Характеристики на дизайна на лятната кухня

Съдържание
 1. Особености
 2. Видове конструкции
 3. Проект
 4. Дизайнерски елементи
 5. Лятна кухня: коя е по-добра?
 6. Материали (редактиране)
 7. Дизайн
 8. Красиви примери за интериор

Подреждането на лятна кухня в частна къща или в страната до голяма степен определя нейната функционалност. Важно е пространството да е естетически приятно. Правилно декорираната стая се превръща в любимо място за всички членове на домакинството и гости. Помислете за дизайнерските характеристики на лятна кухня, като вземете предвид вида на конструкцията и различните аспекти на проектите.

Особености

Лятната кухня не е нищо повече от стая за готвене и хранене. Той добавя доста комфорт към домакинството в лятната вила, особено ако служи като тераса за хранене, беседка за приятелски или семейни събирания, приятни шумни партита, превръщайки се в място за приготвяне на ястия на открит огън.

Отличителна черта на такава сграда е фактът, че нейният дизайн не е продиктуван от установени норми. В този случай е от значение вашата собствена идея за дизайна на пространството на лятна сграда и набор от полезни функции.

За да направи пространството удобно и функционално, първоначално за него се избира дизайнерски проект. Формата на сградата може да бъде различна. Често е правоъгълна, въпреки че решенията под формата на шестоъгълник и осмоъгълник са не по-малко интересни, както и разновидности с асиметрия, което може да се дължи на наличието на различни наклони на покрива. Понякога конструкцията изобщо прилича на покрив, опирайки се на четири стълба.

Въпреки това, каквато и да е сградата, в нея винаги има две функционални зони: готвене и хранене.

Видове конструкции

Всички съществуващи видове летни сгради са разделени на две категории: отворени и затворени. Затворените сортове са по-скоро като обикновена къща, но в повечето случаи нямат изолация.

Безспорните предимства на такива сгради са:

 • защита от лошо време (дъжд, вятър, топлина);
 • защита от насекоми (особено вечер).

Конструкциите от отворен тип се отличават с липсата на стени, въпреки че в някои разновидности в лятна сграда може да има един или два етажа, както и преграда или обикновен текстилен екран. Такива сгради изглеждат оригинални, осигуряват по-голямо единство с природата, но този комфорт е от значение само при хубаво време.

Поради практически причини такива опции често се изоставят: в условията на руските ширини жегата, дъждът и градушката често представляват неприятни изненади за членовете на домакинството и самата сграда. Такава конструкция ще изисква ремонт по-бързо, дори ако е изработена от издръжливи материали.

Ако се смята, че стените не са необходими за готвене, тогава при хладно, ветровито време седенето на масата няма да е удобно. Конструкцията от отворен тип ще отнеме по-малко строителни материали и можете да използвате преносима скара за готвене. Вариантът за изграждане може да бъде временна или стационарна. Въпреки това, всички домакински предмети, намиращи се в тази сграда (включително съдове и храна) ще бъдат в зоната за достъп на домашни любимци и насекоми. Не всички харесват това.

Що се отнася до летните кухни от затворен тип, те са по-удобни, защото са защитени от домашни любимци, въпреки че топлината от печката или барбекюто ще създаде известен дискомфорт за готвача. Изграждането на такава сграда ще изисква повече материали, докато тя ще бъде изградена по-задълбочено (ще трябва да запълните пукнатините, да покриете външните подове).Отвън ще изглежда по-лесно от отворена конструкция, но ако в допълнение към затвореното пространство кухнята има отворена беседка или тераса, тази структура ще бъде специална.

Проект

  Проектирането на лятна кухня ви позволява да изчислите редица критерии. Важно е разумният подход към местоположението на обекта и изборът на строителни материали.

  Мястото, на което се планира да се издигне сградата, трябва да отговаря на определени изисквания.

  • Трябва да се намира в близост до основните помещения (частна къща, лятна вила), така че да не е трудно донасянето на ястия или храна.
  • Мястото на бъдещото местоположение трябва да има удобни подходи, да няма препятствия в комуникацията между къщата и лятната сграда.
  • От значение е близостта на местоположението на лятната кухня до комуникациите (вода, ток и канализация).

  След определяне на местоположението се измерва площта за сградата. На този етап се определя степента на удобство: те избират зона за трапезария, място за печка или барбекю, пейки и столове. За по-голяма яснота се извършва схематичен чертеж или схематичен чертеж на ръка. В този случай чертежът изобразява всички мебели.

  Формата на бъдещата кухня зависи от удобството на домакинята при приготвяне на храна и удобното разположение на домакинството по време на хранене. В същото време трябва да има място за свобода на движение.

  Дизайнерски елементи

   Основният списък с необходимите детайли за дизайна на кухнята включва:

   • печем;
   • мангал;
   • съдомиялна;
   • маса за готвене;
   • маса за вечеря;
   • столове;
   • рафтове или чекмеджета за съдове;
   • шкаф за съдове.

   Освен това, ако пространството позволява, в дизайна могат да бъдат включени помощни елементи. Те включват компактен диван, телевизор, люлеещ се стол, дърва за огрев.

   Лятна кухня: коя е по-добра?

   Докато преди самостоятелна сграда се смяташе за идеална структура, днес фокусът е върху прикачените модулни конструкции. Такова разширение ще премахне ненужната суета и комуникация, а подът в къщата ще бъде по-малко замърсен.

   В същото време днес самотната лятна кухня не изглежда да е хармоничен компонент на обекта на частна или селска къща. Чудесно е, ако разширението е в непосредствена близост до основната къща на една от стените.

   Днес има много опции за такова подреждане. Входът може да бъде разположен от главната или страничната врата. Проектът трябва да вземе предвид местоположението на прозорците: не можете да прикрепите кухнята отстрани на стената с прозорци, основното жилище ще стане тъмно и влажно. По-добре е да издигнете конструкция, като я прикрепите към празна стена със страничен изход.

   Важен нюанс е подреждането на мазето. Не винаги е възможно, тъй като яма, съседна на основното жилище, може да събори основата, което от своя страна ще доведе до слягане на конструкцията. Ето защо е по-добре да откажете такъв елемент.

   Между откритото пространство и верандата си струва да изберете втори дизайн. Първият включва бетониране на обекта, инсталиране на опорни стълбове, извършване на покриви, печки, барбекю, организиране на зона за готвене и миене. Вторият е по-удобен и има повече прегради. В зависимост от вида на сградата може да има прегради до средата на височината на стените.

   Комбинираните летни кухни са на мода днес. Те представляват комбинацията от затворена зона с открита площ. Съблекалнята може да бъде в непосредствена близост до терасата, фурната с барбекю и барбекюто може да бъде разположена под навес. За по-голям комфорт те оборудват плъзгащи се капаци или остъклени рамки, които, ако е необходимо, могат да бъдат разбутани, като плъзгащи се врати.

   Те се опитват да поддържат служебния блок защитен от атмосферни влияния чрез стени, в противен случай продуктите, които ще се съхраняват в него, могат да се намокрят.

   Ако разгледаме варианти с различни покриви, си струва да разгледаме: сградите с навесен покрив не са толкова удобни, колкото конструкциите с два наклона.Дори ако спестите място и изградите отделна печка в двора, наклонът ограничава височината на стените и прави стаята по-малка.

   Ако основното помещение е двуетажно, лятното разширение с печка и трапезария може да бъде разположено отдолу, свързвайки се с основната стая чрез стълбище. Днес можете да вземете готов проект с лятна кухня и къща, свързани със стена или стълбищен преход.

   Материали (редактиране)

   Строителният пазар предлага широка гама от материали за изграждане и декорация на лятна кухня. Подходящи са за общостроителни и довършителни работи. Проектът предвижда различни суровини, които зависят от стила на основното жилище (лятна къща).

   Дървото е един от най-търсените видове материал за летни сгради. Дървените кухни са най-популярните конструкции в селото. Обикновено за изграждането им се купува дървен материал, използвайки го за стелажи, скелет. Дървото е признато за най-доброто решение за кухни от затворен тип. Лесно е да се работи с него, такъв материал ви позволява да направите основа от лек тип.

   Дървото обаче ще трябва периодично да се лакира, за да поддържа добрия си вид. В допълнение към затворените конструкции, подовете се издигат от дърво за сгради от отворен тип.

   В допълнение към дървото, за строителството се използва блок от пяна или тухла. Декоративната тухла е подходяща в декорацията на стени, за декориране на стелажи, декориране на пространството в близост до тях с увивни растения.

   Коването се използва и при проектирането на летни кухни. Кованият декор е скъп, но също така изглежда красив.

   Ако проектът предвижда прозорци, при изграждането на лятна кухня от затворен тип се използва подсилено стъкло. Често се използва при остъкляването на панорамни прозорци в тухлени сгради. Това решение ви позволява да намалите топлинните загуби, без да намалявате интензивността на осветлението в стаята.

   Остъклена и изолирана лятна кухня може да се използва целогодишно, ако се отоплява. За довършителни работи можете да използвате OSB плочи, облицовка.

   За основата обикновено се използва естествен или изкуствен камък. Пещите са изградени от тухли, понякога в облицовката се използва камък. Тези, които се опитват да направят всичко според съвестта си, обръщат голямо внимание на покрива: в някои случаи за него се избира метал, в други метал. В същото време, за по-голям комфорт, покривът е покрит с дърво отдолу, като не се забравя за изолацията.

   Сенник от метал обаче ще предава звука от дъждовни капки, които с времето ще започнат да дразнят всяко домакинство. Ето защо, вместо този материал, е по-препоръчително да използвате шисти или битумни плочки, ондулин.

   Има много изисквания към материала за пода на лятната кухня. Тя трябва да бъде издръжлива, надеждна, способна да издържа на тежки натоварвания и да е устойчива на абразия. В този случай използването на дърво и линолеум е неподходящо. Най-добрият вариант ще бъдат уличните плочки. За да изключите подхлъзване, е необходимо да закупите матрици с релефен, противоплъзгащ ефект и матова повърхностна текстура.

   Когато облицовате отворени кухни с този материал, те могат да се изплакнат с маркуч: това покритие не се страхува от вода. Често тротоарните плочи се използват за открити сгради.

   Дизайн

   Интериорната украса на лятната кухня е различна. Ако бюджетът позволява, те се опитват да го подредят в същия стилистичен дизайн с дизайна на къщата. Но дори ако разширението е ограничено от кадрите, в него трябва да има място за съблекалня и трапезария. Ако има много място, средствата позволяват, за по-голям комфорт, разширението от затворен тип е изолирано и украсено с камина. Ако желаете, такъв елемент може да носи изключително декоративен товар или да затопли стаята, създавайки благоприятна атмосфера.

   Зоната за хранене не трябва да е твърде тясна. Минималната ширина трябва да бъде около 3 m, докато дължината трябва да бъде по-голяма.Препоръчително е да закупите такива мебели, за да могат да бъдат преместени, ако е необходимо.

   Ако обаче масата е част от дизайнерска идея и е направена под формата на стълб, облицован с изкуствен камък, трябва да се опитате да изберете лесен за грижа облицовъчен материал.

   Мебелите се избират въз основа на практически съображения. Белите тонове и претенциозните елементи на дивана и фотьойлите са неподходящи тук. Обикновено те се опитват да запълнят пространството с предмети, които се почистват лесно и се отличават с надеждността на конструкциите. Изключват се мебели с остри ръбове.

   Добре е, когато всички детайли на подредбата са подчинени на една стилова концепция, подчертаваща текущата оригиналност.

   Помислете за няколко идеи за декориране на лятна кухня.

   • Отворено пространство с кът за готвене и хозболк, разположени в една и съща равнина, е практично решение. Гредите и таваните от дъски създават специално настроение и национален колорит.
   • Стилно решение на пристройка с две празни стени: едната има зона за готвене, която е разделена от зоната за хранене с фурна и аспиратор. Линейното подреждане на мебелните части спестява място за движение.
   • Открита лятна кухня с двускатен покрив, разположена на четири стълба. Дизайнът включва зона за готвене, комбинирана с бар плот, трапезария и камина.
   • Една от удобните компактни опции с покрив с греди. Тухлени стени, подобна маса, която е част от зоната за готвене, съставляват хармоничен ансамбъл, съчетан с металния материал на битовата зона и високи дървени столове.
   • Част от кухнята на затворената веранда може да се преустрои в уютен хол. Прозорците от съседните страни изпълват пространството със светлина, докато мебелите и завесите създават привлекателна атмосфера.

   При подреждането на лятна кухня е важно да се има предвид: тя трябва да бъде направена в същия стил не само с вътрешната украса на къщата. Важна е идилията с фасадата на къщата и пейзажа. Това ще създаде усещане за подреденост.

   В същото време изобщо не е необходимо сградата да съвпада като дизайн в един цвят и архитектура. Важно е да има припокриване на отделни елементи.

   Разбира се, стилът играе важна роля. Например, посоката на таванското помещение с демонстрация на тухлени акценти и имитация на индустриални съоръжения е трудно да се поддържа тук, но е напълно възможно да се изберат елементи от стила на Прованс и провинция.

   Ако в декорацията вътре в основното жилище присъства някакъв елемент, присъщ на една от тези посоки, единството на двете сгради ще бъде по-хармонично.

   Красиви примери за интериор

    Нека разгледаме няколко примера за интериора на летните кухни: това ще ни позволи да оценим неговия дизайн, да разберем какви приоритети на интериорните композиции са в центъра на вниманието днес.

    • Пример за използване на плетена пластмаса за ратан. Тази трапезария изглежда подходяща в комбинирана кухня.
    • Кухня от масивно дърво с камина печка и проходна камина изглежда интересна. Подът от дъски му придава специален вкус. За съблекалнята са използвани лаконични мебели, масата за трапезария е от дърво.
    • Отворено разширение с текстилни завеси и мобилни мебели. Ясна организация на всяка функционална зона е присъща на пространството. Трапезарията е разположена до стена с два малки прозореца.
    • Отличен ъгъл за лятна кухня. В допълнение към зоната за готвене ще има столове и маса за хранене. Обособено е място за съхранение на дърва и храна.
    • Пример за дизайн на затворено пространство. Зоната за готвене е проектирана в същия стил, разполага с удобна маса, фурна и дърва. Наличието на прозорци внася светлина в стаята.
    • Пример за затворено пространство с камина и телевизор. Просторната лятна кухня е изпълнена в нюанси на естествени цветове, освен трапезарията и зоната за готвене се отличава с уютно пространство за гости.
    • Една от шикозните техники за декориране на лятна кухня с комбинирана зона за готвене и хранене. U-образната маса ви позволява да поставите много гости или голямо семейство зад нея.
    • Използването на стъклени врати ще ви позволи да напълните стаята със светлина, компактна зона за готвене може да бъде поставена в ъгъл, да поставите кръгла маса до нея за двама души.

    При извършване на всяко дизайнерско решение е важно правилното използване на осветлението. Това важи особено за опции от затворен тип в стаи с липса на светлина. В този случай има смисъл отделното осветление на всяка функционална зона: това ще даде ненатрапчива организация на стаята.

    При избора си струва да се даде предпочитание на LED лампи. За осветяване на сгради от отворен тип е по-добре да изберете устойчиви на влага модели.

    За информация как да украсите лятна кухня, вижте следващото видео.

    без коментари

    Коментарът беше изпратен успешно.

    Кухня

    Спалня

    Мебели