време на работа на финала.

Ако покритието предвижда рамкова система, трябва да се използват леки материали.

Благодарение на тях можете да изравните височината на подовете, да скриете подаването на електричество и вода вътре. Те също така ще ви позволят да поставите изолация. Едва след като отворите на прозорците и вратите са завършени, си струва да започнете вътрешната декорация.

Тъй като дървото е способно да поддържа горене, източниците на светлина се избират безопасни. Важно е да изберете правилния довършителен материал, така че да не се стопи от нагряването на лампи и друго осветление. За тавани и стени те се опитват да закупят опции с минимална разлика между рамковата система и ограждащия таван. Това ще спести ценни сантиметри полезна площ.

На закрито е необходимо:

 • правилно планирайте всеки ъгъл на пространството;
 • изберете различни покрития, като вземете предвид желания стил;
 • подгответе всяка основа за довършителни работи;
 • да зонирате пространството на всяка стая в отделни функционални зони;
 • използвайте техниката на контраста в декорацията;
 • изберете желания цвят на фона;
 • внесете светли петна в интериора;
 • изберете покритие, което е съвместимо с всякакъв вид осветление;
 • изберете покрития с различни текстури;
 • използвайте издръжливи материали;
 • изберете покритие, лесно за грижа.

  Необходимо е да се помисли за вентилационната система, в противен случай материалите, използвани за вътрешна декорация, ще се срутят с двойна скорост. В същото време на повърхността им може да се образува конденз или дори мухъл.

  Какво е неприемливо?

  Има няколко грешки, които визуално влошават външния вид на интериорната декорация:

  • изпълнението на декорация на стени, под и таван в същия тон е изключено;
  • не повтаряйте външния дизайн, като изберете идентичен довършителен материал;
  • нерационално е да оставяте голяма площ под стълбите с липса на кадри;
  • не е желателно да се използва неплъзгащ се материал за подови настилки;
  • невъзможно е да се оборудват мокри зони на банята с висящи лампи;
  • неприемливо е използването на токсични суровини, които при нагряване ще отделят формалдехидни пари във въздуха.

  Материали (редактиране)

  Материалите за вътрешна декорация на дървена къща са разнообразни. Днес пазарът за довършителни суровини предлага много възможности на вниманието на купувача. От широка гама от покрития има няколко, които са най-търсени сред дизайнерите и обикновените купувачи.

  дърво

  Изборът на такива суровини трябва да бъде задълбочен. Не всеки вид масивна дървесина е подходящ за декорация. Той е в състояние да се превърне в декорация на тавани само с задълбочен подход към избора. Например, това е най-добрият и естествен материал за греди на тавана на тавана. Такива елементи са в центъра на интериорния дизайн днес. С тяхна помощ можете да направите уникален дизайн.

  Добра употреба са декоративните таванни плочки или касети за акцентиране на площта на тавана.

  Пластмаса

   Този материал е по-лек. Използва се навсякъде поради разнообразието от текстури и способността да се имитира всеки естествен материал. Използва се като интериорна декорация на тавани и стени. Това са стенни и таванни летви, таванни плочки и стенни панели. Боядисаните ламели, подобни на дърво, правят интериора по-мек. Тухлените панели ви позволяват да зонирате пространството.

   Текстурата може да бъде матова, гланцова, релефна, гладка. Пластмасата е в състояние да имитира дърво, камък, корк, мрамор, камъчета, тухла.

   Гипсокартон

   Такъв материал е листово покритие с гипсова сърцевина, опаковано в строителна плоскост от двете страни.Има своя градация и различни цели. Това се отразява в дебелината и огъваемостта.

   Използва се за подреждане на ниши, арки, прегради, облицовка на стени и тавани. За всеки етаж използвайте собствен тип гипсокартон. Най-добрият вариант за вътрешна декорация е създаването на окачени или опънати тавани. Гипсокартонът може да бъде боядисан, залепен с тапети, покрит с мазилка, допълнен с поливинилхлориден филм.

   Плат за опъване

   Тази категория включва материали под формата на PVC филми с различни ширини. Това са матови и гланцови, както и сатенени покрития за зоната на тавана, които се залепват за тавана или се закрепват към рамката след затопляне на помещението с топлинен пистолет. Филмът е лек, устойчив на деформация и стабилен наситеност на цветовете. Способен да задържа вода в случай на теч от горния етаж. Недостатъкът на довършителния материал е нестабилността на пробиване.

   Благодарение на съвременните технологии, такъв материал може да се използва за печат на снимки, украсявайки интериора на стаята с необичаен модел.

   Ламиниран паркет

   Използването на ламинат за вътрешна декорация на интериора на частна къща обикновено е частично. Материалът е лек в сравнение с керамичните плочки. Стените и пода са облицовани с него. Това е добър начин за подреждане на кухненска престилка, подчертавайки акцентна зона в хола, спалнята. Въпреки това, ако къщата се намира в район с висока влажност и постоянен конденз, задната страна ще се разслои с течение на времето.

   Линолеум

   Този материал за завършен под има своя собствена класификация. Характеризира се с лекота на инсталиране и липса на необходимост от фиксиране на лепило с малка площ на пода на конкретни помещения. Той се нуждае от предварително изравняване на основата и полагане на подовата настилка. Текстурата може да наподобява паркет, дъска, ламинат. Подложката от пяна ще добави топлина на пода.

   Гипс

   Този материал е подходящ за частична вътрешна декорация. Това се дължи на факта, че къщата може да доведе. Въпреки това, ако климатът на региона и местоположението позволяват, такъв материал ще украси стените и преградите. Това може да бъде частичен акцент под формата на барелеф или мазилка. В други случаи е възможно да се изпълни венецианска, версайска мазилка, текстура под камък или корояд. Последният вариант идеално имитира масив, заточен от бръмбари. Тази текстура изглежда стилна, днес е търсена за интериорна декорация.

   тапет

   Материалът за тапети е разделен на 2 вида според формата на освобождаване: ролка и покритие. Първият ред включва покрития с различна дебелина, състав и текстура. С тяхна помощ можете да добавите оригинален фонов дизайн към интериора. Днес фокусът е върху приемането на контраст, поради което често се купуват придружаващи тапети, за да подчертаят необходимите функционални зони (кухня, спалня, почивка, еркер).

   Заслужава да се отбележи течните тапети. Този материал е под формата на готова смес и прах, който изисква разреждане с вода. Това покритие изглежда скъпо, създава необичаен ефект, но е приложимо само в сухи помещения.

   Керамика

   Плочките в декорацията са традиционни материали. Въпреки това, поради ниското тегло на масива, той трябва да се използва в дозиране. Това може да бъде кухненски гръб, облицовка на панел за баня или облицовка на душ кабина. Понякога стените са украсени с мозайки. Този материал привлича разновидности на мрежата, които не се нуждаят от регулиране на пролуките. Материалът е лек, ви позволява да разнообразите интериора на банята. В допълнение към гладка текстура, тя може да има релеф, грапавост и триизмерен ефект.

   За стълби

   Често дървена къща е оборудвана със стълбище. За него се използват дърво, метал, армирано стъкло, по-рядко камък и плочки, както и пластмаса. Дървото помага да се запази идентичността, такива балюстри изглеждат масивни. Коването от метал придава лекота на завършването на стълбите, придава му оригинален вид и помага за гарантиране на безопасността. Облицовката на стъпалата с шарени плочки ви позволява да посочите принадлежност към определена дизайнерска идея.

   За печка или камина

   При декорирането на камината се използват различни материали. Това ви позволява да разнообразите дизайна, като вземете предвид избрания стил. Клинкерът с различни дебелини на матрицата ще бъде добър материал. Можете да използвате модулни плочки, за да покриете перваза на камината или модния подиум.

   Интересни са леките опции с каменна текстура. Имитационната тухла е по-лека, не създава колосално натоварване на основата. Материалът се отличава с реалистични нюанси, което внася желаното настроение в интериора.

