Всичко за пиластри

Съдържание
 1. Какво е?
 2. Изгледи
 3. Материали (редактиране)
 4. Как се използват?
 5. Как да избера?
 6. Красиви примери

В процеса на проектиране и изграждане на сгради архитектите обръщат внимание не само на функционалната и практичната, но и на декоративната и дизайнерската страна. По този начин подходящи декоративни елементи придават на сградата представителен външен вид. Пиластрите са популярни и широко разпространени в това отношение. Днес в нашия материал ще говорим по-подробно за такива архитектурни детайли.

Какво е?

Първо трябва да разберете какво представляват пиластри. Всъщност това са издатини по стената, които имат обща страна с нея (тази характеристика на пиластрите ги отличава от колоните) и намират широко приложение в архитектурата и строителството. Важно е да се отбележи фактът, че този архитектурен елемент не упражнява никакъв натиск върху стената, поради което се използва широко за декориране както на външни, така и на вътрешни стени на всяка стая.

На външен вид пиластърът прилича на колона. Освен това тези дизайнерски елементи могат да имат различни форми и размери. Използват се за декорация на фасади, вътрешни стени, врати, прозорци и др.

Ако подходим към въпроса за изучаването на пиластри от архитектурна гледна точка, тогава е необходимо да се подчертаят няколко ключови компонента:

 • база (или база) - върху тази конструкция са разположени и фиксирани всички други елементи, размерите му могат да достигнат индикатор от 0,5 m;
 • пиластър пост е основната му част, има издълбани и гладки разновидности на този елемент от екстериора;
 • малка капачка - това е част, която изпълнява основната декоративна роля, във връзка с която може да бъде украсена и украсена с различни шарки.

За да изглежда пиластърът цялостен и хармоничен, всички негови детайли трябва да се комбинират помежду си (по цвят, размер, форма). Най-общо казано, пиластрите като архитектурни детайли имат доста древна, дълга и интересна история на появата и развитието си. За първи път можем да говорим за използването на тези елементи в процеса на изграждане и декориране на къщи от Античността. Детайлите са били особено популярни в Древна Гърция (по-късно в Древен Рим).

Първоначално пиластрите изпълняваха изключително функционална роля и бяха вид укрепване на носещи конструкции. Поради тази цел на тези архитектурни елементи е отделено малко внимание от декоративна гледна точка. Пиластрите бяха монтирани само на фасадите на сградите и имаха изключително правоъгълна форма; в процеса на тяхното производство е използван естествен камък. През Ренесанса архитекти и дизайнери преразгледаха предназначението на пиластрите и започнаха да изграждат подобни конструкции не само отвън, но и вътре в помещенията.

В същото време не само стените бяха украсени с пиластри, но и мебели, картини и много други. Днес пиластрите продължават да бъдат популярни и широко разпространени декоративни елементи, които се използват от дизайнери и архитекти за декориране на стаи.

В същото време тези елементи имат привлекателен външен вид и успешно допълват някои интериорни стилове (например класицизъм, барок).

Помислете за някои от основните функции, които пиластрите изпълняват на закрито:

 • укрепване на повърхността на стената;
 • разделяне и зониране на пространството (например, като използвате тези елементи, можете да разделите кухнята и трапезарията);
 • скриване на недостатъци (например дефекти в довършителните или комуникационните проводници);
 • декорация и декорация.

Изгледи

Днес на пазара можете да намерите голямо разнообразие от декоративни пиластри: с флейти, ъглови, тип пилон, рустикирани, канелирани и други варианти. Поради такова голямо разнообразие от такива архитектурни елементи, може да бъде доста трудно за потребителя да направи избор.

За удобство на купувачите производителите са приели класификация на пиластри, която се основава на външния вид на стълба. Има 3 основни категории за този показател.

Правоъгълна

Правоъгълните пиластри се считат за модерни (или модерни). Те са в състояние хармонично да се впишат в различни интериори. Освен това те често се използват за укрепване на стената, както и за зониране на пространството.

Полукръгла

Полукръгли видове пиластри могат да бъдат приписани на конструкции от класически тип. По външния си вид такива пиластри във вътрешността на стаята могат да приличат на колона, която е наполовина вдлъбната в стената.

Комплекс

Сложните пиластри могат да имат различни форми, различни релефи и уникални форми (които от своя страна могат да се променят в различни части на стълба). Изборът на тези елементи трябва да се подхожда с изключителна предпазливост, тъй като е доста трудно да се впишат в обичайния класически интериор.

Поради това, всеки потребител ще може да избере такива пиластри, които хармонично ще се впишат в интериора, който е присъщ на неговия дом. Можете да направите избора на пиластри сами или да прибегнете до помощта на професионални дизайнери, за да не сбъркате и в бъдеще да не съжалявате за покупката си.

Материали (редактиране)

В допълнение към разнообразието от видове пиластри по форма, тези архитектурни елементи се различават и по материала на производство. В процеса на избор и закупуване на пиластри трябва да се обърне особено внимание на това от какви суровини са направени тези архитектурни елементи. Този фактор ще има решаващо влияние върху това колко здрави и надеждни ще бъдат тези елементи, както и колко дълго ще издържат.

Популярни материали за изработка на пиластри:

 • мрамор;
 • гранит;
 • дърво;
 • полиуретан;
 • стиропор;
 • гипс;
 • MDF;
 • PVC;
 • тухла;
 • мазилка;
 • гипсокартон.

Трябва да се отбележи, че днес най-често срещаните и популярни са пиластри, които са направени не от естествени, а от изкуствени материали. Най-често това се дължи на тяхната цена, както и на здравина и надеждност. Съответно, популярните преди гипсокартонени елементи или дървени вариации губят своята актуалност.

Как се използват?

Използването на пиластри е уместно в различни области на дизайна. Така, често срещани, популярни и търсени сред потребителите са пиластри на фасадата, на стената, на вратата. Както бе споменато по-горе, първоначално пиластрите се възприемат изключително като фасадни укрепления. В по-голямата си част те изпълняваха функционално значение. Въпреки това, днес състоянието на нещата се промени значително.

Това се дължи преди всичко на факта, че съвременните сгради не изискват допълнителни укрепления под формата на пиластри., тъй като са изградени на базата и с отчитане на всички най-нови технологични разработки, а самият процес на директно изграждане е с високо качество. В тази връзка можем да заключим, че днес пиластрите са декоративни и дизайнерски елементи, които са популярни сред дизайнерите.

Подобни дизайни могат да бъдат монтирани на вратата, в хола.

Днес използването на пиластри е уместно в редица случаи:

 • за придаване на твърдост на определена конструкция (за това части могат да бъдат поставени в ъглите на сградите);
 • за зониране (това е особено вярно, ако живеете в студио или ако стаите на къщата ви са достатъчно големи и просторни по размер);
 • за рамкиране на прозорци и врати;
 • за отделни етажи.

Как да избера?

Има няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид при избора и закупуването на пиластри. Основните включват:

 • размери (в тази връзка е необходимо да се съсредоточите върху отличителните характеристики на стаята, която декорирате, съответно е наложително да направите внимателни измервания);
 • форма и цвят (при избора на пиластри според тези показатели, трябва да се съсредоточите върху индивидуалните си предпочитания, както и върху стила на интериора, който искате да създадете);
 • материал на производство (на първо място е необходимо да се определи каква функционална роля ще играят елементите - декоративни или практични - и едва след това можете да изберете конкретен материал);
 • производител и място на покупка (трябва да се доверявате само на доверени фирми, а директната покупка трябва да се извършва във фирмени магазини и представителства);
 • цена (изберете продукти от средната ценова категория).

Ако вземете предвид гореописаните фактори при покупка, ще можете да закупите пиластри, които ще ви служат дълго време и ще се впишат добре във вашия интериор, изпълнявайки предназначението си с високо качество.

Красиви примери

Нека да разгледаме няколко красиви и стилни примери за използването на пиластри в интериорния дизайн на различни стаи. Можете да копирате тези примери в процеса на декориране на собствения си дом или да ги използвате като ръководство и източник на вдъхновение.

 • На тази снимка можете да видите как пиластрите рамкират арката, която е входът на стаята. В същото време този интериорен елемент красиво подчертава както общия стил на стаята, така и нейните отделни елементи (таван, полилей, прозорци). По този начин това е последният детайл.
 • На това изображение можете да видите, че пиластрите са разположени симетрично един спрямо друг. В същото време тяхното местоположение - банята - е особено необичайно и уникално. В този интериор пиластрите са добре съчетани с цвета на останалите интериорни елементи.
 • Популярно решение в условията на просторни дневни е рамкиране на камини с пиластри. В същото време в този случай трябва да бъдете особено внимателни при избора на размера на архитектурните елементи (както дължина, така и ширина).
 • В този интериор дървените пиластри изглеждат стилни и подходящи (въпреки че самите тези елементи отдавна са излезли от мода). Ако изберете такъв дизайн на стаята, тогава трябва незабавно да имате предвид факта, че ще изисква внимателна поддръжка (редовно почистване на прах, полиране).
 • Въпреки факта, че като цяло този стил на интериорен дизайн е подобен на модерния, пиластрите се вписват перфектно в неговата рамка. Те подчертават голям брой интериорни детайли, като същевременно хармонично съчетават цялостния дизайн и създават единна и цялостна атмосфера.

Така успяхме да се уверим в това пиластрите са архитектурен елемент, който изпълнява разнообразни функции... В същото време, поради голямото разнообразие от видове, е много важно да се подходи внимателно и отговорно към техния избор и придобиване, като се обръща внимание на всички отличителни характеристики.

За информация как да направите гипсови пиластри със собствените си ръце, вижте следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели