Проекти на модерни къщи с плосък покрив: характеристики на избора и подреждането на покрива

Съдържание
 1. Какво е?
 2. Характеристики и изисквания
 3. Предимства и недостатъци
 4. Изгледи
 5. Материали (редактиране)
 6. Общи правила за проектиране
 7. Опции за подреждане и работни характеристики
 8. Красиви примери

В разбирането на обикновен руски човек без строително и архитектурно образование, плосък покрив на сграда е нещо много непрактично и носи потенциални проблеми. Тази концепция има своите корени в съветското минало, когато поради използването на нискокачествени материали и нарушаване на строителната технология такива конструкции започват да текат две години след изграждането им.

Съвременните подходи към изграждането на къщи и новите материали за създаване на плоски покриви правят възможно успешното реализиране на грандиозни, необичайни проекти, включително частни къщи в различни стилове.

Какво е?

Проекти на къщи с плосък покрив "първоначално" от южната част на Западна Европа. Има много примери за плоски вили и вили.

За разлика от скатен покрив, правият покрив има по-сложна структура, включително отводняване, въпреки че такъв покрив все още има лек наклон - от два до петнадесет градуса.

Специално проектираните къщи често се правят в модерни стилове., като хай-тек, модерни и други.

Можете да построите едно-, двуетажна къща с необичаен плот, както и многоетажна сграда, която по този начин ще получи модерни, ако не дори футуристични характеристики.

Характеристики и изисквания

Проектите на вили и многоетажни сгради изискват внимателно проучване. Това до голяма степен се дължи на сложното подреждане в горната част на такива структури.

При проектирането се определя минималното ниво на наклон на плосък покрив. Ако се експлоатира, на повърхността му се прави т. нар. отклонение. Ако се вгледате внимателно в покрива, можете да видите незабележим "релеф" там. Благодарение на това, точно както при наклонен, върху него не се натрупва стопена и дъждовна вода.

Много нестандартният покрив е пример за модерно високотехнологично строителство. Състои се от много слоеве, които гарантират неговото качество и надеждност.

Предимства и недостатъци

В допълнение към необичайния дизайн на сгради с плоски покриви, който привлича вниманието към такива сгради, Собствениците на този дом могат да оценят други предимства на такива структури.

 • На условно плосък покрив можете да създадете активен живот: да направите тук спортна площадка, да създадете цветна градина или зеленчукова градина и дори да поставите плувен басейн. Ако размерът на парцела не е особено голям, наличието на такава допълнителна площ значително ще компенсира този недостатък.
 • Цената на проект за сграда с плосък покрив е по-евтина от проекта за скатен покрив.
 • Тъй като през зимата на равна повърхност се натрупва повече сняг, се създава естествена топлоизолационна възглавница, която ви позволява да спестите от отопление в къщата.
 • Въпреки сложния инженерен дизайн на сграда с плосък покрив, тук е по-лесно да се поддържа, систематично почиства улука и да се следи състоянието на комините, както и вентилацията, отколкото в сграда с традиционен скатен покрив.
 • Тъй като площта на плоските покриви е по-малка от скатните, можете да спестите от строителен материал.
 • Монтажът на плосък покрив отнема по-малко време от скатен покрив, тъй като е много по-удобно да се работи върху повърхност без забележим наклон.
 • Собствениците на къщи с такъв тип покрив не трябва да се притесняват, че ще бъдат отнесени от ураган.
 • На такъв покрив е лесно да се монтират и управляват вятърни генератори, слънчеви панели, антени, системи за събиране на вода и т.н.

Къщите с такива покриви също имат редица недостатъци.

 • Хидроизолационното устройство в този случай изисква специално отношение. Ако се направят грешки в тази работа, тогава за собствениците на къщата те ще завършат с ремонт, свързан с отстраняването на течове поради натрупване на вода на повърхността на покрива от дъжд или разтопен сняг.
 • Ако покривът се използва, през зимата е необходимо периодично да отстранявате снега от него. Трябва да направите това само ръчно.
 • Разтопеният сняг от година на година ще тества здравината на хидроизолационния слой отгоре.

Изгледи

Ако от разстояние плоските покриви на къщите изглеждат еднакви, тогава всъщност те може да са различни. Има три вида такива покриви.

Опериран

Те позволяват на хора, които не се занимават с поддръжка на самия покрив, да бъдат върху тях, както и да монтират тежки неща тук, включително мебели. Такъв покрив трябва да има надеждна основа, която се използва главно като стоманобетон.

Трябва да има надеждна топлоизолация, устойчива на сериозни натоварвания, както динамични, така и статични.

Неексплоатиран

На такава издръжлива бетонна основа не се изисква. По време на строителството се използва дървена обшивка. За улеснение на работа тук са монтирани специални стълби, поради които натискът върху покрива се намалява и натоварването се разпределя равномерно по цялата му повърхност.

Инверсия

Този тип покрив често се използва като експлоатиран. Многослойната торта на необходимите технологични системи при нейното изграждане включва хидроизолационно ниво. Тук, за разлика от конвенционалния покрив, хидроизолацията не е отвън, а под слой топлоизолатор. Това ви позволява да защитите хидроизолационния килим от разрушителното въздействие на температурните крайности, слънцето и механичното напрежение. В резултат на това животът на покрива значително се удължава.

Строителните технологии на 21-ви век, съчетани с традиционните подходи за изграждане на къщи, правят възможно създаването на надеждни, лесни за използване и външно ефектни жилища.

Материали (редактиране)

Къщи с необичаен покрив могат да бъдат построени от различни материали, например дървен материал, газобетон, SIP панели, блокове от пяна.

Във всеки случай е важно да изберете правилния материал за най-плоския покрив. Никой, например, няма да забрани използването на обикновен велпапе. Но е необходимо внимателно да се изчисли как ще се извършат снегопочистването и отводняването на водата, тъй като под въздействието на валежи металното покривно покритие ще бъде изядено от ръжда и няма да изтърпи срока си.

Следователно устойчивостта на влага е много важен фактор при избора на покривен материал. Можете да използвате същия велпапе, но с полимерно покритие. В някои случаи за строителство е подходящ поликарбонат или шисти.

Можете да вземете специална строителна мастика - специално течно вещество. Тя покри повърхността на покрива с четка. Когато се втвърди, мастикът е твърдо покритие, подобно на ролковите материали. Не се топи при +70 градуса, но може да се напука при -25 по Целзий, така че е по-добре да не го използвате в суров климат.

Поликарбонатът е по-надежден от мастика, но по-скъп. Предимството на този материал е, че придава на покрива на къщата много необичаен вид. Отвън може да изглежда, че е стъкло. Така се постига специален дизайнерски ефект, а самата къща изглежда много скъпа.

Използването на традиционни шисти ще осигури услугата на покрива за половин век, при условие че няма грешка в проектирането и конструкцията на къщата. Самата плоча е със значително тегло. Необходимо е да се гарантира надеждността на основата и рамката на сградата, така че да не се утаява с течение на времето.

За плосък покрив могат да се използват и дървени греди. Тя не е издръжлива с такава покривна конструкция, но тук на помощ може да дойде покривен материал или същата мастика, което може да удължи експлоатационния живот на основния материал.

Общи правила за проектиране

Проектирането на къща с плосък покрив не е много по-различно от създаването на проект за всяко друго жилище.

За начало се изготвя обща скица на сградата и се определят материалите, от които ще се извърши строителството. Изчисляването на натоварването от сняг и вятър върху него ще зависи от формата на конструкцията. Материалът определя резултатите от изчисленията по отношение на натоварването на бъдещата основа.

Освен това се изчисляват носещите конструкции, създава се план-диаграма, върху която освен самите стени са посочени допълнителни конструктивни елементи.

Къща с плосък покрив може да бъде замислена от архитект във всеки стил, но най-вече отговаря на стила хай-тек. Такива сгради понякога изглеждат като кубчета.

Квадратните покриви на такива сгради често се планират за поставяне на тераси върху тях.

За успешното изграждане на къща с плосък покрив е необходимо също така да се разработи работен проект, който да обвърже къщата с място и определен обем на сградата. Благодарение на това можете да изчислите колко ще струва сградата.

От голямо значение е разработването на проекта за най-плоския покрив, в зависимост от избраната технология за неговото изграждане.

Покривната торта за плосък покрив има няколко нива. Това е основата, която е най-трудната част. Над този слой се полага пароизолация, която отделя изолацията от влагата, издигаща се от сградата.

От своя страна топлоизолационният слой е важен компонент на такъв покрив, чието състояние до голяма степен определя експлоатационния живот на покрива.

Хидроизолацията не позволява на влагата да влезе в къщата отвън. За да се създаде този слой, често се използват течни полимери, които създават надеждно безшевно покритие, което е добре защитено от вода.

В резултат на това неговата безопасност и надеждност зависят от добре проектиран покривен проект. Ако изчисленията са грешни, покривът ще трябва да бъде преустроен.

Опции за подреждане и работни характеристики

Вътре жилищна сграда с плосък покрив не се различава от всяка друга. Той може да съответства на стила на минимализма, да има прости характеристики на моливника или да въплъщава много по-големи, фантастични архитектурни дизайни. Сред сградите с плоски покриви има къщи както от първокласен, така и от среден клас.

Именно покривът на сградата изисква специално подреждане, ако се използва. И би било глупаво да откажете поставянето в свободна зона, например 50 m2, място за отдих или по-практична употреба.

Във всеки случай покривът, който редовно се посещава от хора, трябва да има добро осветление и да е оборудван с бордюри.

Едноетажна

Днес има доста проекти на едноетажни къщи с плосък покрив. Това може да бъде или пълноценно жилище, или скромна селска къща.

На малка лятна вила, благодарение на "летния" етаж, можете да разширите площта на самата къща, както и да не пропуснете квадратните метри, които са минали под нейното поставяне.

Често срещан вариант за подреждане на покрив е поставянето на тераса върху него. За да направите това, покривът е покрит с дъска за тераса, тук са поставени мебели, устойчиви на влага. С достатъчна площ на такъв сайт можете да разбиете цветни лехи, да засадите храсти, които ще помогнат за защитата на покрива от слънцето в жегата. Картината ще бъде допълнена от барбекю или барбекю.

Плоският покрив може да бъде много уютно и привлекателно място за престой, особено ако предлага красива гледка към пейзажа.

Практични хора, които ценят всеки квадратен сантиметър земя, могат да поставят тук оранжерии и градински лехи.

Има опция за създаване на пълноценен "зелен" покрив. Можете да засеете обикновена тревна трева върху нея или да създадете истинска градина с цветна леха. В него са положени пътеки и са монтирани градински мебели.Трябва да се има предвид, че масата на такава градина може да бъде много впечатляваща. Ясно е, че къщата, в която ще има буйна зеленина, трябва да бъде направена от бетон.

Двуетажна

Възможно е да се извърши подреждането на такава къща, например, като се разчита на готови архитектурни проекти. Освен това много зависи от финансовите възможности на собствениците. Покривът на къща от първокласен клас може да служи като хеликоптерна площадка, но, както в случая на едноетажна къща, тук е възможно да се постави градина или тераса.

На такъв покрив можете да оборудвате истински плаж с басейн. Необходимо е къщата да издържи на такова тегло и необходимите комуникации да са правилно свързани към покрива.

Ако поставите шезлонги, сенници за създаване на сянка и, например, вани с растения на този обект, можете да се насладите на спокойна и комфортна почивка през топлия сезон.

Друго приложение за такъв покрив е поставянето на спортна зона. Тази опция става все по-популярна в случаите с подреждането на частни къщи. Тук можете да инсталирате уреди за упражнения, да направите тенис корт или бягащи пътеки.

За всяка от тези опции е необходимо да се подготви специално еластично, устойчиво на износване и леко грубо покритие, за да се избегнат падания при спортуване. Можете да използвате гумени капаци или ролки от изкуствена трева. Естествената трева обаче е добре.

Що се отнася до къщата като цяло, трябва да се внимава да се създаде стабилна основа в такава сграда. Ако първоначално се планира да се използва покривът, натоварването върху него ще бъде много голямо.

Телена рамка

Рамковите къщи у нас постепенно стават все по-популярни. Това до голяма степен се дължи на простотата на тяхното сглобяване и относително ниската цена за създаване на такова жилище.

Основата на конструкцията е рамка, изработена от дърво или метал. За строителството се използват и сандвич панели. В къщата е монтиран слой изолация. Облицована е с шперплат или циментови плочи от дървесни частици. Отвън завършената сграда е завършена с фасадна мазилка.

Рамкова къща с плосък покрив е лека конструкция. Едноетажните къщи от този тип са по-често срещани, двуетажните къщи са по-рядко срещани. Ако се подготви здрава основа, покривът на сградата също може да бъде използван. Тук е разрешено поставянето на тераса и дори засаждането на растения. Но в този случай няма възможност за инсталиране на басейн или други тежки предмети.

Красиви примери

Плоският покрив разнообразява екстериора на жилищна сграда, въпреки външната си простота. Нещо повече, това се отнася за най-различни стилове - не само хай-тек, което първо идва на ум при споменаването на такъв връх на конструкцията, но и други, доказани от десетилетия и дори векове.

Така че, смята се, че минимализмът днес е посока, която се развива по-бързо от другите. Плоските покриви на къщите се превърнаха в един вид атрибут на този стил. Къщите, декорирани в минимализъм, наистина се открояват със своята компактност и рационално използване на всеки квадратен метър от наличната площ.

В такава сграда освен жилищната част могат да бъдат поставени гараж, оранжерия и просторна покривна тераса.

Плосък покрив в "модерно" - явление не толкова отдавна. Въпреки това има много жилищни сгради с такъв оригинален плот. Изградени са от стоманобетон. Като облицовка могат да се използват керамика и стъкло.

Комбинацията от стъкло и материали от дърво или дърво изглежда оригинално. Наличието на голям брой стъклени елементи може да подчертае придържането към съвременните тенденции в строителството. В дървото има връзка с природата. В пейзажа такава къща изглежда много органична.

Плоският покрив дори не противоречи на класическия стил с намек за благородни гнезда. Правоъгълни прозорци, колони, фасада със своята строга симетрия, характерни за къщи в класически стил, са перфектно допълнени от плосък плот, който подчертава монументалността на сградата.

Характерните особености на хай-тек стила са използването на метал, пластмаса и стъкло. Самата къща може да бъде построена например от газобетон.

Плоският покрив е идеално съчетан с подчертаното спазване на правите форми и линии на къщите, построени в такива традиции. Любопитно е, че при цялата демонстративна външна "отдалеченост" на сградите в този стил от природата, те изглеждат доста подходящи в природата.

Дори едноетажна къща привлича вниманието, особено вечер, когато е изпълнена с електрическа светлина отвътре.

За предимствата на модерната къща с плосък покрив вижте следното видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели