Чертежи и схеми за изграждане на едноетажни къщи от бар

Съдържание
 1. Особености
 2. Проекти
 3. Строителство
 4. Съвети и трикове
 5. Красиви опции

Колкото и проста да изглежда тази или онази опция за изграждане на къща, има много потенциални проблеми и просто тънкости, които трябва да се вземат предвид. Има редица особености при изграждането на сгради с височина един етаж. При използване на лента се добавя друга специфика, която не може да бъде игнорирана.

Особености

Едноетажните къщи от бар имат една изключително важна характеристика - те са направени от елементи със строго фиксирана дължина, която по принцип не може да се променя произволно. Само рационалната схема на рязане и внимателният подход към оформлението на частите ни позволяват донякъде да коригираме ситуацията. Важно е да се има предвид, че от стандартната дължина на дървения материал, донесен от дъскорезницата, ще трябва да се отнеме още част, която се изразходва за рязане.

Ако една от стените е по-малка, останалата дървесина трябва да се използва при изграждането на други самолети, за да се избегнат разточителни разходи. Следователно обичайният подход, според който общото увеличаване на площта улеснява поставянето на всички необходими обекти, тук не работи.

Дървените сгради от бар, ако общата им територия е прекомерно увеличена, започват да приличат на пчелен кошер. Купувайки много дълъг бар, все пак трябва да го отрежете и внимателно да работите с остатъците. Рационалната дължина на гредите, използвани в тавани, варира от 450 до 550 см. Точната цифра зависи от дълбочината на вложката и вида на използвания материал. В резултат на това преди началото на работата трябва да се изготви подробна схема и така, че да не се променя и най-малката част от нея.

Те започват работа с формирането на мащабен модел на къщата, без да се отчита консумацията на материал за прореза. Така че е много по-лесно да изберете компетентно оформление, като сортирате различни опции.

По-късно моделът се прехвърля на хартия, а чертежът вече трябва да бъде боядисан:

 • обща дебелина на стената;
 • произведено подгъване;
 • планирани остатъци от материали;
 • общо изчисление;
 • потребление на горски суровини.

  Реакцията на преградите към промените във влажността и отоплението на въздуха трябва да бъде синхронизирана с останалата част от сградата. Оптимално отговаря на това изискване дървена греда с дебелина най-малко 5 см. За да се осъществи правилно монтажа на блоковете за врати, дебелината на преградите трябва да бъде най-малко 10 см. Тази стойност не включва довършителния слой.

  Както винаги, прозорците гледат към най-светлата страна (почти винаги на изток или юг).

  Не забравяйте да вземете предвид какво е местоположението на съществуващите и бъдещите сгради, дори временна или сезонна употреба. Изготвянето на строителна схема включва оставяне на резервно пространство за образуване на градински пътеки. Обикновено фасадите на къщи и съседни сгради са поставени на една и съща линия, изключенията са изключително редки. Трябва да се погрижите за пропорционалността на размерите на всички създадени сгради. Едва когато всички тези точки са разработени, има смисъл да се определи предназначението на отделните помещения.

  Проекти

  Дървените къщи от дървен материал са много по-популярни сега от класическите продукти под формата на дървени кабини. Дори коефициентът на качество и топлината не са по-лоши, ако съвременните технологии се използват правилно. И все пак трябва да се обърне голямо внимание на избора на подходящ материал. В повечето случаи жилищна сграда за постоянно пребиваване се изгражда от иглолистна дървесина.

  Повечето проекти включват използването на бор, който е по-добър от:

  • смърч - по визуална красота;
  • ела - по сила;
  • лиственица - за лесна обработка и натоварване на основата;
  • кедър от Сибир - на общата цена на дървения материал.

  Проектирането започва или с общ чертеж, или с примерна снимка на опцията, която харесвате. (в този случай могат да бъдат въведени обяснения). Скица на къща, както лятна вила, така и градска или разположена във вилно селище, трябва да бъде направена възможно най-подробно, това ще опрости работата на дизайнерите, а след това и на строителите. В голяма сграда (10 на 10 или 9 на 12) можете да поставите две спални наведнъж, допълнително складово помещение и да разделите санитарния възел, без да компресирате частите му. Трябва да се обърне внимание на местоположението на котелното и домашното пране; в дома на съвременните отговорни хора почти винаги е предвиден обект за фитнес.

  Дори в къщи с размери 6 на 4 можете да изберете подходящия ъгъл, ако много щателно подходите към организацията на пространството или предвидите оформянето на таванско помещение. За да улесните работата си, след като изберете местоположението и функционалността на стаите, трябва да начертаете коридори, които позволяват на всеки да направи живота си по-удобен. Отделни части на чертежите са свързани и така се получава предварителна диаграма. Ако необходимият материал се окаже твърде голям и не се побира в малка къща 6 x 4, трябва активно да използвате пространството на втория или сутеренния етаж.

  В конструкции с малък размер най-често се оформят спирални стълби.

  Класическа 1-етажна къща може да бъде оборудвана с неотопляем таван. За лятна вила, използвана само сезонно, тази опция се оказва доста икономически оправдана. На чертежите всеки етаж се въвежда отделно, тоест заедно с общия план трябва да има и подов чертеж.

  Ако разработчикът не предостави такава документация, това е добра причина поне да проверите работата си по-внимателно. Веранда в дървена къща с размери 10 х 10 може да покрива една или няколко фасади. Като се имат предвид особеностите на руския климат, решенията с големи панорамни прозорци по целия периметър не винаги са приемливи.

   На откритата тераса се използват декоративни парапети, чиято височина варира от 100 до 150 см над пода. Като алтернатива може да се използва подобно издигане на лентата, от което чертежът се изрязва внимателно. Отворените разширения в къща 7 на 8 могат да имат остъкляване, което помага да се предпази стаята от валежи. Типът покрив се избира индивидуално, като се вземат предвид характеристиките на територията и дизайнерските нюанси. В повечето случаи се монтира двускатен покрив върху конструкции 9 x 9 и 10 на 10 m.

   Предимството е очевидно: монтажът се извършва без специализирани инструменти, а материалът е сравнително евтин и надежден за дълго време. Тазобедреният покрив се използва сравнително рядко, тъй като оборудването му е сложно и скъпо, понякога изисква участието на специалисти. Но по отношение на надеждността и стабилността след монтажа, такава схема няма равни аналози. В допълнение, той се счита за най-привлекателния във "външния вид" и перфектно издържа дори на силни пориви на вятъра.

   Къщите от дървени трупи с гараж са планирани по такъв начин, че вграден или пристроен паркинг да защитава най-студената част на къщата отвън.

   Важно: покривните конструкции трябва да бъдат направени леки, тъй като носещата способност на стените е сравнително слаба. Прекомерното натоварване почти неизбежно води до деформация както на гредите, така и на гредите. Изчисляването на вероятните претоварвания на конструкцията задължително се извършва. Рафтовата система се сглобява благодарение на предварително подготвените жлебове и издатини. След това се монтират страничните пръти на горния ред, за техния пакет се използва прът със сечение 15 х 10 см.

   Строителство

   Доста лесно е да построите едноетажна къща от бар със собствените си ръце.Повечето професионалисти предлагат за тази цел да използвате лъч 150 x 150 mm, но ако целта е да спестите пари и да откажете да наемете работници, можете да намалите единия ръб до 100 mm. Когато избирате подходяща основа за дървена къща, трябва да се ръководите от инструкциите на специализираната литература. Но това не означава, че можете да игнорирате информацията, получена от съседи и от предишните собственици на сайта. Ако рискът от издигане е малък и водата лежи дълбоко под дървена къща, в къщата могат да се поставят дори леки подпори.

   Ръчното смесване на бетон отнема твърде много време, много по-практично е да използвате евтини бетонобъркачки. Купуването им ще бъде многократно оправдано след известно време. При изливане на земната част на лентата е необходимо да се използва разтвор с повишена плътност и да се монтира подсилваща рамка. Короните на дървения материал са вързани с дървени дюбели, за да спестите пари, можете дори да вземете за тях остатъци от дъски, останали от предишно строителство (но, вероятно, от по-издръжливо дърво). Всички празнини на короните се запълват със специални нагреватели.

   Тук ще трябва да изберете или по-скъпи и практични решения (готови ролки), или спестяващ пари и трудоемък сфагнум мъх. За оформяне на скокове са необходими само плоски пръти, за предпочитане без един възел. Когато извършвате тази работа, трябва да се съсредоточите върху най-простата технология, тъй като не всеки професионалист по дървообработване може да се справи с пълноценна рецепта. За да се улесни обработката на дървения материал, задължително се използва работна маса.

   Първоначалната корона е направена "в половин дърво", за работа е необходимо да се използват циркуляри. Ако дълбочината не е достатъчна, се използват ножовки. Оставянето на празнини между елементите е съвсем разумно, те ще ви позволят да организирате въздушни потоци. Поставянето им на определена височина над земята повишава ефективността на вентилацията. Облицовките се поставят, защото след изгниване на дъските смяната ще е по-лесна, отколкото на долните джанти.

   Съвети и трикове

   Независимо от вида на избраната дървесина, струва си да използвате само материала с възможно най-ниска влажност. Лепеният дървен материал е много по-изгоден и по-практичен от неподготвен вариант. Това, което е много добре, не само е по-лесно да се строи от него, но и валежите са изключени. Когато вземат обикновена неподготвена дървесина, рамките на вратите и прозорците са оборудвани със специални канали, които дават еднаква тяга.

   При поръчка на услуги за търговско строителство и проектиране трябва да обърнете максимално внимание на изготвената документация.

   Красиви опции

   Стилът на дървената къща не трябва да е в духа на хижа. Ето един добър светлинен проект. Бежовите стени подчертават изискания червен покрив благоприятно. Верандата и коридорът зад нея разделят жилището на две приблизително равни части. Единият е заделен за жилище, другият за технически нужди, което се вижда поне по размерите на дограмата.

   На тази снимка е показана конструкция, която е по-близка по цвят до частите си. Причудливият светлосив покрив съвпада с фасадата, която е украсена с грациозни елементи по поръчка. Нахлуването на покрива над външния контур на къщата ви позволява да създадете импровизирана тераса. Верандата не е висока, а цветът на стените е нарочно направен дискретен. Тук подходът е малко по-различен: вместо сложно преплитане на фасадни елементи е използван кръстовиден опорен елемент.

   Спокойното бяло дърво на основната конструкция се допълва от визуално грациозни парапети по краищата на импровизираната тераса. Наситено син покривен материал на два ската е основният цветен акцент в това решение. И тук стените и покривът са направени в същия цвят. От друга страна, фасадата, макар и покрита отново под избутаната напред покривна конструкция, е по-елегантна. Дори водосточната тръба привлича вниманието; тъмните дограми хармонират визуално с още по-тъмен цокъл, цветът на стъпалата и на двете веранди е един и същ.

   За информация как да построите къща от бар, вижте следващото видео.

   без коментари

   Коментарът беше изпратен успешно.

   Кухня

   Спалня

   Мебели