Двуфамилна къща с два отделни входа: примерни проекти

Двуфамилна къща с два отделни входа: примерни проекти
 1. Особености
 2. Видове конструкции
 3. Строителни материали
 4. Оформление
 5. Красиви примери

Всяка сграда днес се отличава със своята оригиналност и уникалност. Но освен обикновени къщи с един вход, има и къщи с два входа, в които удобно да живеят две семейства. За много хора разделянето на земя и частна къща на две части е належащ проблем, тъй като не всеки успява да придобие отделна къща или да раздели съществуваща собственост.

Особености

Къща за двама с два входа и двоен брой стаи трябва да бъде построена и преустроена по много причини. Най-често в такива помещения живеят няколко поколения от едно и също семейство. Това е удобно, защото по-възрастните могат да помогнат на младите да се грижат за децата и да уредят ежедневието си. Освен това в някои случаи няма как семействата да споделят имущество. Или пък се оказва твърде скъпо, от финансова гледна точка. Ето защо трябва да спрете избора си на такива дизайни.

Семействата, изправени пред въпроса за подобряване на дома с няколко изхода, трябва да обърнат внимание на факта, че е необходимо да се справят не само с физическата страна на ремонта, но и с правната.

Това означава, че не е достатъчно да излезете с проект и да започнете да разбивате или строите стени. Задължително е получаването на разрешение за строеж и регистрация на нов проект. Този подход е да спестите собствено време и пари, защото тогава няма да се налага да се сблъсквате с допълнителни проблеми и глоби.

Ако нямате опит по тези въпроси, струва си да се свържете с адвокати, които са специализирани в такива въпроси. Най-често това се случва, когато имота се споделя от наследниците. По правило при липса на завещание имуществото се разделя поравно между всички. И всеки може да използва своята половина. За да бъде всичко официално, е необходимо да се изготвят всички необходими документи, да се избере част от всеки собственик и да се изготви проект за възстановяване на къщата, която оттук нататък ще бъде проектирана за два входа.

В същото време е невъзможно да се раздели земята, върху която се намира къщата. Парцелът е разделен по същите правила като къщата.

Много често разделянето на къщите на две пълноценни части се случва след развода на съпрузите. Така имуществото, придобито в брака, се разделя. И така къщата има двама собственици наведнъж. Според правилата на семейния кодекс съпругът и съпругата притежават точно половината от имуществото, ако няма друг брачен договор. Това означава, че на всеки от тях е отредена половината от къщата и половината от парцела под нея. В този случай адресът и кадастрален номер остават същите.

Оформяйки дуплекс у дома, всеки нов собственик получава удостоверение за собственост на къщата и отделно от нея, правото на собственост върху земята под нея. Това дава възможност на всеки от съсобствениците да се разпорежда с частта от имота, с която разполага по своя преценка.

Често съсобствениците, за да избегнат конфликти помежду си, се опитват да подредят своята част от имота като отделна стая. За да направите това, е необходимо да се сключи споразумение, което ще посочи, че жилищната сграда и земята под нея са в експлоатация.

Много частни къщи, които стоят отделно на парцела, могат да имат само един вход според проекта. И е просто невъзможно да ги разделите на две пълноценни части. Следователно в такива случаи трябва да преустроите къщата.

Одобряването на плана се извършва в различни случаи. Това е много трудна и отнемаща време процедура. И дори след като всички писмени разрешения са получени и санирането е завършено, е необходимо да се подаде допълнително заявление до местната власт. Това се прави, за да може да се събере комисия, която да посети къщата и да провери дали всичко отговаря на нормите и законите. След това на собственика се издава разрешение за право на експлоатация на ремонтираната къща.

Видове конструкции

Дизайнът на 2-фамилна къща може да бъде различен. След всичко сградите се срещат както двуетажни, така и едноетажни. Но в такива къщи има не повече от два етажа. А също така стаята може да бъде допълнена с различни стопански постройки, например гараж или баня. И накрая, структурите се различават по своята функционалност - в тях могат да живеят едно семейство или две.

Ако две семейства живеят в къщата наведнъж, тогава те трябва да имат отделен вход с веранда, отделни комуникации и отделни стаи. Има сгради, в които стаите са разделени, но кухните и баните са обединени.

Едноетажна

Ако разгледаме едноетажни сгради, тогава най-използваният проект ще бъде къща за двама собственици, където стаите са разположени в огледален образ. Тоест те са точно копие един на друг. Всяко семейство може да има две спални, всекидневна, кухня или трапезария, санитарен възел и отделен изход с веранда.

Има само една обща стена, която се обединява в такава стая, която има добра звукоизолация. Благодарение на нея съжителстващите семейства няма да се чувстват неудобно, за разлика от многоетажните сгради с много силна звукова пропускливост. Стените на такава сграда са изработени от тухла или газобетон. Ако бъде избрана втората опция, тогава ще трябва допълнително да направите облицовката с помощта на сайдинг, за да изглежда къщата по-привлекателна.

Обикновено в такива къщи външната декорация се извършва в същия стил, за да не се разваля цялостното впечатление от къщата. И вътре в помещенията всеки собственик създава интериора, който ще му хареса.

Двуетажна

Наличието на два етажа значително улеснява работата по проекта. Това може да бъде както пълноценна двуетажна сграда, така и къща с тавански етаж. Вторият вариант ще бъде по-евтин, но няма да има съществени недостатъци.

Ако изборът е направен в полза на сграда с таванско помещение, предназначено за две семейства, можете да организирате спални, детски или функционални стаи там. Например, ако желаете, можете да поставите стая за игри или офис там. Първият етаж е запазен за основните стаи - хол, кухня и т.н. Това също е удобно, ако в къщата живее едно семейство и ако има няколко от тях.

Пълноценна двуетажна къща е по-скъпа, а превръщането на творческа идея в реалност е по-скъпо. Но за големи семейства тази опция е много добра.

С гараж

Много е удобно, ако къщата за две семейства има гараж. Може да се намира на приземния етаж. Това е много удобно, защото при лошо време няма да е необходимо да отидете в друга стая в дъжд или сняг. Достатъчно е да слезете на първия етаж и можете спокойно да напуснете гаража. И също така, като изберете такъв проект за себе си, можете да спестите пари за изграждането на отделен гараж. Гаражът може да бъде разположен от двете страни. По правило се монтира в тази част на двора, където има повече свободно пространство. В същото време можете да поставите там пълноценен гараж, а не черупка или навес.

Строителни материали

Къща с два входа е доста фундаментална сграда, която трябва да бъде възможно най-издръжлива. Когато създавате проект за такава къща, трябва да вземете предвид всички технически характеристики на носещите конструкции и да изчислите колко здрави трябва да бъдат материалите за изграждане на стени и прегради.

Модерна вила с два изхода може да бъде построена от следните материали:

 • дървен материал;
 • блокове от пяна;
 • газобетон;
 • раковина;
 • тухли;
 • дървена рамка.

Можете да изберете някоя от предложените опции. Всички те са еднакво добри и имат голяма здравина и издръжливост. Използвайки тях, можете да построите къща с произволен брой етажи. Освен това всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

Тухла

Един от най-скъпите материали е тухла. Но въпреки това много по-често срещани са тухлените сгради. Факт е, че те са възможно най-здрави и издръжливи и не се влияят от негативните атмосферни условия. Носещите стени се полагат в две тухли, а половин тухла ще бъде достатъчна за вътрешни прегради. Но преди това е наложително да направите оформлението на сградата, за да сте сигурни, че стените и преградите са доста здрави.

Черупковидна скала

Икономичен вариант е изграждането на къща от раковини. В крайна сметка този материал има големи блокове, така че те се сгъват много бързо и лесно. В допълнение, черупката е екологична, така че сградата не вреди на природата. Единственият минус е, че този материал бързо се разрушава от влага. Ето защо, ако климатът е твърде влажен и често вали, тогава е по-добре да не строите къща в тази област от раковина.

Рамкови къщи

Но можете да намерите и проект на монолитна сграда. Оформлението му трябва да бъде определено още преди началото на строителството. Това се прави, защото всички стени, както носещи, така и вътрешни стени, са направени по специална технология и тогава нищо не може да се промени.

Рамковият кофраж е изработен от естествено дърво. След това се прави разтвор от бетон, който включва портланд цимент. След това към него се добавя експандирана глина и натрошен камък. И също така в кофража се поставя армировъчна мрежа, която служи като свързваща и подсилваща връзка. Такава сграда е по-евтина от тухлена сграда, докато тя ще издържи дори трудни метеорологични условия и изпитание на времето.

Блокове

Но можете да построите и къща от шлаков блок или пенобетон. Но в този случай професионалистите също не препоръчват изграждането на двуетажни къщи от този материал. В крайна сметка те могат да се деформират дори под собствената си тежест. За едноетажна къща тази опция е много подходяща. Строителството ще бъде евтино и ще бъде завършено за кратко време.

Греди

Тези неща също са много добри. Дървените конструкции изглеждат красиви и са много издръжливи. Дървото е естествено, екологично и ви позволява да създадете уютна атмосфера в къщата. Миризмата на естествено дърво има положителен ефект върху здравето и просто успокоява.

При избора на материал като дървен материал за изграждане на къща за две семейства трябва да знаете, че преди да започнете работа, тя трябва да бъде добре изсушена и обработена с помощта на специални съединения. Обработката се прави за предпазване от мухъл и различни насекоми. Това удължава експлоатационния живот на материала с няколко десетилетия. И цялата повърхност на сградата трябва да бъде покрита с дебел слой грунд.

Правилно обработеното дърво издържа по-дълго и изглежда привлекателно. Ако желаете, основата на къщи от бар може да бъде допълнително украсена. Например, покрийте с дърворезби. Изглежда добре по много стилистични начини.

Оформление

Най-голямото предимство на двуетажните къщи е, че въпреки че всички роднини са под един покрив, всеки има собствено пространство.

Планът на къща за двама собственици с отделни входове е много удобен за живеене в нея на големи семейства. Освен това това оформление спестява разходи за строителство. Това се дължи на факта, че къщите имат обща основа и общи комуникации, което означава, че не е нужно да харчите допълнителни пари и време. Между другото, това важи и за стопански постройки, които могат да бъдат разположени както в една част на къщата, така и в две наведнъж.

Огледално оформление

Най-често разработчиците избират такава опция като огледално оформление.В този случай входовете са разположени от различни страни на сградата точно един срещу друг. Подреждането на стаите в едната част на къщата напълно повтаря подредбата на помещенията в другата половина. Същото важи и за размера на стаите и разположението на прозорците.

Излезте от едната страна

Някои хора намират за по-удобно вратите да са от едната страна. Изглежда не съвсем обичайно за нашите градове. Вратите са разположени на кратко разстояние една от друга. Всеки от тях е допълнен от веранда. Ако желаете, можете да опитате да комбинирате две веранди в една голяма или да я превърнете в веранда.

За едно семейство

Друг популярен вариант за оформление е подходящ както за голямо семейство, така и за тези, които нямат нищо против да споделят свободно пространство със своите съквартиранти. В този случай един от входовете става основен, а другият – резервен. Това е удобно и практично.

Изборът на оформление в крайна сметка зависи от съвместното решение на двете семейства, които ще споделят къщата.

Красиви примери

Къща за две семейства е добра, защото е много голяма, което означава, че има къде да се разхождате. В такава сграда можете да поставите всички необходими помещения и да живеете удобно дори с много голямо семейство. Много е важно сградата да отговаря максимално на семейството, тоест да е удобна и проектирана за точния брой хора. За щастие създаването на добре обмислен и идеално подходящ проект не е толкова трудно, тъй като има много готови сгради, върху които да се съсредоточите.

Класическа едноетажна къща

Първият вариант е точно сградата, която е най-подходяща за комфортно съжителство на две семейства в една и съща къща. На външен вид такава къща изглежда съвсем обикновена и единственото нещо, което я отличава, са двата входа, разположени един до друг. Всеки от тях е допълнен от малка веранда с няколко стъпала.

За да не се нарушава хармонията, собствениците боядисаха къщата в светъл цвят, без да я разделят на две части. Можете също да покажете индивидуалност вътре в къщата, експериментирайки с дизайна на стаите.

Покривът на сградата има контрастен тъмен нюанс, като основата. Класическата цветова комбинация изглежда семпла и у дома.

Вътре в къщата има място за всичко най-необходимо и никой няма да се почувства в неравностойно положение. Просто трябва да се уверите, че преградата е едновременно здрава и има достатъчни нива на звукоизолация. Така че личният живот на едно семейство няма да пречи на съседите. В такава къща е идеално да се направи огледално оформление. Оказва се, че всяко семейство ще има собствена кухня, трапезария, всекидневна и необходимия брой спални и бани. Следователно никой няма да се почувства изоставен.

Освен това можете да украсите околността с цветни лехи или други зелени площи, които ще помогнат за "съживяването" на обекта.

Двуетажна сграда

Но е възможно да се построи и двуфамилна къща с тавански етаж, която да има два пълни входа. На приземния етаж можете да поставите доста голяма всекидневна с два прозореца. Лесно е да се оборудва всяка половина от къщата със собствена кухня, също и с наличието на два прозореца.

Стълбите, водещи към втория етаж, обикновено се намират във всекидневната. Това е най-удобно. В този случай това не притеснява никого и не заема свободно място. И също така не забравяйте за малка баня, която може да бъде поставена на приземния етаж. Въпреки че няма да се различава в големи размери, прозорецът все още може да се направи в него. А за да спестите място, можете да комбинирате ваната с тоалетна или дори да я замените с компактна душ кабина.

Отвън къщата също изглежда много добре. Сградата, както и предишната, е изпълнена в класически бежови и кафяви цветове. Масивният покрив е комбиниран с допълнителни колони, поддържащи балкона на втория етаж и тъмна ограда. Всеки вход има отделна веранда с дъждобран и стъпала. Къщата е голяма и солидна.Има достатъчно място за всички, а добре поддържаната прилежаща територия ще зарадва очите на всеки, който живее там.

Като цяло къща, предназначена за живеене на две семейства в нея, е отличен вариант както за тези, които искат да споделят имот, така и за тези, които не искат да напуснат далеч от родителите си след сватбата. Ако правилно разделите пространството, тогава в такава къща има достатъчно място за всички и никой няма да се чувства тесен.

За преглед на двуфамилна къща вижте следното видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели