Всичко за алуминиеви прегради

Съдържание
 1. Особености
 2. Изгледи
 3. Избор на профил за дялове
 4. Класификация на попълването на секции
 5. Монтаж

В сравнение с аналозите, алуминиевите конструкции изглеждат много елегантни и представителни, но в същото време са практични, надеждни и издръжливи. Поради разнообразието от форми и лекотата на използване, днес такива системи станаха търсени не само в офиси и административни помещения, но и в жилищни сгради и апартаменти. Като се има предвид най-широката гама от продукти, преди да поръчате такава конструкция, трябва да разберете цялата информация за алуминиевите прегради, характеристиките на тяхното инсталиране и експлоатация.

Особености

Алуминиевите прегради имат уникални дизайнерски характеристики. С тяхна помощ можете да извършите всяко зониране на стаята, докато това ще отнеме минимум материали и време за монтаж в сравнение със стандартните тухлени стени. Монтажът на конструкции се извършва без прах и мръсотия с помощта на елементарни инструменти и най-важното е, че може да се извърши самостоятелно без участието на специалисти. Преградните конструкции са комплекти от отделни секции, всяка от които, ако е необходимо, се управлява отделно, монтирана в произволен ред и посока. Наборите от отделни елементи ви позволяват да създадете няколко изолирани пространства в една стая, в резултат на което площта се използва по-рационално и ефективно.

Една от основните характеристики на преградите е огромното разнообразие от опции за монтаж и монтаж. Благодарение на това те могат да бъдат инсталирани в почти всяка стая, независимо от нейните условия - височината на таваните, структурата на пода и стените, както и техните покрития. Например, отделни секции могат да бъдат фиксирани с помощта на тапи, вдлъбнати в пода, тяхното предимство е, че се движат без специални коловози. Ако на пода е положено скъпо декоративно покритие, тогава инсталацията се монтира в окачена версия. Важно предимство на продуктите е високото ниво на звукоизолация, което винаги е особено важно за офис и други работни и административни помещения.

И също така в офисите са популярни дизайни с щори за цяла стена - за това се използва отделен специален тип профил.

Общоприето е, че алуминиевите конструкции се пълнят само с обикновено прозрачно стъкло, но в действителност това не е така. Преградите могат да се монтират с помощта на различни материали като ПДЧ, ПДЧ, сандвич панели, матирано стъкло или платно с намалена прозрачност. Това дава възможност да се направят някои зони невидими, което ще бъде от значение за отделни управленски офиси и високоспециализирани служители. За домашни стаи се използва декоративно стъкло с нюанс, релефи и всякакви други шарки.

Има и специални огнеупорни прегради, в които се използва закален пълнеж, а профилът е покрит с полимер със специален състав.

Възможно е да се монтират прегради с повишена якост от закалено стъкло за помещения с висок трафик, например в претъпкани места - летища, гари, болници, търговски центрове. Там е позволено да се монтират алуминиеви прегради само с използването на закалено или специално подсилено стъкло. Предимството на този материал е не само висока степен на якост на счупване, но и устойчивост на температурни крайности и механични повреди - случайни драскотини или ожулвания.В същото време в помещенията обикновено се монтира единично подсилено стъкло с дебелина 8-10 милиметра, а за улични прегради и входни групи се използват двойни и тройни конструкции.

Предимства и недостатъци

Предимствата на алуминиевите прегради, в допълнение към скоростта на изграждане и разнообразието от възможности за монтаж, включват и възможността за естествено осветление на отделни зони. Благодарение на прозрачните очила се създава комплексно осветление на цялата стая, което значително спестява пари от сметките за ток. Ако една компания се реорганизира, очакват се кадрови промени, създават се нови отдели и отдели, тогава мобилните системи от алуминиеви конструкции ще помогнат да се оборудват напълно нови офиси с различни размери и местоположение за кратко време.

Ако е необходимо, отделни кейове като цяло могат да бъдат премахнати, освобождавайки необходимото пространство, без да се нарушава целостта на цялата конструкция.

Недостатъците включват възможно намаляване на управленския контрол върху работата на персонала поради звукоизолацията на стените, както и непрозрачен материал. В този случай се препоръчва използването на стени от пластмаса или закалено стъкло, както и вграждане на плъзгащи се врати или прозорци, които, когато са отворени, няма да заемат допълнително място, ще пречат на движението на хората, но ще ви позволят да одитирайте на ухо какво се случва в офисите. Друг недостатък е относително високата цена на преградите в сравнение с гипсокартонните и металопластичните конструкции, но този минус покрива по-високото качество и по-дълъг експлоатационен живот на алуминия.

