Красиви проекти на двуетажни къщи от блокове от пяна

Съдържание
 1. Предимства и недостатъци
 2. Дизайн
 3. Опции за довършителни работи
 4. Красиви примери

Двуетажната къща е отлично решение за малък парцел. Той няма да "грабне" много полезно пространство от парцела, а семейството в такава сграда няма да бъде тясно. Пенобетонът може да се използва като основен строителен материал за изграждане на къща. Изграждането от него не изисква мощна основа и може да бъде завършено за кратко време.

Предимства и недостатъци

Фактът, че блоковете от пяна често се избират за изграждане на къщи, не е изненадващо.

Този материал има много предимства.

 • Поради големия размер на блоковете, изграждането на стени напредва много бързо.
 • Този материал е лесен за обработка. Може да се реже с обикновена ножовка.
 • Използването на блокове от пяна не изисква използването на тежка строителна техника. Блоковете са доста леки. Възрастен може да ги вдигне сам.
 • Полагането на стени от такива компоненти не е особено трудно.
 • Цената на блоковете от пяна е много по-ниска от цената на много други строителни материали.
 • С компетентен подход към строителството къща от пяна ще служи много дълго време.
 • В такава сграда винаги е топло поради високото съдържание на въздушни мехурчета "в тялото" на всеки блок.
 • Блоковете от пяна са екологично и пожаробезопасни, поради което се избират за жилищно строителство без никакъв страх.
 • Този материал има добри звукоизолационни качества, така че външният шум няма да притеснява жителите по време на експлоатацията на сградата.
 • Пенобетонът се комбинира добре с други строителни материали, което отваря големи възможности за архитектурно творчество.

Необходимо е да се вземат предвид недостатъците на материала.

 • Благодарение на порестата структура, блоковете от пяна абсорбират влагата. Блок, наситен с вода, може да се спука при замръзване. Следователно стените от пеноблок изискват висококачествено външно покритие, което позволява не само да им придаде естетичен вид, но и надеждно да ги изолира от проникване на вода.
 • За да може една къща от пяна да служи дълго време и да бъде удобна, стените изискват изолация.

Дизайн

Проектите на двуетажни къщи от блокове от пяна са много разнообразни. В зависимост от наличния обект, можете да изберете сграда с размери 6 на 9, 10 на 8 или 7 на 12 метра. Проектът може да бъде типичен или индивидуален.

За да започнете да строите къща със собствените си ръце, трябва да решите кое парче земя ще отиде за строителство. В проектната документация ясно е посочено коя част от земята ще бъде застроена и коя ще остане за зеленчукова градина и овощна градина. Това е важно от правна гледна точка.

Също така си струва да вземете решение за ориентацията на сградата в пространството. Желателно е прозорците на най-често посещаваните стаи да гледат на юг. Трябва да се обърне внимание и на организацията на входа на сградата. Също така трябва да разрешите проблема с свързването на комунални системи.

Не последната тема е осигуряването на безопасността на къщата и земята. Архитектурата играе важна роля тук. Ако обектът се вижда ясно от прозорците, това вече добавя спокойствие на жителите.

Видът на основата, положен в проекта, зависи от нивото, на което се намират подземните води под обекта. Ако разстоянието до водата е по-малко от два метра, по-добре е да поставите плоча саморазливна основа в проекта. Ако разстоянието до подпочвените води е повече от три метра, е по-лесно да се организира лентова вдлъбната основа.

В процеса на проектиране е по-добре веднага да се разграничи двуетажна сграда на жилищни и спомагателни части.Например, в къща с площ от 150 кв. м, не трябва да планирате дълги коридори и трудни пресичания. За помощните помещения е по-лесно веднага да идентифицират място някъде в мазето или на приземния етаж. Така че ще бъде по-лесно да донесете комуникации до тях.

Важна задача е ясното определяне на размера на къщата при проектирането. Това ще определи не само комфорта на определено семейство, като се вземе предвид неговият размер и нужди, но и разходите за поддръжка на къщата, като се започне с данъци и се завършва с разходите за комунални услуги.

Например, някой може да хареса дизайна на сграда 8x8. Това може да бъде компактна къща с жилищна площ не повече от 80 квадратни метра. За четиричленно семейство това е напълно достатъчно. За по-голямо семейство е по-добре да се съсредоточите върху плановете на къщи 9x9, 8x10 или 10x10.

Вторият етаж може да бъде с конвенционален дизайн или може да бъде направен под формата на таванско помещение. Малка къща понякога се допълва от тераса. Тогава комфортът му се увеличава значително, тъй като това разширение може да бъде много просторно.

Обикновено в двуетажни сгради на приземния етаж се разполагат кухня, всекидневна и помощни помещения като баня и сервизни помещения. Вторият етаж често е запазен за спални. Въпреки това, има много възможности за планиране вътре в къщата. Например, подреждането на баня изисква определени инженерни трикове, но едва ли някой ще си откаже такова удобство на втория етаж в голяма къща.

Опции за довършителни работи

Ако вътрешната украса на къща от пяна зависи единствено от вкусовите предпочитания на собствениците и възможностите на портфейла им, тогава външната изисква спазване на определени правила, свързани с особеностите на самите блокове от пяна. Тъй като този материал не е супер здрав и абсорбира силно водата, той трябва да бъде изолиран от външни влияния. Външните довършителни материали не трябва да пречат на "дишането" на блоковете от пяна. В същото време те са длъжни да издържат на многократно многократно замръзване и да поддържат визуалната си привлекателност. Завършващият слой също трябва да е устойчив на различни видове механични натоварвания – триене, удар и др.

Понякога облицовъчната тухла се избира като външно покритие за двуетажни къщи от блокове от пяна. Разположен е така, че между стената и довършителния слой остава празнина, която осигурява вентилация на стените. Също така, в това пространство можете да инсталирате изолация, тогава къщата ще бъде по-топла и по-удобна.

Тухленото покритие ще предотврати падането на дъжд и сняг върху стените на пеноблока, ще предпази от механично натоварване и температурни крайности. С такова покритие къщата ще може да служи много по-дълго. Но трябва да сте наясно, че всички тези предимства ще трябва да платят много пари.

Можете също да изберете естествен камък за декориране на такава къща. Тази опция трябва да се предвиди предварително, тъй като такава облицовка изисква широка и здрава основа. Къща с каменна фасада ще изглежда много привлекателна (има много възможности за дизайн). В същото време стените ще бъдат надеждно защитени от въздействието на валежи, температурни промени и т.н. Въпреки това, ако фасадната работа е извършена лошо, след известно време може да се наложи частичен ремонт поради отлепване на камъка от пяната бетонни блокове.

Фасадните плочки могат да се използват и за облицовка. Той ще предпази стените от негативните влияния на околната среда. В същото време външният вид на сградата може да бъде всичко, което ви харесва, тъй като текстурите и цветовете на плочките са много разнообразни. Недостатъкът на използването на такава облицовка е, че тя пречи на движението на въздуха в блоковете от пяна, а натоварването върху основата се увеличава значително. В същото време разходите за самата плочка не могат да се нарекат малки.

Бюджетна опция е използването на гипс. Защитава добре пенобетона, без да противоречи на механичните му свойства. В същото време има доста варианти за проектиране на сградата.

Въпреки това, за да измазате къща, трябва да имате определени знания и умения, да имате необходимите инструменти. С компетентен подход към бизнеса мазилката ще издържи най-малко десет години, но ако се нарушат правилата за нейното прилагане, много скоро ще се наложи ремонт.

Красиви примери

Къща от пеноблок с площ 8 на 8 с вграден гараж и облицовка от червена тухла изглежда много впечатляваща и недостъпна, но компактна. Малките прозорци правят такава конструкция подходяща за суровите природни условия на северните райони на Русия. В типичен руски крайградски двор такава къща ще изглежда доста органична.

Двуетажна къща с двускатен покрив с лека мазилка и разпръснати площи, покрити с бяла тухла, изглежда елегантно и просторно. Заобиколена от зеленина, такава структура създава впечатление за приказен уютен дом, мечтата на всяка домакиня.

На къща от пяна блок може да се даде най-сложната форма, като се комбинира успешно с гаражен блок. Шпакловените стени в бяло и сиво се съчетават идеално с каменните фрагменти по фасадата. Къщата изглежда много представителна.

За преглед на проекта на двуетажна къща с размери 8x8, построена от блокове от пяна, вижте следното видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели