Къща с тераса: красиви варианти за строеж

Съдържание
 1. Особености
 2. Проекти
 3. Материали (редактиране)
 4. Стил и дизайн
 5. Съвет
 6. Красиви примери

Проектите на къщи с тераси стават все по-популярни, защото днес крайградската зона е престанала да бъде място, където е било жизненоважно да се отглежда реколта. Модерна дача е място за почивка от суматохата на града, място за срещи на приятелски компании и семейни събирания, както и разнообразие от тераси се вписват в тази нова концепция по най-добрия възможен начин.

Преди да започнете да избирате подходящ проект, решете от какво разширение към къщата имате нужда. Според SNiP 2.08.01. -89 тераса е открито или покрито, оградено или незаградено пристройка към къщата под формата на кът за отдих. Мястото може да бъде разположено директно на земята или върху подпори. Но остъклена неотопляема стая (вградена или прикрепена) се приема като веранда. Избягвайте объркване в терминологията при проектирането и избора на материали, което ще избегне усложнения и объркване при бъдеща работа.

  Особености

  Тераса, прикрепена към селска къща или първоначално проектирана с нея, набира популярност сред хората, които предпочитат да прекарат уикенда в собствената си къща извън града. Терасата е уникално пространство, което ви позволява да прекарвате време там не само през топлия сезон, защото днес върху тях се поставят специални отоплителни уреди и дори се изграждат истински печки и камини.

  Дизайнерите вярват, че къща с тераса е отлично решение, което ви позволява да увеличите общото пространство на къщата и придава дори на скромна селска къща специален чар и комфорт. Най-често терасата се поставя под покрив, но има варианти без покрив, състоящи се само от подова настилка и ограда от дърво или камък.

  Терасата може да има различна площ и да има една или повече общи стени с къщата. Изработени са от различни материали, съчетаващи дърво и метал, метал и пластмаса. Вградените тераси в дървените къщи изглеждат много стилно. Въпреки факта, че това пространство ще бъде отворено за сняг и дъжд, дървените и дървените части ще запазят ефектния си вид за дълго време, тъй като са импрегнирани със специални средства.

  Ако се притеснявате от влиянието на метеорологичните условия върху вашата тераса, тогава експертите препоръчват да останете с варианта за тухли. Основното нещо е внимателно да се обмисли основата на разширението, тъй като тя трябва да бъде направена по дълбочина и ширина като основата под цялата къща. Това е единственият начин да избегнете изкривявания, повреди и пукнатини в бъдеще. Ако по време на строителството на къщата е използвана тухла от същия цвят, тогава за ново разширение е най-добре да използвате същата. Но ако къщата ви е дървена, тогава тухли с различни цветове, например бежово и кафяво, ще ви помогнат да направите терасата оригинална.

  Къща с тераса има определени критерии, спазването на които ще направи вашия дом красив и удобен:

  • терасата изглежда най-добре от фасадата или края на къщата;
  • трябва да има директен изход от къщата към терасата, дори ако ще се използва изключително за отдих;
  • оптималната ширина на терасата е 2,5 метра;
  • стилът на декорация на терасата трябва задължително да съответства на стила на цялата къща;
  • ако терасата има собствен покрив, тогава покривът й трябва да съответства на архитектурния стил на покрива на цялата къща и за предпочитане да бъде направен от подобни материали.

  Проекти

  Без проект не е възможно строителство.Проектът отчита желанията на бъдещия собственик на къщата, финансовите възможности, географията и местоположението на сградата, особеностите на релефа и почвата.

  Все по-често днес бъдещите собственици избират дизайни на къщи с тераса, таванско помещение, балкон и гараж.

  Най-простата тераса е дървена правоъгълна настилка под покрива, в непосредствена близост до къщата. Простият дизайн и липсата на специални покрития няма да попречат на красивата гледка към терасата, тъй като през лятото тя ще бъде украсена с цветни аранжировки, увивни растения и удобни мебели. Изходът към такава тераса обикновено се комбинира с изхода от къщата.

  Понякога терасата има L-образен вид и може да заема доста голяма площ., разположени около периметъра на двете страни на вашия дом. Това решение е разумно, ако искате да видите красива гледка пред себе си, но тя е само от едната страна на къщата ви. Прерязването на втория вход на лятната къща не е най-рационалното решение, но разширяването на верандата отстрани, където ще се насладите на прекарване на време и наслада на природата, е напълно възможно. Ако площта на къщата е достатъчно голяма (повече от 100 кв. м.), тогава може да се наложи да отидете на терасата от различни стаи на къщата. В този случай L-образната тераса ще спести време, ако например трябва да изнесете нещо от кухнята към нея.

  За малка частна едноетажна къща е най-подходяща тераса, проектирана като "продължение" на основната сграда, тоест "вградена". Тя може не само да бъде разположена под същия покрив като къщата, но и да бъде построена от същите материали като самата къща. Такъв "трик" ще придаде на малка сграда по-впечатляващ вид и такава тераса трябва да бъде проектирана още преди изграждането на къща, като се приеме наличието на обща основа. Такъв проект често ви позволява да поставите лятна кухня под покрива на терасата.

  Проектите на двуетажни къщи с тераси са много разнообразни. Най-често собствениците на вилата се опитват да гарантират, че прикрепените помещения са в хармония с общия вид на къщата и използват материали, подобни на тези, от които е направена самата къща. Това изобщо не е необходимо - има много примери, когато тераси, завършени с камък, бяха перфектно съчетани с тухлени къщи, а фибростъклото перфектно допълваше дървената конструкция.

  Двуетажна вила често включва комбиниране на жилищни помещения с гараж., който се намира в сутерена. В този случай е най-добре да поставите терасата над гаража, разположен отдолу, докато изходът към нея ще бъде на втория етаж. Покривът на гаража е плосък, а допълнително външно стълбище (от улицата) към терасата ще направи пространството ергономично. Ако терасата над гаража не започва под покрива, тогава при избора на такъв проект трябва да разберете, че лошото време и снежните зими могат да причинят непоправими щети на пространството за отдих.

  Има и доста проекти с покрив над терасата, разположена над гаража.

  Често срещана версия на малка градинска къща е къща с таванско помещение и тераса не повече от 36 квадратни метра. Всъщност тази опция е доста подходяща за онези собственици, които на сравнително ниска цена искат да получат всички традиционни удобства за отдих на открито от селска къща. Най-често и таванското помещение, и терасата се озовават в подобен проект под един покрив, което улеснява както проектирането, така и по-нататъшната поддръжка на сградата като цяло.

  През последните години се появиха много възможности за проекти на малки селски вили с шатен покрив.свързани с "английски" стил. Всъщност такъв покрив не е модерно изобретение и няма нищо общо с Великобритания. В началото и средата на миналия век къщи с четирискатен покрив могат да бъдат намерени сред богати хора в централна Русия и навсякъде в Сибир.Това беше един от основните видове покриви, едва след като разпространението на градинарските кооперации отстъпи място на фронтон.

  Днес къщите с двускатни покриви често се допълват от стилни, уютни тераси.

  Терасата към банята или сауната е чудесен вариант за отдих или чай след релаксиращи процедури. Ще ви бъде много приятно да си починете на чист въздух от жегата на парната баня или просто да седнете вечер с чаша чай. Дори ако такъв обект не се намира до къщата, той все пак ще бъде не само функционален, но и ще изпълнява естетическа функция - това ще направи обикновено невзрачната сграда за баня истинска украса на крайградската зона.

  Изграждането на къща на склон отваря големи възможности за подреждане на тераса. Обикновено се поставя на специални стелажи, като по този начин се издига подовата настилка до нулевата марка на къщата. Тази платформа ще се издига на стълбове над градината, предлагайки красива гледка и ще ви радва с възможността да видите околния пейзаж с един поглед. Пространството под повдигнатата тераса може да се използва за съхранение на градински инструменти, а за да не изглежда небрежно, препоръчително е да засадите увивни растения по периметъра или просто да покриете долната част на терасата с подходящи материали.

  Идеите за голяма и красива къща са идеално съчетани с проектите на селски къщи с тераса и балкон. Вторият етаж с изглед към красив балкон е мечтата на почти всеки собственик на селска къща. Разбира се, такива къщи не са евтини, но има възможност да изберете икономичен вариант - рамкова къща. Балконът в такива проекти най-често се намира точно над терасата, разширявайки пространствените граници на къщата. При изграждането на къща трябва да се обърне специално внимание на гарантирането, че верандата и терасата са надеждно защитени от застояла вода, както и избора на качествени материали за хидроизолация. Не забравяйте, че стопената и дъждовната вода трябва да изтекат в канализацията.

  Ако сте щастлив собственик на голямо семейство, тогава голяма къща с тераса е най-подходяща за вас. Създаване на проект за къща с площ над 150 кв. m е по-добре да се поверите на професионалисти, а подробните планове на всеки етаж ще ви позволят да помислите предварително за местоположението на стаите и зонирането на пространството на големи стаи. Така кухнята може да се комбинира с трапезарията или хола, а пространството на антрето - с уютен кът за сядане и камина. Вторият етаж на такава къща обикновено се заема от две или три спални. Страхотно е, ако от втория етаж има изход към тераса или балкон.

  Можете да изберете напълно готов проект, който ви подхожда. Цената на готовия проект варира много силно (от 3 до 20 хиляди рубли) и зависи от изработването и качеството на всички предоставени планове.

  Понякога разширяването на допълнителна стая директно към къщата е невъзможно., но все пак искате да имате красиво място за почивка на обекта. В този случай терасата е свободно стояща конструкция с фундамент (основа), опорни стълбове и покрив от поликарбонат или плат. Такава тераса изглежда страхотно на сенчесто място в градината или на брега на езерце.

  Материали (редактиране)

  Екстериорът на терасата трябва да съответства на архитектурния стил на цялата къща.

  Също така е необходимо да се помни, че всяка конструкция, която променя оформлението на къщата, трябва да бъде съгласувана със съответните органи. Въпреки това, одобрението ще се изисква само ако вашата нова сграда ще бъде построена върху фундамент. Ако няма основа, тогава не е необходимо споразумение.

  Вашата тераса може да бъде изградена от голямо разнообразие от материали - дърво, тухла, газобетонни блокове или пеноблокове - изборът зависи от вашите нужди и бюджет.

  Ако къщата ви е дървена, тогава разширението трябва да бъде построено от дърво. Дървото е екологично чист и красив материал. В горещо време на дървената тераса ще бъде прохладно, а в студените вечери ще бъде топло и уютно.През последните години станаха популярни тераси от ламиниран фурнир, които изглеждат солидни и красиви. Такава тераса ще украси всяка дървена къща, а не само дървена къща. За да може дървената тераса да ви служи дълги години, е важно да запомните превантивната обработка на дървото със специални средства, които предпазват естествения строителен материал от влага и мухъл.

  Надежден материал за изграждане на открита площ е тухла и камък. Така че подът може да бъде положен с естествен или изкуствен камък, в този случай дъждът и снегът няма да бъдат ужасни за вашата нова сграда. Предимството на такъв под ще бъде фактът, че той в същото време ще бъде основата на сградата. Оградата на тухлена или каменна площадка може да бъде дървена, такива опции често се използват в проекти на рамкови къщи и изглеждат много хармонично.

  Тераса със стъклен покрив изглежда модерна, но тази опция е по-подходяща за сенчестата страна. Освен това най-добрата форма на разширение със стъклен покрив не е правоъгълна, а "еркер", което прави покрива на сградата не хоризонтален, а наклонен.

  Стил и дизайн

  Стилът на терасата може да бъде много различен, основното е, че е в хармония с общия стил на цялата къща. Околният пейзаж също играе важна роля, например дървена къща сред борови дървета на брега на езерото ефективно ще допълни зона за отдих в скандинавски стил. Но сградата в стил Прованс ще изглежда страхотно в зелена градина сред розови храсти и овощни дървета.

  Нека поговорим малко повече за интериорните детайли, които правят стила на вашия дом разпознаваем.

  • скандинавски стил. Простотата и лаконичният дизайн на финландските вили са популярни далеч извън границите на Финландия. Терасата в скандинавски стил е най-често дървена, подът е боядисан в светло сиво, светло кафяво или оставен небоядисан. Стилът е еклектичен и ви позволява да смесвате мебели от килера на баба си с модерни неща, например, стъклен плот може лесно да се постави на корч от близката гора, а рогата на лоса ще заменят перфектно традиционната закачалка. Всички тези различни предмети са обединени от единна цветова схема и общата идея за хармония между човека и природата. Комбинацията от бяло и кафяво изпълва всяка стая със светлина, а естествените елементи правят интериора уютен.
  • Алпийски стил на хижа рядко се среща у нас, въпреки че заслужава много внимание. Той е идеален за селска къща и днес набира все повече почитатели. Незаменима част от всяка хижа е просторната тераса. На терасата има груби дървени мебели с небрежно хвърлени тъкани килими и животински кожи (козината може да бъде и изкуствена). Всичко, което може да ви напомни за лов или пътуване на дълги разстояния, ще бъде подходящо при декорирането на вашия интериор. Планински растения, засадени в дървени вани, ще се превърнат в истинска украса на хижата.
  • Идеален за декориране на открито място за почивка Френски стил на село - прованс... Винтидж мебели, фотьойли и столове от ратан (изкуствените са много по-евтини и не се страхуват от влага), изобилие от светли цветове, бели саксии със сладки цветя, флорални шарки върху текстил - всичко това е свързано с спокойна премерена ваканция на юг от Франция.
  • За модерен стил Селските къщи се характеризират с просторни тераси с необичайно оформление - многоетажни, полукръгли, комбинирани с хол или антре от големи панорамни прозорци. Естественият камък и керамичните плочки се използват широко в декорацията на модерни тераси. Не забравяйте да поставите различни растения на терасата, но не много – те не трябва да пречат на гледката от терасата.
  • Къщата с тераса има особен чар арт нуво Е грандиозна комбинация от модерен минимализъм и ярки дизайнерски идеи.Между другото, името "модерен" се използва само в Русия, така че ако искате да научите повече за този стил, тогава се ръководете от имена като "тифани", "свобода", "арт нуво". Днес строителите и дизайнерите продължават да обсъждат основните характеристики на тази посока.

  Въпреки това има една важна подробност - стилът Арт Нуво се стреми да запази максимално свободно пространство, максимална светлина. Покрития от масивно дърво, естествени спокойни тонове, изящни форми, панорамни прозорци и врати се вписват идеално в този стил. Прозорците, вратите и дори мебелите често са украсени с вложки от витражи или елементи от ковано желязо.

  Съвет

  За компетентно изграждане на тераса използвайте съветите на професионалистите:

  • важен детайл от всяка отворена подова настилка е неплъзгаща се повърхност; за това подът на терасата е направен с 2 процента наклон, тоест за всеки метър дължина наклонът ще бъде 2 см;
  • ако повърхността на зоната за отдих е разположена директно на земята, тогава оградата не е необходимо да се монтира;
  • оптималната височина на оградата е около метър или малко повече;
  • наклонът на покрива до голяма степен зависи от характеристиките на покривния материал;
  • ширината на разширението трябва да бъде такава, че върху него да могат да се поставят удобна маса и столове;
  • ако искате разширението и къщата да имат общ покрив, тогава това трябва да се вземе предвид преди изграждането на къщата, в оригиналния проект;
  • ако харесвате неправилни форми, тогава е по-добре да използвате техниката "павиране на земята", за да подготвите пода на разширението;
  • вградената стая винаги ще бъде по-топла от "прикачената";
  • ако първоначално разширението не е било предвидено в проекта, тогава има смисъл да се обмисли опцията за неговото "ъглово" или "кръгло" разположение - това ще ви позволи да намерите място на сянка по всяко време на деня;
  • Терасата е преходна зона между къщата и градината, така че трябва да се постараете да не я затрупвате с ненужни мебели или градински инструменти.

  Красиви примери

  Разнообразие от варианти за къщи с тераси можете да разгледате в фотогалерията:

  • чист и икономичен вариант за малка тухлена зона за отдих с поликарбонатен покрив. Ще бъде приятно да прекарате време тук както в слънчев ден, така и в тиха вечер;
  • покритата с бръшлян тераса, завършена с изкуствен камък и керамични плочки, изглежда много представително. Мебелите от изкуствен ратан са истинска интериорна декорация, освен това не се страхуват от температурни крайности и влага;
  • модерната тераса е пълноценно място за почивка на голяма компания. За да са под ръка всички удобства, в близост има лятна кухня и камина;
  • дори ако къщата се намира на пресечен терен, това не е причина да откажете да построите красива тераса. Освен това от него ще се отвори красива гледка към градината или гората;
  • красив интериор в стил хижа предизвиква мисли за спокойна и премерена почивка, докато не е претоварен с интериорни детайли, а напротив, всеки детайл е обмислен и не на място.

  В следващото видео ще намерите няколко съвета за изграждане на тераса у дома.

  без коментари

  Коментарът беше изпратен успешно.

  Кухня

  Спалня

  Мебели