Двуетажни рамкови къщи: чертежи и дизайнерски схеми

Двуетажни рамкови къщи: чертежи и дизайнерски схеми
 1. Особености
 2. Проекти
 3. Направи си сам конструкция
 4. Затопляне
 5. Красиви примери

Жилищният въпрос не губи своята актуалност у нас. За много семейства той е на първо място. Алтернатива на скъп апартамент може да бъде изграждането на дървена къща в предградията. Най-популярни са рамковите къщи. При инсталирането на такива обекти се използват нови технологии и висококачествени материали.

Особености

Има огромен брой проекти за жилищни сгради, базирани на дървена рамка. Двуетажните рамкови къщи са широко признати. В Русия в по-голямата част от територията има мразовита зима, двуетажните къщи напълно отговарят на изискванията и стандартите и могат да се използват напълно за най-студените сезони. Рамката е в основата на такива къщи.

Има два вида рамки:

 • Платформа. Този тип предполага поетапно изграждане на обекта. Предимствата включват факта, че е лесен за инсталиране и има минимален брой сглобяеми елементи.

Алгоритъмът на работа е както следва:

 • подовете се събират в основата на къщата, те са водачи, които ще държат цялата рамка на къщата;
 • след това се фиксират носещите стелажи на първия етаж;
 • се извършва припокриването на първия етаж, което ще бъде основа за втория;
 • се поставят стелажите на втория етаж, сглобяват се подовете, които ще бъдат и под на тавана.
 • През. За да приложите метода чрез телена рамка, са необходими значително повече усилия. Преходните стълбове се фиксират на редовни интервали с други възли по такъв начин, че да не се получава деформация. Самите стелажи се поставят без прекъсване през цялата рамка до покрива.

Много често предпочитание на рамкови къщи се дава от хора, които са впечатлени от класическия стил, когато носещите конструкции служат като основа на интериора. Рамката е изработена от дървен материал, който е здраво закрепен със стоманени котви или болтове. Стените на сградата са облицовани със специални плочи (DSP). Всички дървени елементи са обработени с антисептици и грундове, които гарантират пожароустойчивост и защита от насекоми. Фирмите, които се занимават професионално с изграждането на такива обекти, дават гаранция от 40-50 години.

Двуетажните рамкови къщи имат такива предимства като:

 • дизайнът на двуетажна рамкова къща съдържа предимства, които каменните сгради нямат. Такива съоръжения изискват много по-малко топлинни и вентилационни ресурси;
 • от гледна точка на екологията рамковата къща може да се нарече стандарт, тъй като е изработена от материал, който не съдържа токсини;
 • Проблемите с пожарната безопасност са разрешени на правилното ниво: дървото се обработва със специален грунд, успешно се противопоставя на въздействието на високи температури;
 • ефективност при изграждането на съоръжението (3-4 месеца);
 • ниска цена.

Списъкът далеч не е пълен, тъй като има редица технически характеристики, които правят такива обекти привлекателни за много собственици.

Факторите, които влияят върху работата на обект с телена рамка са както следва:

 • качеството на материалите, използвани за стените;
 • използвана изолация;
 • вид строителна технология.

Недостатъците на рамковите къщи включват следното:

 • вентилационната система трябва да бъде добре обмислена в конструктивен смисъл;
 • за да намалите риска от късо съединение до нула, окабеляването трябва да се извърши правилно;
 • шумоизолацията също е важен фактор, поради което трябва да се обърне специално внимание на този фактор по време на строителството;
 • в междуетажните пространства трябва да се постави лекарство за мишки и хлебарки, тъй като има възможност за появата им.

Проекти

Двуетажните рамкови къщи са много търсени в Русия, особено в следните формати:

 • 10х10 м;
 • 9х9 м;
 • 7х9 м;
 • 6х8 м;
 • 8х10 м;
 • 8х8 м.

За тях има стандартни чертежи, които лесно се намират в интернет. Често опциите се практикуват, когато основният проект е взет и финализиран от собственика на жилището, за да отговаря на неговите нужди. Проектирането често се поръчва от строителна компания, която изгражда рамкови къщи. Общата площ на такива жилища варира от 50 до 120 квадратни метра или дори 150 квадратни метра. м. Покривът най-често е изработен от материали като метал, шисти или ондулин.

Двуетажна рамкова къща осигурява достатъчно пространство. Ако желаете, можете да направите разширение към основната къща: тераса или веранда с размери 6 на 8 м или 6 на 12 м. Често в рамкови къщи на втория етаж можете да намерите еркери, които са поставени на фасадата. Тези леки конструкции се използват като веранда, направени както в летен, така и в зимен вариант. Основата на еркера може да бъде метален канал или дървена греда. Струва си да разгледаме някои проекти по-подробно.

Рамкова двуетажна къща 8х8м

Има много модификации на рамкови къщи от този формат. Общата площ на сградата е около сто квадратни метра, от които използваемата площ е 68 квадратни метра. метра, което е достатъчно за семейство от 4 души. Основата може да бъде лента или бетонни блокове. Напоследък често е възможно да се намери и пилотна основа, която не отстъпва по здравина и дълготрайност на бетонната основа.

Предимствата на пилотната основа са както следва:

 • няма нужда да чакате шест месеца, докато материалът се свие, какъвто е случаят с лентов фундамент;
 • монтажът на пилоти отнема 1-2 седмици, цената им е по-ниска от изливането на фундамент от бетон.

Традиционно на приземния етаж се помещават кухнята и сервизните помещения, а на втория етаж обикновено се помещават салоните и всекидневната. Допускат се различни външни довършителни работи.

Двуетажна къща 6х6м

Такъв обект обхваща площ от само 65 кв. м.

В него могат да бъдат представени следните помещения:

 • домакинство;
 • гардероб;
 • на децата.

Размер на къщата 6х4м

Площта 6x4 м има минимум стаи. Полезната площ вътре в съоръжението е около четиридесет квадратни метра. На първия могат да бъдат разположени сервизни помещения, кухня и всекидневна. Вторият етаж обикновено е запазен за стаи като спалня, детска и всекидневна. Основата обикновено е направена от стоманобетон.

Рамката е направена от греда 10х10 см. Плочите са греди с размери 12х15 см. Отвън такава къща е облицована с OSB плочи. Изолацията на външните стени на 1-ви и 2-ри етаж е от базалтови плочи Isobox с дебелина 20 см. Конструкцията е завършена отвън с сайдинг, а отвътре стените и преградите са облицовани с шпакловка и гипсокартон.

Направи си сам конструкция

Има смисъл да се разграничат стъпка по стъпка инструкциите за изграждане на къща на няколко етапа.

 • Подготвителна и проектантска работа. Мястото трябва да се почисти и да се определят наклоните. След като равнината е готова, започва маркирането по предварително одобрения план. Необходимо е да се спазва точността, така че в бъдеще обектът да не наблюдава деформации и изкривявания на стените.
 • фондация. Теглото на рамковата къща е сравнително ниско, а натоварването на земята е незначително. Ако къщата се намира в низина, където има прекомерно ниво на влага, тогава е по-разумно да се изгради пилотно-винтова основа. Основата често е направена от стоманобетонни плочи, тъй като е евтина, характеризираща се с гъвкавост, здравина и издръжливост.Понякога плочите се използват като основа за бетонен под, което спестява допълнителни ресурси при монтажа на пода. Ако обектът ще бъде разположен на хълм, тогава можете да направите и лентова плитка основа.
 • Етаж. Подовете могат да бъдат бетонни или направени от дъски и греди. Ако основата е лентова, тогава бетонният под е създаден от лек експандиран глинен бетон, който е евтин. Ако подът е монтиран изцяло от дърво, е необходимо да се създаде лента от лъч 10x15 или 15x15 cm. Изборът на размера на дървения материал зависи от дебелината на стената и размерите на пространството между пилотите. Колкото по-голямо е разстоянието между тях, толкова по-дебел трябва да бъде дървеният материал. Често се използва бар 150x150 mm или 150x200 mm. Дървената лента ви позволява да разпределите равномерно натоварването върху цялата равнина на пода, да увеличите неговата твърдост и допълнително да укрепите рамката на обекта. Най-лесният етап е да поправите изоставането. Разстоянието между тях се определя от техните параметри. Има специални таблици, в които всички стандарти са описани подробно. Между водачите се полага изолация, която трябва да бъде увити в пароизолационен филм.
 • Стени. Първо трябва да определите каква ще бъде височината на стените. Ако височината им е 3 метра, тогава вертикалните стелажи са направени 285 см. Разстоянието между стелажите се диктува от параметрите на изолационния лист. Ако изолацията се състои от техническа памучна вата, тогава тя се прави с 1,8 см по-малко, така че монтажът да се извърши по метода на шпора. Стелажите се закрепват с метални ъгли, които се завинтват със самонарезни винтове. Джъмперите са задължителни между стелажите. Много зависи от различни параметри. Колко джъмпера трябва да се монтират трябва да се определи в работното състояние. По време на монтажа на конструкцията е задължително да използвате отвес и добро двуметрово ниво. Тези инструменти са прости и ефективни, не позволяват на вертикалните водачи да се отклоняват. След монтажа на стелажите се прави горната лента, използва се същата дъска като за пода. Горният колан е задължителен, тъй като създава необходимата твърдост, която няма да позволи на вертикалните водачи да "вървят" в различни посоки, ако са подложени на натоварвания. Обшивката на къщата отвън с OSB листове също дава допълнителна твърдост на цялата рамка. Водачите на вътрешните прегради се използват като допълнителни усилватели.
 • Покрив. Ако рамката е направена правилно, тогава монтажът на покрива няма да отнеме много усилия. Изборът на покрив до голяма степен зависи от характеристиките на всеки проект и личните предпочитания на клиента. Плоските покриви не са много популярни в Русия, тъй като през зимата върху тях се натрупва много сняг, което дава ненужно натоварване. Най-популярните са двускатните или скатни покриви. Ъглите на наклон в тях могат да бъдат от 10 до 47 градуса.

Трябва да се помни, че наличието на допълнителни склонове усложнява инсталацията.

Оптималният ъгъл на наклон на покрива зависи от материала, от който е направен:

 • велпапе - от 11 градуса;
 • шисти - от 12 до 58 градуса;
 • евро шисти (ондулин) - от 7 градуса и повече;
 • керамични плочки - 12–58 градуса;
 • полимерна пясъчна плочка - 17–62 градуса;
 • битумни керемиди - от 11 градуса без ограничаване на максималния наклон;
 • метални плочки - от 17 градуса.

Затопляне

Базалтовите плочи са много ефективен и евтин изолационен материал. Използва се за обработка на стени и стени, подове, покриви и пространството между етажите.

Красиви примери

     Типична фабрично сглобена 2-етажна рамкова къща е класически вариант.

     Рамкова къща от повече от 100 квадратни метра с балкон изглежда стилно и елегантно.

     Двуетажна рамкова къща с камина изглежда очарователна.

     Как да построите рамкова къща от бар, ще научите в следващото видео.

     без коментари

     Коментарът беше изпратен успешно.

     Кухня

     Спалня

     Мебели