   Дизайн

   Дизайнерските решения за вътрешна декорация на дървена къща, изработена от заоблени греди или трупи (окорени или с кръгло напречно сечение) са разнообразни. За стените днес се търси решение за зониране. В същото време е възможно частично да се запазят структурните особености на дървото. Може да бъде оцветен, като се вземе предвид общата концепция на избрания стил. Смята се, че това придава специален характер на стаята. Той придобива селски нотки, техника, напомняща къща в село.

   Масленото покритие ще помогне за защита и запазване на текстурата на дървото.

   Завършването с блок хаус е труден трик. Това е дизайн на сайдинг за облицовка на стени вътре в къщата. Интересно решение е боядисването на дъски за стена или таван. Чрез подчертаване на гредите в различен цвят е възможно да се ограничи пространството на тавана, да се подчертае неговата уникалност. Това ви позволява да направите текстурата на дървеното покритие изразителна.

   Модната текстура на стенните покрития е имитация на стар дънер. Този ефект е популярен за винтидж дизайни. Въпреки това, за да изглежда дизайнът стилен, по-добре е да украсите една от стените с различен материал (например да я направите под формата на тухлена зидария, като използвате имитация на плочки или сайдинг). Вариантите за дизайн са различни. Можете да подчертаете лаконичния дизайн на тавана с лампи с необичайни форми.

   Едно покритие трябва да омекоти другия. Същото важи и за аксесоарите. Например, стените не трябва да се претоварват с изобилие от рисунки. По-добре е, ако върху тях ще бъде разположена снимка или малък панел. В същото време акцентът е върху необичайната текстура на покритията. Ако има ниши, можете да ги акцентирате с вградено осветление.

   За банята е по-добре да използвате идеите за използване на нюанси от естествена цветова палитра. На мода са бежови, маслини, избелени коралови тонове, съчетани с бяло. Популярно е бялото, разредено със светло сиво, както и слонова кост. Идеите за дизайн са различни. Въпреки това, не можете да запълните всичко наоколо с една текстура и цвят.

   Мебели и ВиК

   Мебелите са от особено значение днес. Това е акцентът на интериора на всяка стая в частна къща. Именно тези елементи от вътрешната подредба показват желания стил и намекват за благополучието на собствениците на дома. Приоритет е акцентът върху функционалността. Всеки елемент от интериорната композиция на всяка стая в дървена къща трябва да бъде възможно най-полезен.

   Това се изразява в наличието на системи за трансформация, компактност. Производителите предлагат различни модели, като се вземат предвид дизайнерските характеристики на помещенията. Например, за первази на прозореца, можете да поръчате специални дивани, които могат да заемат заоблена стена възможно най-плътно.

   Ако пространството е ограничено, в него могат да се монтират компактни модели, оставяйки място за свобода на движение.

   Нощните шкафчета са разработени за спални и дневни. Отличават се с добра функционалност при минимален размер. Дори за банята можете да изберете продукти, като вземете предвид особеностите на оформлението. В продажба има ъглови и прави вани, варианти за един, двама потребители, продукти за сядане с различни форми на купа. Обтекаемата форма позволява безопасна работа на помещенията.

   Мивки за частни къщи, изработени от дърво, се избират леки. Каменните плотове са нежелателни тук: те ще създадат голямо натоварване на основата. Тоалетните чинии могат да бъдат с микролифт или отопляеми. Наличието на рамкова инсталация ще допринесе за надеждността на закрепващите продукти. Полезна покупка ще бъде метален нагревател за кърпи. Тежи малко, но внася организация в стаята.

   стил

   Стилът на интериорна декорация е подчинен на темперамента на собствениците на къщата. Ако това е семейство от няколко души, те се опитват да изберат опция, която отговаря на всички. В противен случай пребиваването в къщата може да стане неудобно. Проектът може да представлява един от клоновете на дизайна, било то модерно, класическо, винтидж, етническо или творческо направление на интериора.

   Ако желаете, можете да направите интериора да изглежда като ловна хижа. Някой предпочита стила на Прованс с копнежа за светли цветове и текстурата на боядисаното дърво. Такова решение придава лекота, приятно е, стилът на френския хинтерланд издава нотка на реколта. Други харесват бохо стила с неговия стремеж към пъстрота. В този случай фоновата декорация на стените и тавана обикновено омекотява изобилието от ярки петна и текстил, характерни за дизайна.

   Елементите на дворцовата тържественост са присъщи на класическото решение на селска вила. Къщата е поддържана в същия стил, за да се поддържа желаната атмосфера. При декорацията на тавана те могат да използват имитация на гипсови корнизи, корнизи, стените са украсени с картини или панели. За пода избират покритие като паркет или го покриват със скъпи килими.

   Килимите се използват за стълби, украсявайки балюстрите с лампи с форма на топка.

   За различни стаи

   Дизайнът на всяка стая има свои собствени характеристики.

   • За хола са подходящи ярки цветове на интериорната декорация. Можете да подчертаете зоната за гости с отделна композиция на тавана и отделно осветление.
   • Спокойната гама и лекотата на текстурата са добре дошли в спалнята. Видовете покрития могат да бъдат различни. Това са тапети, панели от гипсокартон, стреч фолио за тавана.
   • При декорацията на втория етаж или тавана се използват леки материали. Тук гипсокартонът е подходящ, естествен покрив или имитация на дъска изглежда добре.
   • Панелите в комбинация с миещи се тапети са добри за кухнята. Можете да използвате ламели материали, таванни плочки. Интересно решение би било разпределението на зони за готвене и хранене.
   • За детската стая се избират светли панели. Често е украсен с тапети в стил пачуърк. Стените могат да бъдат украсени с винилови стикери върху тапети или панели.
   • За баня най-доброто решение би било използването на панели или сайдинг. Влажните зони могат да бъдат облицовани с плочки или мозайка. Ако пространството позволява, в него се поставят мебели. Ако няма достатъчно място, те оборудват ниши, изработени от влагоустойчив гипсокартон.

   Съвети и трикове

   По принцип цялата работа може да се извършва на ръка без участието на външни специалисти. Но трябва да следвате реда на довършителните работи. Обшивката на вертикални, наклонени и хоризонтални равнини има свои собствени характеристики. Въпреки това, навсякъде ще бъде с високо качество само при правилна предварителна подготовка на основата.

   Декорът от дървен материал е подходящ в декорацията на таванския етаж. В долната част такова покритие ще изглежда грубо, оставяйки определен отпечатък върху цялата атмосфера. Трябва обаче да се дозира и на върха. Например, ако всички стени са украсени по този начин, декорът ще бъде труден. Можете, разбира се, да разчитате на стила на ловна хижа в стил хижа. Когато обаче има деца, това решение не винаги е подходящо.

   Важно е да внесете лекота. Ако всички домакински предмети отразяват дървеното покритие, включително масивността на мебелите, грапавостта на покритието, интериорът ще бъде съсипан. Няма значение какъв стил е взет за основа. Къщата трябва да е удобна, докато може да бъде декорирана в стил гръндж, таванско помещение, модерен, неокласически.Можете да заложите на използването на светли нюанси за фон и мебели. Простите форми на интериорни елементи омекотяват възприятието.

   Красиви примери в интериора

   Примери за фото галерии ще ви помогнат да оцените възможностите за стилен дизайн на дървена къща.

   • Използване на ламиниран паркет, боядисване на дърво. Мебелите разтягат интериора, полилеят прави тавана елегантен.
   • Стилно решение за таванското пространство. Комбиниране на текстури, подчертаване на зоната на камината.
   • Еднакво успешна техника за комбиниране на текстури с помощта на дървен материал и дъски. Смесването на текстури облекчава скуката в интериор с отворен план.
   • Пример за изпълнение на тавана в скандинавски стил. Използването на бяло за тавана визуално изтрива границите на горната плоча.
   • Интересно решение за декориране на домашна библиотека. Използване на материали с различни текстури за тавана, стените и пода.
   • Необичайна техника за изработка на врата под формата на арка. Стилно и успешно решение за просторна сграда.

   За информация как правилно да направите вътрешната украса на дървена къща, вижте следващото видео.

   без коментари

   Коментарът беше изпратен успешно.

   Кухня

   Спалня

   Мебели