Къща с гараж: красив и функционален дизайн

Къща с гараж: красив и функционален дизайн
 1. Предимства и недостатъци
 2. Дизайн
 3. Разнообразие от материали
 4. Красиви примери за вдъхновение

Животът в селска къща изисква гараж за една или повече коли. Гаражът може да бъде изграден като самостоятелна сграда или да го направите част от къщата. Вариантът "две в едно" често е за предпочитане поради своята практичност. Има много начини да комбинирате къща за хора и кола. Ако желаете, можете да намерите решение, което напълно удовлетворява нуждите както от планиране, дизайн, така и от материала, от който се изгражда конструкцията.

Предимства и недостатъци

Частна къща с гараж под един покрив има няколко предимства:

 • Без ненужни материални инвестиции, гаражът може да бъде топъл, като го свържете към отоплителната система на самата къща.
 • Можете също така да пуснете ВиК и канализация в гаража, което ще направи тази стая още по-удобна.
 • Отопляемото място за съхранение на автомобил също може да бъде надарено с функциите на работилница или фитнес зала, да поставите тук сауна или просто да предоставите част от площта за съхранение на инвентар. Тук също е удобно да се направи мазе за зеленчуци и кисели краставички.
 • Жителите на къщата по всяко удобно време могат да влязат в гаража толкова лесно, колкото и във всяка от стаите в къщата. Сезонът и времето извън прозореца в този случай няма да играят никаква роля.
 • Друго предимство е спестяването на свободната площ на парцела. Това е особено важно, когато носенето е минимално, но искате възможно най-много място за зеленина в собствените си притежания.
 • Спестяване на строителни и довършителни материали. Тъй като гаражът и къщата имат общ покрив, фундамент и една от стените, строителството ще бъде по-евтино, а необходимата работа ще се извърши по-бързо.
 • Безопасност на имуществото в гаража. Почти невъзможно е да се открадне кола от такова складово съоръжение и да се изнесат ценности, тъй като шумът, създаден по време на кражбата, веднага ще бъде чут от жителите на къщата, за разлика от ситуацията, когато гаражът се намира отделно.

Къщата с гараж има своите недостатъци:

 • възможно проникване на технически шумове и миризми в жилищната част на сградата;
 • стената между къщата и гаража няма прозорец.

Въпреки че всичко това не може да се нарече непреодолими проблеми. Има възможности за компенсиране на подобни неудобства. За да сведете до минимум влиянието на "гаражния живот" върху живота на къщата, можете да инсталирате надеждна врата между жилищните и техническите зони или дори да направите вестибюл. Самият гараж е по-добре разположен от северната страна на сградата, което в комбинация с празна съседна стена дори ще намали консумацията на енергия.

Гаражът, комбиниран с къщата, може да бъде прикрепен по различни начини:

 • В мазето на къщата. Тази опция е добра, ако жилищната сграда е разположена върху парцел с наклон. Но ако входът към подземния гараж включва стръмно спускане, е неудобно да го използвате. Трябва да се има предвид, че изграждането на такова техническо помещение ще бъде особено скъпо. Устройството му изисква сериозни изкопни работи. Освен това е възможно да се осмелите на такава опция само при определено ниво на подземни води.
 • В надземната част, под жилищните помещения. По този начин можете да спестите място на малък парцел, но къщата става по-висока и целият живот на нейните жители преминава главно на нивото на таванския етаж. На приземния етаж, като правило, има кухня с трапезария и всекидневна, както и баня.При тази конфигурация на къщата е важно да се изработи добре вентилационната система, така че въглеродният оксид от работеща машина да не навлиза в дневните.
 • Надземен гараж, прикрепен отстрани. Тази опция е удобна с това, че това техническо помещение може да бъде издигнато до къщата още по време на експлоатацията на корпуса, а не да се изгражда едновременно с основната сграда, както в първите два случая.
 • Гараж, свързан с къщата чрез навес или галерия. Такъв обект всъщност може да се нарече свободно стояща сграда. Но поради единичния покрив на къщата за хора и за автомобили, тя се възприема като един. В този случай ще бъде по-трудно да направите гаража топъл, но също така можете да се приближите до него без проблеми при всяко време и по всяко време на годината. Този вид конфигурация за комбиниране на къща и техническа сграда елиминира проблемите с шума и миризмата от автомобила.

Когато проектирате, трябва да вземете предвид размера на гаража. Площта му е много важна в условията на крайградски живот. Дори и най-малкият и най-простият трябва да позволява поддръжка на автомобила. Необходимо е от всяка страна на колата да останат най-малко седемдесет сантиметра свободно пространство. Това ще позволи да се движите спокойно в процеса на работа.

Самата кола трябва да влиза и излиза от "дома" си без проблеми. Необходимата входна ширина е най-малко 2,5 метра с височина най-малко 2 метра.

Често се налага гаражът да е наистина голям, предназначен за поне 2 коли. Ако самият парцел е много малък, ще трябва да се задоволите с вграденото техническо помещение, тясно по форма, в което колите ще бъдат разположени като вагони по ж.п.

Това е неудобно, тъй като всеки път, за да изгоните далечната кола от гаража, ще трябва да излезете изпод покрива на втория, който заключва прохода. Или трябва да проектирате гаража по такъв начин, че да има изход от него от две страни, въпреки че няма да е лесно да направите това на малка площ.

Сериозен проблем при комбинирането на гараж с къща е устройството на покрива. Често собствениците на жилища избират опцията за двускатен покрив. Такова устройство ще бъде най-евтиното и от техническа гледна точка най-лесно за изпълнение. Въпреки че е възможно да се проектира скатен покрив над къщата и напълно плосък над гаража. Благодарение на това силуетът на къщата се възражда. Просто трябва да обърнете сериозно внимание на устройството за улука. Най-лесният начин да получите къщата с гаража, от който се нуждаете, е да се обърнете към професионалист. Той ще направи компетентен проект, като вземе предвид всички желания на клиента и задължителните технически нюанси, свързани със строителството.

Архитектът ще предостави план на сградата и чертежи, въз основа на които могат да бъдат правилно изпълнени основата, всички етажи, покрив, както и инженерните комуникации.

Можете да вземете за основа типичен проект, който ще трябва само да бъде обвързан с площта, или можете да поръчате индивидуален. Вторият вариант ще бъде много по-скъп, но ще получите наистина практичен и уникален архитектурен обект.

Въз основа на готови проекти можете да разработите свои собствени и самостоятелно, но дори и в този случай би било по-правилно да получите съвет от професионалист.

Дизайн

Възприятието за жилищна сграда до голяма степен зависи от това как гаражът и къщата са комбинирани под един покрив. По време на строителството можете да получите не само жилище с прикачен гараж, но и гараж, който има "удължение" за живеене. Само гаражните врати, които имат впечатляващи размери, привличат значителна част от вниманието при възприемане на цялата конструкция като цяло. Когато проектирате, понякога е важно да се уверите, че техният размер не претоварва визуално всичко останало.

Ако говорим за селска къща с баня, която понякога се експлоатира само през лятото, на собствениците може да не им пука, че жилищната част се превръща в "претегляне" на сграда със значително икономическо значение. Въпреки че за този случай има достойни композиционни решения. Ако говорим за респектиращи крайградски жилища, на преден план излизат архитектурните и дизайнерските компоненти.

Подхождайки към въпроса с вкус и умение, можете да построите сграда с голям гараж за две коли и таванско помещение или жилищен втори етаж. Благодарение на красивия силует на покрива и достойната декорация на стените, структурата ще се възприема хармонично. В този случай гаражът няма да изглежда като нещо тежко. Такава структура ще изглежда добре в тясна зона. За да имате достатъчно място за настаняване на жилищни помещения, е необходимо да "растете" нагоре.

Чрез подреждането на надземен гараж можете да получите къща с тераса или с разширение към гаража, разположен над него. Ще се превърне в добро място за почивка, работилница или офис - всичко зависи от нуждите на обитателите. Къща с еркер и малка гаражна част, прикрепена отстрани, ще изглежда живописно.

Гараж в къща с сутерен не отвлича вниманието, което ви позволява да се съсредоточите върху цялостния дизайн на сградата. В същото време собствениците имат сграда не само с гараж, но и с мазе, което може да бъде надарено с допълнителни икономически функции.

Модерна селска къща е перфектно съчетана с гараж, басейн и сауна едновременно.

При изпълнение на архитектурна концепция е нежелателно да се подчертае гаражът със специален цвят. Тя трябва да съответства на общия стил и да бъде направена от същите строителни материали като основната сграда.

Разнообразие от материали

Изборът на строителни материали ще определи не само цената, но и външния вид на къщата с гараж, както и нейните функционални характеристики.

Един от най-достъпните варианти е да се построи дървена къща. от профилирана дървесина или закръглени трупи. Да живееш в такива къщи е удобно, те дишат добре. Можете да сте спокойни за екологичната безопасност, ако сте в тях. Проблемите с гниенето и пожарната безопасност също се решават успешно в наше време благодарение на специалната обработка на материала.

Много фирми предлагат своите услуги за изграждане на дървени къщи, които имат и собствено производство на строителни материали и конструктивни елементи за бъдещи къщи. Можете да изберете проект от огромен брой стандартни или да поръчате специален.

Дървото ви позволява да строите сгради на няколко етажа. Като се свържете с реномирана компания, можете да получите къща, направена в съответствие с желанията на клиента и изискванията на нормативните документи. Елементите на бъдещата конструкция ще бъдат подготвени в завода, а по време на производството на монтажния комплект ще се направи лентова или плоча основа. Сглобяването на дървена къща като такава отнема малко време.

Можете да изберете и технология рамкова къща, който отдавна се използва в скандинавските страни и Америка. Това също е сравнително евтин вариант за строителство. Основата за такава конструкция, която е лека, може да бъде лека и следователно не особено скъпа от финансова гледна точка.

За изграждането на къща можете също да изберете традиционни тухли и различни блокове, произведени по различни технологии.

Тухлена къща традиционно е показател за престиж и уважение, тъй като изграждането на такава структура включва голямо количество ръчен труд. Има много типични проекти на тухлени вили. Строителната документация се изработва от архитекти по желание на бъдещия собственик.

В същото време едноетажни и двуетажни къщи, напр. от блокове от пяна, демонстрират най-добрите си качества, започвайки с високи показатели за енергийна ефективност.Неслучайно този материал се използва широко в Русия, особено в северната част на страната. Той е издръжлив и лек, което намалява натоварването на основата. Разходите за изграждане на къща не са прекомерни.

Строят се и жилищни сгради от SIP панели... SIP е структурен изолационен панел, използван при създаването на рамкови конструкции. Вътре има изолация, а отвън има плоскост с ориентиран прът (OSB) или шперплат.

Къщите, изработени от такъв материал, се отличават със сеизмична устойчивост, имат добри показатели за енергоспестяване и шумоизолация. Поради факта, че материалът е обилно импрегниран със забавител на огън, той е класифициран като огнеупорен. Такива къщи се отличават със своята издръжливост, лесно и бързо се издигат.

Въпреки че трябва да се признае, че не всеки производител на SIP панели доставя наистина висококачествен материал на пазара, така че трябва да бъдете внимателни по този въпрос.

Красиви примери за вдъхновение

За да намерите точно своя собствена версия на идеалния дом с гараж, първо можете да се вдъхновите от идеите, които дизайнерите предлагат.

 • Ако постигнете баланс между жилищната част на къщата и гаража, можете да получите отлично архитектурно и дизайнерско решение. Къщата не се губи на фона на гаража, а входът към техническото помещение е голям, което е важно за домакинските дела.
 • Къщата, свързана с гаража чрез галерия, ви позволява разумно да се разпореждате с наличната площ на парцела и перфектно да го оборудвате.
 • Ако къщата е просторна, гаражът няма да доминира в нейния фон и да се превърне в пречка за ежедневието. Устройството на междинно помещение между жилищната част и гаража решава проблема с проникването на неприятни миризми и машинен шум в помещенията, а в самия вестибюл можете да организирате удобно складово помещение.
 • Ако желаете, можете да построите къща на мястото, към която са прикрепени гаражи от двете страни. Едната - за две коли, втората - за една. Структурата като цяло има формата на буквата P.
 • Когато комбинирате къща и гараж в U-образна форма, можете да получите доста компактна конструкция с директен достъп до задната част на двора. В същото време пред самата къща се появява уютен кът от природата и удобен директен вход към гаража.
 • Къщата на сайта може да бъде направена доста накратко. Жилищна сграда с гараж, построена под формата на моливник, няма да отвлече вниманието от естествения пейзаж на територията.
 • Оригиналният дизайн на гаражната врата и декоративните елементи в цялата сграда визуално я улесняват отстрани на техническото помещение. Благодарение на това сградата като цяло се отървава от ненужната визуална грапавост, която често се случва, когато жилищна и битова част са свързани под един покрив.

По-нататък, видео преглед на проекта на къща с гараж.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели