Проекти на къщи с таванско помещение до 100 м2

Съдържание
 1. Особености
 2. Материали (редактиране)
 3. Проекти
 4. Красиви примери

Много хора строят тавани в селски къщи. Такива помещения се вписват перфектно в почти всеки дом, увеличавайки полезна площ. Днес има голям брой дизайнерски проекти за подреждане на тавански стаи. Тази статия ще ви разкаже как можете да организирате частна къща с таванско помещение до 100 м2.

Особености

В момента най-популярни са едноетажни къщи, изработени от тухла или дървен материал. По правило такива сгради са с малки размери (до 100 кв. М.). Ето защо експертите често предполагат собствениците на такива сгради да изграждат тавани, които увеличават жилищното пространство.

На първо място, при подреждането на таванското помещение е важно да се обърне внимание на процеса на затопляне, тъй като такива помещения са по-влияни от външната среда от другите.

Един от най-добрите варианти за изолация на покрива е стъклена вата.

Този материал има редица важни положителни качества:

 • ниска цена;
 • екологичност;
 • висока устойчивост на изгаряне;
 • способност за задържане на топлина.

Въпреки това, стъклената вата има и някои недостатъци:

 • наличието на фрагменти от стъклени влакна;
 • трудност при използване (при работа по изолация);
 • необходимостта от инсталиране на мощна вентилационна система.

Друг материал, подходящ за изолация на таванско помещение, е минералната вата. Според много професионални строители това е един от най-добрите варианти. Този тип продукт се състои от масивни части, пресовани от влакна.

Минералната вата има много предимства:

 • лекота;
 • лекота на монтаж;
 • отлична звукоизолация;
 • сигурност;
 • издръжливост;
 • водоустойчивост;
 • огнеустойчивост.

Строителите включват отрицателните аспекти:

 • отделяне на пари от някои вредни смоли;
 • загуба на положителни качества след силно намокряне;
 • често отделяне на прах.

Основата на къщи с тавани заслужава специално внимание. Само чрез създаване на висококачествена основа можете да направите дома си безопасен и надежден.

Днес експертите могат да предложат няколко варианта за подреждане на такива бази:

 • купчина;
 • лента;
 • облицовани с плочки;
 • колонен.

Купчина

Най-често този тип се използва за изграждане на частни къщи, разположени на твърде мека почва или на стръмни склонове. Този тип фундамент е представен от големи купчини. Забиват се в земята в изправено положение. Подобни конструкции са изработени от азбест, стоманобетон или дърво.

Лента

Според много строители този конкретен тип основа е най-подходящият вариант за къщи с тавански помещения. Често този тип основа се използва и за многоетажни конструкции, тъй като лентовата конструкция може да издържи доста тежки натоварвания. Такава основа е масивна стоманобетонна лента, вградена в земята.

С плочки

Този тип фондация е една от най-скъпите. Освен това повечето експерти уверено твърдят, че качеството на такава основа напълно оправдава високата парична стойност. Този външен вид се отличава със специална здравина и твърдост. Представлява наслагване на няколко големи стоманобетонни плочи.

Колонна

Важно е да се има предвид, че този тип фундамент е подходящ само за малки и леки сгради. Ето защо колонната основа рядко се използва за частни къщи с тавани. Този тип е под формата на дървени конструкции, насложени върху малки бетонни или стоманобетонни стълбове.

Материали (редактиране)

Днес на строителния пазар са представени огромен брой различни материали, подходящи за създаване на частни къщи с тавани.

Най-популярни са:

 • дървена греда;
 • SIP панели;
 • блокове от пяна;
 • газосиликатни блокове;
 • тухла.

Дървени греди

В момента при производството на този материал се използват съвременни технологии, с помощта на които се придават допълнителни важни свойства на дървения материал (висока топлоизолация, устойчивост на влага).

Най-често за такава основа се използват иглолистни дървета. Често за създаването на продукт се използват сортове канадско дърво, което се отличава с високо качество и отличен външен вид. Частите са прикрепени към рамкови конструкции.

SIP панели

Този материал се получава чрез свързване на два OSB панела. Много дизайнери отбелязват прекрасния външен вид на този дизайн. Също така си струва да се отбележи, че такива основи ще ви позволят да направите оформлението на вашата къща и таванско помещение, както желаете. Дъските от този тип са лесни за инсталиране, можете да ги инсталирате сами.

Блокове от пяна

Много строители смятат този тип материал за най-подходящ за частни къщи с тавани. Частите от блокове от пяна са екологични и също така евтини. Трябва да се отбележи, че този тип продукт има добра здравина и твърдост и при правилен монтаж такава основа ще покаже и естетическите си качества.

Газосиликатни блокове

Този материал е доста издръжлив и надежден, така че често се използва за подобряване на дома. По време на строителството газосиликатните блокове се подреждат един върху друг в определен ред. Но в същото време дизайнерите често съветват да направите външната декорация на конструкцията с помощта на други покрития, тъй като газобетонът не се различава по красивия си външен вид.

Тухла

Тази основа е най-често срещаната сред потребителите. Днес на пазара на строителни материали можете да намерите огромно разнообразие от тухлени продукти. Всеки от тях ще се различава не само по цвят, но и по структура. Също така си струва да се отбележи, че този материал с право може да се нарече един от най-издръжливите.

Проекти

Към днешна дата дизайнерите са разработили значителен брой проекти за къщи с тавански стаи. Експертите смятат, че дори с малка площ от 100 квадрата всеки може да украси къщата си по красив и оригинален начин.

Също така, строителите често се съветват да добавят малки тераси към подреждането на къщата, които придават на сайта "жар" и визуално разширяват територията.

Често в проекти на такива сгради можете да видите отделен цветен акцент върху горната част на сградата. Много собственици подчертават таванското помещение с по-светъл или по-тъмен нюанс в сравнение с основния цвят. Таванското помещение също може да бъде декорирано с декоративен камък. Трябва да се помни, че не можете да претоварвате зоната с дизайнерски техники, в противен случай дизайнът ще се окаже безвкусен.

Често в проекти на селски къщи с тавани можете да намерите и големи панорамни прозорци. Те могат визуално да разширят пространството и да придадат на стаята интересен външен вид. Подобна техника може да украси и вътрешната украса на сградата.

Красиви примери

Тухлена къща с тъмен покрив (кафяв, тъмно сив) ще изглежда ефектно на вашия парцел. В този случай прозорците и балкона на тавана са най-добре направени в бяло. Стъпките могат да бъдат завършени с декоративен камък.

Къща, направена в светло сив или бежов нюанс, също ще изглежда страхотно. В същото време е по-изгодно да направите покрива и прозорците по-тъмни (оранжево, кафяво).Основата на сградата може да бъде изпълнена в различен цвят или декорирана с декоративни елементи.

За това какво може да бъде един домашен проект, вижте следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели