Характеристики на дизайна на лятна кухня в страната

Съдържание
 1. Особености
 2. Проекти
 3. Материали (редактиране)
 4. Интериор
 5. Красиви примери

Лятната кухня с право се счита за любимо място в страната, където се събират всички членове на домакинството. В горещите дни можете удобно да готвите тук, а вечер да се отпуснете на чист въздух с чаша ароматен чай. През зимата тази стая е идеална за приготвяне на ястия на скара.

Познавайки дизайнерските характеристики на лятна кухня, можете да създадете надеждна стая, в която ще бъде приятно да бъдете по всяко време на годината.

Особености

Лятната кухня е най-функционалната сграда в страната. Пряката му цел е да служи като място за приготвяне на храна. Но повечето летни жители го използват не само през топлия сезон. През есента, например, тук е удобно да се занимавате с преработка на плодове, плодове и зеленчуци, консервиране, приготвяне на компоти. Тук можете да оборудвате още едно място за спане, да организирате пране и, разбира се, да съберете гости на голяма маса.

Изграждането на всяка лятна кухня изисква предварително създаване на проект, в който ще бъдат изчислени всички нюанси и характеристики.

 • Един от важните фактори, влияещи върху по-нататъшната експлоатация на кухнята, е нейното местоположение. Необходимо е да изберете място по такъв начин, че да е възможно да се извършат всички необходими инженерни комуникации: газопровод, канализация, водоснабдителна система, електричество.
 • Такива сгради не трябва да са в съседство с тоалетна, компостна яма и други неприятни места. Ако е възможно, те трябва да бъдат разположени далеч от пътното платно, в противен случай автомобилният прах ще се утаи върху всички открити повърхности. Също така трябва да избягвате наличието на запалими предмети наблизо - разстоянието до тях трябва да бъде най-малко 10 метра.
 • Най-хубавото е, че ако прозорците на кухнята гледат на североизток, това ще ви охлади през летните дни. Често има случаи, когато в подполето на летните кухни се подрежда мазе - това практично решение незабавно увеличава функционалността на стаята.
 • Особено забележителна е печката, която е на дърва, газ или електрическа. Ако планирате да инсталирате барбекю, препоръчително е предварително да решите мястото, където ще се пекат продуктите, за да позиционирате правилно необходимите инженерни системи.
 • Важен аспект при оборудването на място за барбекю и барбекю е спазването на правилата за пожарна безопасност. Не се препоръчва да поставяте маса за хранене или да оборудвате зона за отдих в близост до печката. Обикновено пространството наоколо е изпълнено с шкафове, чекмеджета и мивка. За да бъде приготвянето на храна приятен процес, тяхното подреждане трябва да е практично и лесно за използване.
 • На територията на лятната кухня е задължително да се оборудва зона за отдих с удобни мебели. Плетените или пластмасови маси и столове работят най-добре. Важен фактор за комфортен престой в такава стая е висококачественото осветление.

Когато избирате осветителни тела, обърнете внимание на икономични LED лампи, използването на които ще намали консумацията на енергия.

 • Напоследък много популярни са печките на дърва, които могат да се използват както самостоятелно, така и заедно с конвенционална печка. За да се избегнат проблеми с работата на фурната, се препоръчва предварително да се обмислят всички нюанси, свързани с това.

Проекти

Почти всяка крайградска зона е подходяща за изграждане на малка или голяма лятна кухня.Има много видове тези помещения, сред които можете да изберете проект, който е подходящ по размер и конфигурация за конкретен обект.

Кухните са разделени на два вида: отворени и затворени. Най-примитивният вариант от отворен тип, с който наистина можете да се справите със собствените си ръце, е тераса.

Втората версия на кухните включва веранди, чиито помещения са напълно или частично затворени. Ще говорим за най-популярните и често срещани видове тези сгради.

Отвори

Такива сгради са беседка със стени и покрив.

Те с право се считат за най-често срещаните, тъй като имат редица предимства:

 • притежавайки строителни умения, такава сграда може да бъде построена самостоятелно за доста кратък период от време;
 • готвенето на открито ви освобождава от изпаренията и неприятните миризми, които неизменно присъстват в традиционните затворени кухни;
 • в такава кухня обикновено имат барбекю или мангал.

  Въпреки несъмнените предимства на такива помещения, трябва да се обърне внимание на редица недостатъци:

  • периодът на работа е ограничен до топлия период на годината;
  • стаята практически не е защитена от душове, течения и насекоми;
  • за зимния период в къщата ще трябва да се внесат кухненски мебели.

  Кухня-веранда

  Такава стая може лесно да бъде оборудвана на територията на верандата на вашата лятна къща. Проектите изглеждат особено красиви, когато цялата сграда, включително лятната кухня, е изпълнена в един стил.

  Първо се полага основа, чиято дълбочина трябва да бъде идентична с дълбочината на основната стая. След това се издигат стените, обшиват се и се изгражда покривът. Кухни с една остъклена стена изглеждат особено впечатляващи.

  приложение

  Такава конструкция може да бъде част от сграда: лятна резиденция или баня. Използвайки част от верандата, можете да разширите стаята и да инсталирате всички необходими кухненски аксесоари в нея.

  Като начало се монтират опорните стени, към които е прикрепен сенникът.

  Подът е облицован с плочки или излят с бетон. Отворената част на верандата може да бъде защитена от дъжд с ролетни щори, брезентова тента или специални подвижни панели. Увивните растения, засадени по стените, ще помогнат за създаване на прохлада в горещите дни.

  Тази опция е много по-евтина в изпълнение от предишната, но нейният недостатък е в слабите му якостни свойства - почвата ще започне да потъва и с течение на времето кухнята може да се наклони.

  Ниша

  Този проект може да се нарече най-функционалният и практичен. На територията на такава кухня обикновено се инсталира мангал, барбекю или камина. Тук ще бъде удобно да прекарвате време с приятели и семейство, да обработвате събраната реколта и много други.

  За отворена кухня-беседка е наложително да се положи основа - стълбище или колона. За покрива е по-добре да вземете битум или ондулин. За рамката е подходящ дървен материал, камък или тухла. Ако желаете, отворите на кухнята-беседка могат да бъдат драпирани с платнени завеси или щори.

  Катеренето на декоративни растения, засадени около периметъра, ще създаде сянка в кухнята. А креативните рафтове и прегради, разположени по протежение на стената или в отворите, ще създадат необходимата крайградска среда.

  Затворен

  Този тип лятна кухня е отделна сграда или разширение към основната къща, баня или комунални конструкции. Тази опция е незаменима при трудни климатични условия с чести ветрове, дъждове и ранни студове. Такава кухня ще бъде най-доброто решение за тези, които обичат да се отпускат в страната през цялата година.

  Разбира се, изграждането на такава кухненска къща е сложен и скъп процес. Особено когато става въпрос за създаване на комфортни условия с всички необходими комуникации. Често такива сгради са завършени с камина, мокро помещение, мазе. Ето защо, когато започвате изграждането на затворена лятна кухня, всичко трябва да бъде изчислено и проектирано предварително, в противен случай строителният процес може да се забави.

  Къща с тераса

  Тази версия на лятната кухня, както и предишната, предполага затворена стая с тераса. Тъй като храната ще се приготвя в кухнята, тя трябва да бъде подходящо оборудвана. Но на терасата можете да направите кът за сядане - да поставите маса със столове, леки фотьойли, барбекю или барбекю.

  Този проект ще изисква много инвестиции: полагане на основата, издигане на стени, инсталиране на прозорци и врати.

  Въпреки това завършената сграда ще бъде солидна и надеждна, ще бъде приятно да прекарвате време тук както през лятото, така и през зимата.

  Когато започвате изграждането на сграда, трябва да вземете предвид някои от нюансите, характерни за всяка конкретна област. Например, един от най-важните фактори е силата на вятъра, въз основа на която се изчисляват материалите за стени и покриви. Климатичните особености също се вземат предвид: честотата на валежите и температурният режим.

  Материали (редактиране)

  Изборът на материали за строителство директно зависи от вида на конструкцията, експлоатационния живот, предпочитанията на собствениците и техните финансови възможности. Съвременните технологии ни позволяват да изграждаме практични и надеждни сгради с минимални инвестиции.

  Следните материали са популярни при изграждането на лятна кухня:

  • тухла;
  • поликарбонат;
  • бетон;
  • велпапе;
  • естествен камък;
  • дърво;
  • подплата;
  • алуминий.

  Лятната вила изисква използването не само на практични, но и на декоративни материали. Често на територията на лятната вила се изграждат градински пътеки, свързващи всички сгради. Пътеките могат да бъдат от камък или чакъл, украсени от двете страни с цветни лехи и храсти. Опитни градинари създават ландшафтни декоративни елементи от импровизирани средства, които изглеждат хармонично в лятната им вила. Изкуствено езерце, изпълнено с живи риби и водни растения, ще помогне за допълване на екстериора.

  Когато сте изправени пред кухнята и интериорната декорация, експертите препоръчват да се придържате към един стил. Например, ако обектът вече е ограден с тухлена ограда, тогава е по-добре да го използвате за изграждане на кухня. Къщите от камък и тухла се считат за най-издръжливи и надеждни, така че такава сграда ще служи в продължение на десетилетия.

  Друг популярен материал за изграждане на летни вили и летни кухни е дървеният материал. Такъв проект ще бъде по-бюджетен, но ще изисква повишено внимание. Процесът на издигане на помещения от бар не може да се нарече прост: ще е необходимо специално оборудване. Освен това, дори след завършване на строителството, такива сгради изискват редовно третиране с противогъбични съединения и специални грижи. Дървото е бързо износващ се материал, следователно, без да се поддържат благоприятни условия за него, сградата ще започне да се срутва.

   Подът е положен с ламинат, паркет, плочки или линолеум. За покрива се използват велпапе, меки покриви, метални керемиди. Всички тези материали са изпитани във времето и традиционно се използват в крайградското строителство.

   Стенната облицовка с сайдинг ще придаде на лятната кухня модерен, добре поддържан вид.

   Интериор

   Екстериорът на лятната кухня трябва да бъде уютен и удобен, а дизайнът й да се хареса на вас и вашето семейство. Когато избирате мебели за декорация на кухнята, се фокусирайте върху вашите вкусови предпочитания и финансови възможности.

   • Кухня декорирана хай-тек, подходящ за активни съвременни хора, които дори извън града искат да са в крак с времето. Такава кухня се характеризира със сдържани цветове, строги форми и ясни линии. Кухненските мебели с метални вложки са практични и функционални за използване. Използването на модерен дизайн, домакински уреди и модерни довършителни материали ще бъде подходящо.
   • Прованс стил - най-подходящият за създаване на домашен интериор на лятна кухня. Комбинацията от дървени мебели, керамика, антични покривки, драпирани калъфи и декоративни саксийни цветя създава вълшебна атмосфера на селска къща.Най-добре е да изберете маси, столове и шкафове от здрава дървесина. Плетените мебели могат да бъдат чудесна алтернатива.
   • Кухня в африкански стил изглежда уникално и оригинално. Етнически щампи, шамански амулети, многоцветни декорации от мъниста, животински кожи по стените в кухненския интериор изглеждат просто невероятно. Мебелите трябва да бъдат избрани подходящи: ниски легла, фотьойли или дивани.
   • Етнически стил идеален за собственици, които обичат да пътуват. Такава сграда ще се откроява благоприятно на фона на съседни летни вили и ще подчертае индивидуалността на своите собственици.
   • Интериор на кухнята в ориенталски стил - това е наличието на луксозни ястия, цветни мозайки, каменни елементи и златна живопис. Също така, ориенталският интериор предполага наличието на големи растения, наргиле, големи вази с картини. Увивните растения могат да бъдат засадени около периметъра на терасата. Стените на кухнята, боядисани в ярки цветове, ще контрастират приятно с растенията наоколо. В допълнение, такъв жив плет надеждно ще скрие терасата от любопитни очи.

   Отворената кухня с балдахин се счита за една от универсалните опции. Тя може да бъде не само оборудвана за готвене, но и украсена с различни декоративни елементи. Цветята могат да се поставят в големи подови саксии по периметъра; саксии с къдрави цветя традиционно се окачват близо до верандата.

   До кухнята можете да построите малко езерце или да поставите фонтан.

   Красиви примери

   Комбинацията от дърво, камък и метал е печелившо решение за летни кухни от всякакъв размер. Модерен дизайн, удобно подреждане на мебелите и печка на дърва ще направят престоя Ви незабравим.

   Лятна кухня като разширение към селска къща е особено удобна, ако голям брой хора се събират в страната. Ако планирате да го направите основна кухня, тогава инсталирането на печка и кухненско оборудване е просто необходимо.

     Затворените кухни изглеждат като малки къщи. Благодарение на това е възможно да го използвате, независимо от метеорологичните условия. Тук можете не само да готвите храна, но и да построите килер, да го направите ловна хижа или да поставите друго място за спане на гостите.

     Вижте следващото видео за повече информация.

     без коментари

     Коментарът беше изпратен успешно.

     Кухня

     Спалня

     Мебели