Пералня в къщата: оформление и дизайн

Съдържание
 1. Какво трябва да бъде включено в стаята?
 2. Откъде да започна?
 3. Ако няма достатъчно място в къщата
 4. Оформление
 5. Дизайн

Всяка домакиня се опитва да използва пространството възможно най-ефективно. В съвременния ритъм на живот не всеки може да използва услугите на обществените перални. Ето защо много жени оборудват "ъгъл на чистота" в своя апартамент или частна къща.

Какво трябва да бъде включено в стаята?

Повечето ще отговорят на този въпрос по същия начин - тук е необходима пералня. Но освен него може да се нуждаете и от сушилня (или сушилня). Контейнери, кошници за пране, домакински химикали също са неразделна част от прането. Там също можете да гладите неща. Това не трябва да се прави с професионална вертикална ютия за пара; обикновен модел също ще работи. Но в този случай ще ви трябва и дъска за гладене.

Рафтовете за съхранение на пране ще ви помогнат да спестите място в гардероба си. Не забравяйте за мивката. Това също е основен атрибут на такава стая.

Откъде да започна?

Изборът на място за пране често е по-труден от настройването на пералня. Живеейки в дома си, мнозина уреждат пране в мазето или котелното помещение. Ако има много място в сградата, тогава отделна стая ще бъде най-добрият вариант. Предпочитание се дава на квадратни стаи. Те са по-функционални. Като поставите всичко необходимо в такава стая, можете да спестите максимално свободно пространство.

В едноетажни къщи без мазе и таван, както и в едностайни апартаменти, всеки сантиметър е от значение. В същото време собствениците искат прането да е достъпно, но звукът от работещи уреди не би пречил на ежедневието.

В тези случаи най-популярни са следните места за поставяне на оборудване:

 • баня;
 • баня;
 • кухня.

Ако няма достатъчно място в къщата

Доста лесно е да оборудвате перално помещение в строго определена зона. Размерът на такава зона може да бъде от 2 кв. м до 6 кв. м. Дори мини-пране може да бъде оборудвано с максимална функционалност.

Два квадратни метра са доста способни да поберат пералня, сушилня и кош за пране.

Опция 1

И двете машини са разположени на 5 см една от друга с кош за пране над или отстрани. Разстоянието е необходимо, така че вибрациите от работата на устройствата да не съкратят експлоатационния им живот. Оборудваната зона може да бъде "скрита" от любопитни очи с помощта на врати и мебелни табла. Може дори да се създаде в коридора, като се затвори с врата на отделение или акордеон.

Вариант 2

Колите могат да бъдат подредени една върху друга. За да реализирате такъв проект, ще ви трябва кутия с мебелни дъски. Ще ви трябват и стойки, които предотвратяват вибрирането и падането им по време на работа. Тази мини пералня може да бъде украсена и с врати. Кошници за пране могат да се поставят отстрани на рафтовете.

Пералните уреди, разположени в банята, тоалетната или кухнята, обикновено са скрити под плотове. Често те са скрити зад врати, за да придадат на стаята по-естетичен вид.

Оформление

Струва си да помислите за броя и размера на оборудването, когато избирате място за пране. Също така е важно да се извършат подготвителни дейности.

Подовото покритие трябва да е равно и за предпочитане противоплъзгащо се. В противен случай вибриращото оборудване по време на работа може да повлияе негативно на неговото качество. Материалът за пода трябва да бъде избран устойчив на влага, с грапава повърхност. Това може да бъде:

 • керамични плочки;
 • керамичен гранит;
 • линолеум.

Преди да поставите подовата настилка, си струва да изравните повърхността, да изолирате и затоплите пода. Също така, за да намалите вибрациите и да предотвратите подхлъзване, си струва да закупите антивибрационни подложки.

Съседните стени също трябва да бъдат украсени с влагоустойчиви материали, които могат да се комбинират един с друг. Подходящи за тези цели:

 • гипс;
 • багрило;
 • тапети, устойчиви на влага;
 • керамични плочки с различни размери и видове.

Стените трябва да бъдат изравнени преди боядисване, плочки или тапети.

За тавана използвайте тапети, декоративна мазилка, влагоустойчив картон или PVC опънат таван. Последното може да се превърне не само в отлично водоотблъскващо покритие, но и в истинска декорация на стаята, тъй като на пазара има огромен избор от нюанси и текстури.

Системата за отводняване и водоснабдяване трябва да бъде индивидуална за всяко устройство. Струва си да се отбележи, че независимо дали водата идва от водоснабдителна система, кладенец или кладенец, си струва допълнително да инсталирате помпено и филтриращо оборудване на входа на стаята. Това е необходимо за правилното функциониране на прането. Окабеляването се извършва след това. За подаване и изпускане на вода се използват пластмасови тръби с диаметър съответно 5-6 и 10-15 см.

Необходима е и вентилация. Помага да се избегнат неприятни миризми в стаята.

Също така е важно да се помисли за отоплителната система. Оборудването не трябва да се намира в непосредствена близост до източник на топлина, но в помещението трябва да се поддържа постоянна температура, която е необходима за правилното функциониране на уредите.

Отоплителната система може да бъде различна:

 • централно отопление;
 • отопление с конвектори;
 • топъл под.

Избирайки последната опция, си струва да решите къде ще бъдат разположени устройствата и да се отклоните от това място на 10 см. Не се препоръчва да монтирате топъл под на разпределената зона. Също така не се препоръчва на повърхността му да се поставят тръби за източване на вода.

Ако стаята ще се използва като сушилня, тогава на повърхността на пода трябва да се направят сливи. Те ще помогнат да се избегне неприятната миризма на утаена вода и разрушаването на подовото покритие.

Електрическото окабеляване и осветлението трябва да се извършват въз основа на вече изготвен план. Препоръчително е да го поставите под стенно покритие с добра изолация. Има специални ключове, контакти и абажури, които предотвратяват навлизането на влага вътре.

Дизайн

Площта на пералното помещение може да варира. Това може да бъде малко перално помещение, сгушено в кухнята (баня, тоалетна, коридор или стая) или перално помещение в пълен размер с всички удобства, което заема цяла стая.

Във всеки случай си струва да помислите за декоративния дизайн на тази зона, защото това не е само икономически обект, но и част от дома.

Можете да разработите свой собствен оригинален дизайн или хармонично да впишете тази зона в цялостния интериор на къщата.

Най-подходящи стилове:

 • минимализъм;
 • ретро;
 • кънтри стил;
 • модерен.

     Красотата е в детайлите. Можете да замените пластмасовите кошници с плетени кошници, да закупите контейнери за съхранение на домакински химикали в същия стил. Ако стаята се намира в сутерен, липсата на слънчева светлина може да бъде компенсирана от повърхностите на шкафовете, боядисани в топли цветове. Трябва само да проявите малко въображение и можете да създадете уютен и уникален дизайн на стаята, в който ще бъде приятно да бъдете.

     Следващото видео разказва за организацията на прането в къщата.

     без коментари

     Коментарът беше изпратен успешно.

     Кухня

     Спалня

     Мебели