Единственият значителен недостатък на алуминиевите продукти е необходимостта от привличане на специалисти за почистване на долните водачи. С течение на времето се натрупва мръсотия в областта на тези елементи, особено в сглобяеми шкафове, които са монтирани в производствени и складови помещения.

От какво зависи цената?

Крайната цена на конструкциите на алуминиеви прегради може да бъде повлияна от много фактори - от условията на помещенията, където се извършва монтажът, до заплащането на работниците за монтаж на прегради. Много потребители се стремят да закупят конструкции възможно най-евтино, без да се задълбочават в нюансите и в резултат на това това често завършва с покупка на нискокачествени продукти или инсталиране на дялове с грешна функционалност. Основните критерии, от които ще зависи цената на алуминиевите конструкции:

 • наличието на допълнителна декоративна обработка;

 • размерът на отворите;

 • вид на използвания профил;

 • вид и фрагменти от съдържание;

 • количество и качество на фитингите;

 • наличието на прозорци и врати.

Изгледи

Алуминиевите прегради за офис и дома могат да бъдат с различни форми и конфигурации. В продажба влизат както готови версии, така и произведени по поръчка по чертежи на собственика със специфично функционално предназначение. Това ви позволява да изберете правилната система за всеки интериор и стая. Алуминиевите продукти се класифицират въз основа на индивидуални дизайнерски характеристики.

Стационарен

Такива конструкции са система от рамки, инсталирани в неподвижно състояние. Те могат да се използват както за зониране на стая, така и да изпълняват чисто декоративна функция. Обикновено прозорците или вратите се монтират в стационарни прегради, тъй като преместването на тези елементи е много отнемаща време процедура. При избора на масивни панели между слоевете могат да се полагат различни топло- и звукоизолационни материали, например изолация от пяна или базалтова изолация. В домакинствата клетките на стационарните системи често са пълни с шарени или витражи.

Подвижен

Мобилните системи са сглобени от отделни модули и са по-скоро предназначени само за визуално разделяне на помещенията на секции. От тях рядко се правят пълноценни стени.Такива конструкции, като правило, са оборудвани с колела или малки крака под формата на стелажи, така че, ако е необходимо, те могат бързо да бъдат премахнати или преместени, за да се смени сцената. Нямат фиксирани крепежни елементи към пода или тавана и след демонтажа остават в оригиналния си вид. Мобилната версия е най-лесният вариант за самостоятелно сглобяване у дома, когато трябва да изградите вътрешни прегради.

Плъзгащи се

Преградите-отделения или плъзгащите се конструкции са оборудвани със специални механизми, с които могат да се движат в различни посоки. Плъзгащите се системи отгоре и отдолу са оборудвани със специални релси. Преградата с отделение може да се състои от едно или повече платна. Често те се монтират само с едно приспособление - на тавана, под формата на шарнирна конструкция. Опциите за окачване ви позволяват да спестите място и по-ефективно да използвате площта на стаята. За по-голяма шумоизолация, както и за улесняване на процедурата по почистване от замърсявания, на панела са монтирани специални четки. По време на движението на преградата те отстраняват замърсяванията и плаките от стъклото, след което четките могат да бъдат свалени, почистени и поставени на място.

Сгъваема

Сгъваемите стени се създават от малки, отделни панели, които са свързани помежду си с различни панти и пружини. Дизайните на сгъваеми прегради са изработени от два вида - "акордеон" или "книга". Първата версия на устройството може да се състои от 2 части и да се сгъва наполовина или да бъде каскадна - от няколко отделни хоризонтално разположени панела на панти. Системата "книга" е сглобена по вертикална ос, нейните части са свързани чрез плъзгащи се панти, а отгоре и отдолу са прикрепени към профила на рамката с помощта на ролки, които се движат в специални канали. Те ви позволяват значително да спестите пространство в стаята, тъй като при сглобяване преградата буквално се издига до тавана или се придвижва близо до стената. Така в помещението има изцяло сглобяема свободно стояща стена, която се разгъва само при необходимост.

Трансформатори

Трансформаторните прегради, като правило, се използват за оборудване на уникален необичаен интериорен дизайн. Поради многофункционалното си приложение те най-често се монтират в жилищни помещения на апартаменти и къщи. Те могат да бъдат с различни форми и конфигурации. Принципът на действие на повечето трансформаторни прегради се основава на ролков механизъм, инсталиран в горната и долната част на конструкцията.

Отделните части се модифицират и свързват помежду си чрез специални ротационни кинематични двойки или панти.

Избор на профил за дялове

Преградният профил е носещата основа на цялата конструкция. Ето защо всеки сериозен производител го прави по специална технология, така че да издържа на значителни вертикални и хоризонтални натоварвания, особено ако като пълнител се използва тежко закалено стъкло:

 • висока якост на материала се осигурява от уплътняването му под високо налягане;

 • ъглови и други форми се придават на профила чрез технология на студено огъване, която не нарушава алуминиевата конструкция;

 • за да запазят винаги оригиналната си форма, те са оборудвани с допълнителни усилватели.

Видът на профила ще зависи от предназначението му, очакваните конструктивни натоварвания и вида и дебелината на пълнежния материал.

Основните видове профили за алуминиеви прегради:

 1. стъклен профил със звукоизолация;

 2. профил с двоен стъклопакет и щори, поставени между платната;

 3. профил за еднослойна облицовка от едно стъкло;

 4. затягащ профил за плъзгащи се прегради;

 5. профили-трансформатори с ролков механизъм.

За да поръчате, можете да направите специални профили, където рамката ще осигури различни канали за монтаж на електрическо окабеляване, телефонни кабели или кабелен интернет. И също така, според плана, производителят допълва рамковите профили с отделни контакти и канали за инсталиране на контакти и ключове.

Класификация на попълването на секции

Преградите в офисите обикновено се правят прозрачни масивни или сглобяеми от панели от различни видове. Изборът ще зависи от условията на помещенията и предназначението на офисите. Затворените опции ще осигурят добра звукоизолация, а за намаляване на нивото на шума между масивни листове, например от ПДЧ, се полагат различни материали, като базалтова минерална вата.

Остъклените офис прегради, в които са монтирани изцяло или частично прозрачни панели, често се допълват с бели или цветни щори. Тези устройства се отварят и затварят със специална дръжка. За да се опрости работата, обикновено се монтира на лесно достъпни места.

За допълнителна топлоизолация през зимата се монтират специални сандвич панели или двойни, тройни стъклопакети. Можете също така да направите комбинирани дизайни, тъй като плътните "сандвичи" не пропускат светлина и ще затъмнят гледката, което ще намали важния контрол върху работата на персонала и ще направи офис пространството по-малко представително. Стените, изработени само от сандвич панели, често се използват само в промишлени помещения, където няма пълно отопление на цялата площ и се отопляват само шкафове, оградени с алуминиеви прегради.

Напълно стъкленият пълнеж е идеален за стаи с малка площ, например вътрешни прегради в апартамент. Те ви позволяват да увеличите визуално пространството, но тук все още е важно правилно да изберете правилното осветление. За разнообразяване на интериорния дизайн елементите за пълнене са боядисани в различни тонове, които да съответстват на цвета на мебелите, стените, пода или тавана.

В комбинирани версии, където се използват както стъклени, така и слепи вложки, листовете от гипсокартон или ПДЧ обикновено се монтират в долната част, а стъклото отгоре. Тогава ще бъде по-малко вероятно да причини механични повреди на панелите, да счупи или надраска стъклото.

Монтаж

Монтажът на всички рамкови алуминиеви прегради, независимо от вида им, се извършва по същия принцип. Ако планирате да инсталирате прости конструкции в малки стаи, тогава можете да свършите работата сами. Процедурата за инсталиране се състои от няколко стъпки.

 • Подгответе стаята - освободете място на 1,5-2 метра от мястото на монтаж на бъдещите стени, покрийте пода с пластмасова обвивка, така че по-късно да е по-лесно да премахнете боклука от пробиване на материала.

 • Монтирайте алуминиевата облицовка - използвайте дюбелите, за да фиксирате специалния държач около периметъра. Той ще осигури твърдостта на конструкцията и ще изравни възможните неравности на основата. Освен това държачът ще осигури допълнителна звукоизолация.

 • Закрепете ъгловите и стълбовите алуминиеви профили към шината. Техният брой и разстоянието между тях ще зависят от размерите на цялата конструкция и ширината на платната на материала, от който ще бъдат създадени стените.

 • Попълнете пространството между профилите. За разлика от металопластичните и гипсокартонните колеги, тук панелите не са фиксирани с механични крепежни елементи (те биха развалили външния вид на преградите), а поради уплътнителя. Панелите се вкарват в жлебовете и благодарение на уплътнителя са здраво фиксирани в конструкцията.

 • В края на монтажа се монтират прозорци и врати, ако са включени в проекта. Жлебовете и видимите фуги на профилите са покрити с декоративни ленти.

За информация как да монтирате алуминиеви прегради, вижте следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели