Опции за проекти на къщи с веранда

Съдържание
  1. Предназначение и ползи
  2. Разлики от терасата
  3. Проекти
  4. Материали (редактиране)
  5. Опции за дизайн
  6. Красиви примери

Къща с веранда е отличен вариант както за временна лятна резиденция, така и за селска къща, в която хората живеят постоянно. Верандата позволява значително да се разшири пространството, използвано за съществуване. Но за да ви е удобно в него, е задължително да подредите всичко, както съветват професионалистите.

Предназначение и ползи

Стилна и модерна къща с веранда е подходяща за големи семейства и за хора, които просто обичат да живеят в комфорт. Почти всичко може да се направи от затворена веранда, дори оранжерия, дори трапезария. Всичко зависи от нуждите и желанията на семейството.

Много е удобно верандата да бъде прикрепена към къщата дори няколко години след изграждането на основната сграда., тоест винаги има възможност за разширяване на жилищното пространство. Вярно е, че експертите все още съветват да извършвате цялата работа наведнъж, за да не се занимавате по-късно с разширяването на допълнителни помещения.

Също така е приятно, че самата конструкция е доста проста, така че дори можете да построите веранда със собствените си ръце. В някои случаи дори не се изисква изолация. Това е много полезно както по време на строителната фаза, така и в по-късен живот.

Много често такива стаи се допълват от огромни стъкла. Основното предимство на това стилистично решение е, че тази стая предлага гледка към природата. Това дава възможност да се отпуснете и да се насладите на красотата на вашата крайградска зона, без да напускате топлата стая.

Разлики от терасата

В днешно време много хора бъркат терасите с веранди. Но трябва да разберете, че това са много различни неща. Верандата е територията, която граничи с къщата. По правило това е пълноценна остъклена стая. В някои случаи тя е вградена в стаята, а не само прикрепена към нея. Обикновено класическата веранда има врати и пълен покрив. Често там се извършват комуникации, които практически не се намират на терасата. Верандите се отопляват и, разбира се, са допълнени с лампи.

Тераса се нарича открита площ, която не се допълва нито от прозорци, нито от врати. Много често се намира на основата. Тя може да бъде монолитна или издигната върху здрави пилоти. Вместо покрив, зоната на терасата често е покрита с лек навес или дори тента. Това е изгодно и практично. Терасата е без прозорци, както и стени. Допълва се само от стилни панели в долната част.

Проекти

Проектирането на къща с веранда е много важна задача, към която трябва да се подхожда с най-голяма отговорност.

Изготвяне на документация

На първо място, още преди началото на основната работа, трябва да се погрижите за подготовката на цялата необходима документация. Това трябва да се направи независимо дали наетите професионалисти се занимават със строителството или самите собственици на къщата.

Преди да се свържете със специални органи, трябва да подготвите чертежи на проекта. Там е необходимо да се посочи дали са планирани комуникации. След това можете да се свържете с администрацията. Това се прави, за да бъде строежът напълно законен.

Между другото, когато строителството вече е завършено, трябва отново да се свържете с държавните агенции.Това е необходимо, за да се регистрират всички промени във външния вид на къщата. Изобщо няма значение дали това пространство се използва за постоянно или временно пребиваване. Факт е, че без необходимите документи строежът ще се счита за незаконно неразрешено строителство, а това от своя страна означава, че когато се опитате официално да продадете, прехвърлите или замените къща, ще възникнат проблеми.

Какво да вземете предвид при проектирането

Когато планирате къща с веранда, първо трябва да вземете предвид как сградата ще бъде разположена в двора. Най-добрият вариант е да поставите къща с веранда, така че от прозорците да се открива гледка към красив пейзаж. Това може да бъде морава, сенчеста градина или вътрешен двор, украсен с градински фигури. Можете да прикрепите веранда към кухнята, коридора, спалнята или дори гаража, в зависимост от желанието на собственика. Можете дори да го построите в селска къща с пет стени.

Друг важен момент са особеностите на употреба. В летните вили верандите по правило не са допълнително изолирани, тъй като тази стая не се използва през студения сезон. В обикновена жилищна сграда с голяма веранда жителите прекарват много повече време, така че, напротив, се препоръчва да я изолирате.

За да направите това, трябва не само да извършите необходимите комуникации, но и да изолирате стените, тавана и вратите. Възможна е и замяна на обикновени прозорци с двоен стъклопакет. Последната стъпка е да инсталирате нагреватели, ако е необходимо. Ако вземете всички тези мерки, тогава стаята няма да бъде студена дори през мразовита зима.

Как да използваме пространството

Има много възможности за разширяване на пространството на прости едноетажни къщи. Най-често основата се допълва от таванско помещение, тераса или веранда. Верандата сред всички предложени опции е добра, защото е лесна за изграждане и може да се използва през зимата. Това е много по-изгодно от двуетажна къща.

Пространството много често се използва като място за почивка. Стая 6 на 9 е достатъчна, за да се отпуснете в компанията на любими хора или приятели. В това пространство можете да поставите няколко фотьойла, уютен диван с масичка за кафе или красив шезлонг. Много важна роля играят декорацията и декоративните детайли, които правят стаята по-удобна.

Можете също така да използвате верандата като заместител на трапезария или дори лятна кухня. Вторият вариант е подходящ за тези, които не живеят постоянно в къщата и я използват от време на време. Трапезарията е удобно разположена до кухнята. Ако те са под един покрив и са свързани с врата или обикновена арка, на верандата ще бъде удобно както просто да вечеряте в компанията на вашето семейство, така и да организирате пълноценни пиршества за приятели и роднини.

Ако в къщата има достатъчно стаи, тогава верандата с площ 6x6 метра може да се използва като творческо пространство. Всичко зависи от това какви хобита имат жителите на къщата. Например, в стая с дървена ламперия можете да създадете студио за художник. Друг популярен вариант е веранда с истинска зимна градина в нея. Тази идея ще се хареса на тези, които обичат градинарството и искат да имат под ръка свежи зеленчуци и цветя, приятни за окото, не само през топлия сезон, но и в екстремни студове. Дори къща с веранда, облицована със саксии, изглежда очарователна, да не говорим за пълноценна градина във вашия дом.

В някои случаи класическите или петстенни стаи могат да се използват просто за съхранение на неща. Много по-лесно е да се работи с такъв общ фокус - просто трябва да отделите място за стелажи, рафтове или шкафове. На веранда 6 на 8 всичко това може лесно да се побере. Този тип веранда може да бъде разположена до гаража, кухнята или хола - всичко зависи от това чии неща ще се съхраняват основно там.

И накрая, можем да отбележим факта, че добре изолирана веранда може да се използва като спалня за гости.Такъв план ще се хареса на тези, които често приемат гости и не могат да подредят всички в основните стаи на малка къща.

Можете да изберете всеки от предложените проекти, като оборудвате нова стая по ваша преценка.

Материали (редактиране)

Изграждането на веранда не е много трудна задача, освен това за изграждането на тази допълнителна стая могат да се използват различни материали, което също улеснява работата.

Тухла

Традиционният вариант е тухлена къща, допълнена от веранда, изработена от същия материал. Такава конструкция е свързана с нещо надеждно и издръжливо, което не е изненадващо, защото материалът е наистина устойчив на влиянието на атмосферните условия и безмилостното време.

При изграждането на тухлена веранда е задължително да се подготви висококачествена основа. Трябва да е точно същото като под цялата къща, така че да не изглежда, че верандата е утихнала. Този подход също така ще предпази новата стая от пукнатини и големи дефекти по стените.

Много хора не харесват материал като тухла просто защото тази опция изглежда изтъркана и скучна. Но можете да експериментирате с външния вид на пространството. За да направите това, можете например да изберете не стандартна червена тухла, а светла или цветна. Също така отворите или ъглите на прозорците и вратите често са украсени с цветни тухли. Изглежда интересно и стилно.

В случай на тухлена веранда, тя най-често се допълва от класически покрив, завършен с материали като гипсокартон или дъска.

камък

Вторият вариант е веранда от естествен камък. Конструкцията е много здрава и издръжлива. Единственият му недостатък е високата цена. Можете обаче да спестите пари, като направите отворена веранда или допълните основата й с прозорци почти по цялата стена. Красиво изглежда и комбинацията от каменни стени с луксозни прозорци, украсени с витражи или метални решетки. Това допълнение ще се хареса както на любителите на класиката, така и на тези, които избират минимализма и модерността.

Пластмаса

По-малко очевиден вариант е пластмасова веранда. Стените, облицовани с него, изглеждат изненадващо елегантни и красиви. Самите стени са издигнати от обикновена тухла, която служи като надеждна опора. Към основата се закрепват и профилите, използвани за остъкляване. Такъв набор от материали спестява малко, тъй като пластмасата е по-евтина от същите каменни или дървени панели.

дърво

По-рядко естественото дърво се използва за създаване на веранди. Рамковите къщи, изработени от дървени трупи или заоблени греди, изглеждат уютни и домашни. Те са екологични, така че можете спокойно да поставите както място за почивка, така и лятна кухня там. Едноетажна къща, изработена от естествено дърво, е по-скъпа от сграда с такъв балкон, но в същото време радва със своето качество и безопасност за здравето.

Опции за дизайн

Веранди в съседство с къщата могат да имат различни форми. Това е удобно и практично, тъй като можете да намерите точно опцията, която пасва по размер и не заема допълнително място на сайта. Можете обаче да обърнете внимание на по-оригинални дизайни, например асиметрични или такива, които обикалят верандата по целия периметър на стаята.

Също така всички сгради от този тип са разделени на затворени и отворени. Затворените сгради са удобни за използване за добра почивка по всяко време на годината. Такава стая, както вече споменахме, може да се използва по различни начини. Напълно е възможно да разделите една стая дори на няколко функционални зони.

Два често срещани варианта са веранда, предназначена за отдих и творчество, и стая, използвана като лятна кухня, комбинирана с трапезария.

Лятна кухня

Чудесен вариант за лятна резиденция е къща с лятна кухня на верандата до входа. В този случай не е достатъчно просто да построите друга стая, трябва да поставите газ, вода и всичко, което е необходимо там. Това решение е много добро, защото кухнята е разположена сякаш отделно от основните стаи.Оказва се, че ароматите от кухнята няма да проникнат в спални, дневни и други стаи.

Място за отдих

Подреждането на веранда за място за гости е наистина универсален вариант, който ще подхожда на почти всеки. Затова можете да изберете точно него, допълвайки стаята с уютни неща и създавайки идеалната атмосфера за релакс.

Красиви примери

Частни къщи с красиви веранди могат да бъдат оборудвани по различни начини. Има много интересни дизайнерски идеи, които ще се харесат както на млада двойка, така и на голямо семейство.

Модерна веранда

Първият вариант е минималистична веранда. Проектиран е така, че да може да се използва както като трапезария, така и като място за почивка. Основата на стаята е изпълнена в светли цветове. Това е комбинация от прости паркетни дъски с бели стени и тавани. Смята се, че бялото е в състояние да разшири пространството. В този пример можете да се уверите, че това наистина е така. Много малкото разширение изглежда достатъчно уютно и просторно.

Допълва се с мебели от същите цветове. Дизайнерите са подбрали само най-необходимите неща, така че определено няма нищо излишно в стаята и всеки свободен метър се използва разумно. Декоративните детайли са много малко – това са зеленина и меки възглавници в светли цветове.

скандинавски стил

Вторият пример е крайградска сграда, която прилича на класическа финландска къща. Верандата отстрани изглежда много модерна благодарение на големите остъклени прозорци в черни рамки. Във верандата има достатъчно място за всичко необходимо. Дизайнерите решиха да не пренебрегват такова предимство на стаята като огромни прозорци и поставиха в нея удобни столове, в които е толкова приятно да седите, любувайки се на гледката към частен двор.

Използваните тук цветове са познати на скандинавския стил – черно, бяло и сиво. Изглежда просто, но в същото време много стилно.

Светлина

Следващият пример е уютна просторна стая в светли цветове. Сенките са топли, а декорът е луксозен. Като декорации се използват картини в рамки, оригинални абажури и изискан висулка полилей. Разбира се, тук присъстват и мебели и декоративни детайли. Това е широк диван, удобни маси и дори гардероб, където можете да съхранявате всичко, което не се вписва в други стаи.

Всъщност такава елегантно декорирана стая може да се използва като пълноценна алтернатива на хола, в която изобщо няма да се срамува да приема гости.

Уютно пространство

Ако опцията с луксозна бежова всекидневна изглежда неподходяща за обикновена лятна ваканция в страната, тогава можете да отидете по другия начин. За да създадете уютна атмосфера на верандата, трябва да напълните стаята с плетени столове и дървени мебели. На фона на пода, тавана и стените, изработени от дърво, всичко изглежда много органично. Цветовете са предимно топли, с мирно настроение.

Освен това всякакви сладки малки неща "оживяват" атмосферата - цветя в саксии, висящи кошници, съдове, красиви платнени пелерини и възглавници. Такава веранда е идеално място за семейна почивка на чаша чай и искрени разговори. Особено, като се има предвид наличието на красив пейзаж извън прозореца.

Верандата, за разлика от терасата, е универсална опция за разширение, която ви позволява значително да разширите свободното пространство.

Вижте по-долу за повече подробности.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели