Проекти на къщи с втора светлина и тяхното подреждане

Съдържание
 1. Какво е?
 2. Предимства и недостатъци
 3. Планове за къщи
 4. Красиви примери

Втората светлина е архитектурен похват при изграждането на сгради, използван още в дните на строежа на царските дворци. Но днес не всеки може да каже какъв е. Проектите на къщи с втора светлина предизвикват много спорове, имат своите фенове и противници. В статията ще разберем как са подредени тези къщи, ще разгледаме техните положителни и отрицателни страни, така че всеки да може да си изгради собствено мнение за себе си.

Какво е?

Къщите с второ осветление са обзаведени по необичаен начин. Имат голяма всекидневна без таван. Означава, че пространството на стаята свободно се издига на два етажа.

Прозорците на горния етаж са "втората светлина" за това оформление.

Няма припокриване не в цялата сграда, а само над една голяма стая, която може да се види от височина, като се качи по стълбите до втория етаж.

По този начин са подредени дворците на много европейски монарси и руски царе. Това направи възможно да има огромна тронна зала за голяма тълпа от хора, в която имаше много естествена светлина, беше лесно да се диша и таваните не висяха отгоре. Скоро големи къщи на богати хора се сдобиха със собствени двуетажни зали. Те приемаха гости и правеха балове.

Днес ресторанти, гари, хотели и други обществени сгради прибягват до подобни проекти, за да повишат комфорта на основната зала в сградата с помощта на обем и светлина. Напоследък собствениците на частни къщи също започнаха да се обръщат към техниките на втората светлина. Необичайното оформление прави дома им оригинален, придава изключителния вкус и характер на собствениците.

Трябва да разберете, че не всяка къща е подходяща за подреждане на втора светлина в нея. Сградата трябва да има обща площ от 120 m и височина на тавана не повече от три метра. Обозначаването на втората светлина в проекта е възможно в следните случаи:

 • ако сградата се състои от няколко етажа;
 • едноетажна сграда има таванско или таванско пространство.

Подреждането на втората светлина се постига по един от двата начина.

 1. Таванът се отстранява между етажи, таванско помещение или таванско помещение.
 2. Стаята на антрето се спуска надолу, заемайки част от сутеренното пространство. От входната врата ще трябва да слезете по стълбите. За остъкляване често се използват големи панорамни прозорци или други видове отвори за прозорци, които подобряват естествения поток от светлина. Вторият вариант спестява място за допълнително пространство.

В такива проекти няма коридор на приземния етаж и можете да стигнете до други стаи директно от централната зала.

Характеристика на планирането на стаи с наличието на втора светлина е правилно обмисленото отопление и вентилация на хола. Топлият въздух от помещението се издига нагоре и загрява реално необитаемото пространство, докато обитаемата част остава студена. Проблемът може да бъде решен чрез оборудване на стаята с допълнителни радиатори и система "топъл под".

Интериорът на залата с двойно ниво на прозорците изисква специална селекция от завеси. Те не трябва да пречат да се наслаждават на увеличения поток от светлина, но трябва да скрият пространството от любопитни очи в тъмното. За това на втория етаж са монтирани щори, римски или ролетни щори, работещи на контролния панел.

Разположението с втора светлина се оправдава в региони с ниска слънчева активност, допълнителни прозорци позволяват да се направи основната стая в къщата по-светла и по-удобна. В топли райони с прозорци с южно изложение, бъдете подготвени за избледняване на мебели, облицовки и декор.

Не се увличайте по стъклени фасади в неохраняеми села или на места с висока престъпност. Няма смисъл да организирате остъкляване на два етажа, ако прозорците гледат към оградата на съседа или на друго неугледно място.

Предимства и недостатъци

Ако имате желание да станете собственик на къща с втора светлина, ви предлагаме първо да проучите всички плюсове и минуси, за да не съжалявате за решението си по-късно.

Да започнем с достойнствата:

 • първото нещо, което привлича, е невероятна, необичайна гледка вътре в стаята и грандиозна фасада отвън;
 • извисяващите се тавани дават нереален обем пространство, лекота, много въздух и светлина;
 • нестандартна огромна стая може да бъде красиво и оригинално зонирана, мащабът позволява на дизайнера да реализира всяка от своите фантазии;
 • ако зад широките прозорци има невероятен пейзаж, животът в такава къща ще дава усещането за приказка всеки ден;
 • в просторната зала можете да срещнете голям брой гости и има място за всеки;
 • липсата на таван ви позволява да украсите къщата с висок декор, да купите огромен висящ полилей, да засадите домашно дърво или да инсталирате голямо коледно дърво за Нова година;
 • можете да инвестирате в стълбите, водещи към втория етаж и да го превърнете в истинска украса за дома или необикновен арт обект;
 • високите тавани подчертават лукса на помещенията и придават висок статус на собственика.

Къщите с втора светлина са необичайни, елегантни, зрелищни, но в същото време могат да създадат много проблеми:

 • площта, която можеше да се превърне в допълнителна стая на втория етаж, беше загубена;
 • къщата изисква подсилена изолация, отопление и добра вентилация, а това са допълнителни и осезаеми разходи;
 • ще е необходима шумоизолация за овлажняване на акустиката на залата;
 • много е трудно да се почисти и ремонтира вторият етаж в такава стая;
 • не всички са ентусиазирани от големия брой прозорци, някои се чувстват незащитени, твърде отворени към външния свят;
 • средствата за подреждане и поддръжка на такава стая са по-високи от изискванията на стандартна стая;
 • собствениците ще трябва да се сблъскат с миене на прозорци, подмяна на крушки и завеси, с такова оформление е изключително трудно и може да се наложи помощта на специалисти;
 • ако холът е комбиниран с кухня или трапезария, трябва да сте наясно, че миризмите ще се разпръснат из цялата къща.

Планове за къщи

При планирането на къщи с втора светлина се вземат предвид техническите и дизайнерски характеристики на такава конструкция.

 • Прозорците на всекидневната с панорамно стъкло трябва да гледат към зоната с красива гледка, в противен случай няма да има смисъл.
 • Първо проектират двуетажна зала, а след това подреждат останалите помещения в къщата.
 • Спалните на втория етаж трябва да бъдат шумоизолирани. Отличната акустика на голяма зала няма да осигури тишина в останалите стаи.
 • Проектът на къщата трябва да включва допълнителни вътрешни опори и конструктивни елементи.
 • Височината на стените на хола с втора светлина не може да бъде по-малка от пет метра.
 • За да не създават дискомфорт стените със своята празнота и обхват, дизайнерите позволяват ефекта на хоризонтално разделение в декорацията.
 • Умело организираното улично осветление на верандата и на фасадата на сграда може да добави яркост към вътрешната среда.
 • Дизайнът на двуетажна стая в селска вила може да бъде много различен - от класически до минимализъм. Но ако къщата е дървена, с тавани с греди, най-вече интериорът ще отговаря на посоките на рустик, хижа, прованс, скандинавски стил.

Както вече отбелязахме, къщите с второ осветление се изграждат едноетажни с таванско помещение или двуетажни.

Ако размерът на вилите е повече от 150 или 200 квадратни метра, височината на залата може да бъде три етажа.

Едноетажна

Разширяването на пространството в едноетажните къщи се дължи на премахването на тавана. Красиви паузи в покрива се простират над главата.

В някои случаи се оставят греди, които придават особен чар на помещението. Като примери ще дадем проекти на едноетажни къщи с втора светлина.

 • Планът на дървена къща (98 кв. М.) С еркер. Входът към хола се осъществява не директно от улицата, а през малък вестибюл, което позволява да се запази топлината в стаята. От антрето вратите водят към кухнята, спалните и санитарните помещения.
 • Финландски дизайн в интериора на рамкова къща. Зад големите прозорци с цялата стена има невероятен горски пейзаж. Дървените греди съчетават естествената си красота с хола и гората извън прозореца.
 • Проектът на малка тухлена къща с второ осветление не е често срещан. Всекидневната включва трапезария и кухненски бокс.

Двуетажна

Припокриването между етажите се отстранява само над стаята с втора светлина. До останалата част от горния етаж води стълбище, което води до жилищните помещения.

 • Планът на двуетажна селска къща от профилиран дървен материал. От голямо антре с еркери по стълбище се стига до втория етаж, където има две спални и санитарен възел.
 • Дървена двуетажна къща с големи панорамни прозорци. В такива големи помещения е трудно да се поддържа комфортен микроклимат.
 • Двуетажна вила с гараж, построена от газов блок. Разпределението съдържа голяма зала с второ осветление.
 • Красива къща с камина в стил лофт. Лаконичният дизайн в просторна стая е ограничен от изразителна дива каменна зидария.
 • Сградата с тавански етаж от пеноблокове съдържа просторно помещение с второ осветление.
 • Огромна дървена къща в стил хижа с пространствена площ, разделена на зони. Има всичко: кухня, трапезария, няколко места за сядане. Ако желаете, можете да седнете на уютен диван до масичка за кафе или да се стоплите във фотьойл до камината. Стълбище води до втория етаж с родителски спални.

Красиви примери

Всяка къща с втора светлина е индивидуална и красива по свой начин. Това може да се види при разглеждане на снимки на фасадите на сградите и тяхното вътрешно подреждане.

 • Всекидневната в модерен стил е изпълнена с въздух и светлина. Обемът се поддържа от стъпала и леки мебели, висящи във въздуха. Отвън прозореца се открива красива гледка към съвременния град.
 • Селска вила с барбекю на терасата.
 • Къща в стил хижа в планината.
 • Огромната зала е разделена на зони. Можете да живеете в него, тъй като стаята съдържа всичко необходимо.
 • В малка стая с второ осветление има компактно висящо огнище, стълбище с прозрачни стъпала и парапети. Тяхната лекота дава възможност да не се претоварва ситуацията.
 • Второто ниво на залата е направено за сметка на таванското помещение.

Дом с втора светлина може да изглежда непрактичен и скъп. Но за тези, които мислят извън рамката, обичат големи пространства и често канят приятели у себе си, такова оформление би било най-добрият вариант за подреждане на дома им.

За повече информация за едноетажна къща с второ осветление вижте видеото.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели