Проекти на тухлени къщи с таванско помещение

Къща с таван е често срещан вид собственост върху парцели. Изграждането на тавански етаж е по-лесно и по-евтино от обикновено. Допълнителен плюс е, че таванското помещение ви позволява да експериментирате с различни интериорни дизайни.

Особености

Особеностите на къщите с таванско помещение са, че едно от жилищните помещения е разположено под покрив на тавана. За по-голямо удобство покривът е направен с начупена или наклонена форма. Дизайнът предполага, че горната част е плоска, а дъното е стръмно. Благодарение на тези характеристики топлинните загуби са значително намалени. Освен това красивият покрив привлича вниманието. Таванското помещение спестява място и ви позволява да реализирате смели дизайнерски идеи.

Всъщност таванското помещение автоматично се превръща в основната архитектурна зона в къщата. Обикновено на този етаж се разполагат спални, детски стаи или спортни стаи. Прозорците играят важна роля в подреждането на тази стая. За тухлени сгради често се избират пластмасови изделия, тъй като те са по-икономични. При наличие на финансови средства е разрешено и използването на дървени конструкции. Те имат и редица предимства. Друг вариант за тавански прозорци са френски конструкции без рамки, които осигуряват максимален светлинен поток и красива гледка.

Ако подходите към избора на опции с цялата отговорност, тухлена къща с таван ще се превърне не само във ваш имот, но и в истинска украса на селото. Преди да изберете и създадете структура от нулата, внимателно оценете възможностите на вашия сайт. След като определите параметрите на почвата, се заемете с търсенето на подходящ проект. Има много опции за оформление на тавански конструкции. Обърнете специално внимание на таванските тухлени сгради.

Тухлените конструкции са оптимални поради отличните си свойства. Тухлата има солидна репутация сред другите строителни материали. Важна характеристика на модерната сграда е оборудването с мансарден асансьор на етапа на проектиране. Друг важен момент, който трябва да се има предвид по време на строителството, е извършването на довършителни и изолационни работи на покрива едновременно с ремонта на други помещения. Възможностите за вътрешна работа са ограничени само от финанси.

Обобщени характеристики на тухлените сгради са:

 • максимална здравина и надеждност;
 • разнообразие от размери и цветове;
 • гъвкавост и способност за комбиниране;
 • добра защита от външен шум;
 • оптимален, комфортен и уютен микроклимат вътре.

Строителни материали

Преди да изберете материал за строителство, трябва да определите функционалността на бъдещата конструкция.

Има няколко опции:

 • Селска сграда за летен отдих. Не си струва да се издигат капиталови конструкции за него. Достатъчни са определен брой спални, беседка и просторна всекидневна.
 • Селска къща за целогодишен отдих. За този случай са подходящи капитални проекти на тухлени тавански къщи. В този случай е достатъчно да се погрижите за изолацията на подовете и фасадата.
 • Къща за постоянно живеене. Изисква внимателна изолация и всички комуникации. Мазето и гаражът ще бъдат полезни.

Проектите на тухлени къщи с таван са много популярни, тъй като оригиналният вид на строителния материал остава в продължение на много години. Но за да е вярно това е важно тухлената зидария да е направена правилно.

Предимствата на кафявите тухли пред дървените конструкции са в следните свойства на материала:

 • устойчивост на лошо време;
 • хигроскопичност;
 • издържа на много цикли на замразяване, размразяване;
 • негоримост;
 • създаване на звукоизолационен ефект.

Съпротивлението на компресия е свързано с вида на продукта: твърд, кух. Разрешено е изграждането на конструкции с различни геометрични форми от тухли. Екстериорът на сградата може да бъде променен с помощта на многоцветни тухли. Например, удобно е да комбинирате вариации от жълто до червено. Облицовката на тухлена зидария може да бъде направена от плочки, порцеланови каменни изделия, довършителни камъни, гипс и други материали.

Тухлените къщи са по-екологични, тъй като при производството на строителни материали не се използват химически компоненти. Не се уврежда околната среда, както е например при дървените конструкции, когато дървесината се консумира при добива на търговска дървесина. Вариациите в комбинацията от материали могат да зависят от начините на използване на конструкцията: за летни ваканции, целогодишен отдих и постоянно пребиваване.

Когато разглеждате тухлени проекти с таванско помещение, е необходимо да се вземе предвид броят на живеещите хора. Трябва да се има предвид и необходимостта от къща за гости и значението на вграден гараж. Може да няма нужда от сутеренно помещение, както и от множество помощни помещения. Нека разгледаме по-подробно някои от вариантите.

Проекти

На етапа на проектиране е важно да изберете дизайна на стълбището. Строителството в бъдеще ще има значително влияние върху цялостния имидж на жилищата.

Има няколко традиционни опции за намиране на стъпки в стая:

 • Разположение по протежение на носещата стена. В същото време няколко горни и няколко долни градуса се завъртат на 90 градуса.
 • Заоблен дизайн на асансьора с един полет с нормални и навиващи се стъпала за по-голям комфорт.
 • Изкачване със зигзагообразни стъпала при вътрешната стена. Този гениален дизайн ще изисква малко повече пространство за настаняване.

Обобщените правила за проектиране на къща с таванско помещение предполагат, че пресечната точка на покрива и фасадата трябва да бъде най-малко един и половина метра от основата на тавана. В допълнение, дизайнът предполага точни изчисления на размерите на мебелите, инсталирани на тавана.

Например, помислете за проект на тухлена таванска вила от 213 кв. м. Размери на сградата 13,50*15,50, застроена площ 178 кв.м. Площта на приземния етаж от 137 кв.м може да включва входно антре - 3,19 м2, дневна - 19,70 м2, стаи - 20,21 и 15,68 м2 и две бани - 9,11 и 11,2 кв. м. Залата може да има площ от 24,89. а кухненската площ е 24,30кв.м. Площта на котелното и терасата ще бъде 3,48 и 4,46 кв. м съответно. Таванският етаж предполага спалня 17, 89 м2, антре - 28,12 м2, гардероб - 3, 26 и баня с площ 6,69 кв. м. Проектът предполага такива важни характеристики като лентови основи, тухлени стени и стоманобетонни подове. Покривът на проекта е двускатен, покривен материал - керемиди.

Ако нямате нужда от голяма къща, помислете за проекта на таванска тухлена къща 10x12. Заемани площи: партер - 80 м2 и тавански етаж - 75 м2. Нюансите на проекта предполагат, че по отношение на плана къщата остава едноетажна. Покривът на конструкцията е двускатен 45 градуса. Важна архитектурна особеност е еркерът, който дава свобода на планирането вътре. Таванският етаж е декориран отвън с балкон "а ла Франция".

Прозорците на таванския етаж са остъклени конструкции на вратите. Клинкерните плочки действат като топлоизолация на фасадата. Има сутерен, където е позволено да се разположат фитнес, работилница и други елементи на аранжировка за свободното време. Приземният план включва входно антре 2.0, килер 19.7, кухня 8.6, трапезария, веранда, всекидневна - 42.5, баня - 4.2 и котелно - 7.9 кв.м. Таванският етаж включва баня от 8,6 м2 и няколко стаи от 9 до 15 кв. м. Изключително икономичният вариант на проекта предполага наличието на жилищна площ равна на 56 кв.м.

Сграда 10 * 10.Разпределението на първия етаж на такава къща включва следните помещения: стая - 10, всекидневна - 15, трапезария, комбинирана с кухня - 11, антре - 3,9, баня - 3,3 и съблекалня - 2,6 кв.м. Таванският етаж включва спалня - 15, съблекалня - 4,3, хол - 5,0 и още една стая - 15,7 кв.м.

Както можете да видите, дори и най-икономичната версия на къща с таванско помещение предполага достатъчен брой стаи за семейство от четири до пет души.

В допълнение към предимствата, тухлата като строителен материал има някои недостатъци:

 • Високата цена на тухлените сгради. Разходите се изплащат с времето. Тъй като другите строителни материали също не се проявяват качествено за дълъг период от време.
 • Тухлена къща изисква солидна основа. Този фактор влияе върху цената на подготвителната работа. Тухлените къщи са по-скъпи за проектиране от подобни дървени конструкции.
 • Свойствата на тухлите са такива, че те активно абсорбират влагата. Ето защо в тухлена къща е важно да се поддържа еднаква температура във всички стаи. В таванска тухлена къща това може да се направи, може би с централно отопление.

Важен момент в дизайна на тухлена таванска къща е специалното внимание към терена. Използваната версия на основата ще зависи от почвата на обекта. В случай на слаби почви и изобилие от влага е по-добре да изберете метода на пилотно-винтов фундамент. Понякога условията на терена не позволяват изграждането на двуетажна конструкция. В тази версия изграждането на едноетажна къща с тавански етаж е единственият изход от тази ситуация.

В тухлена таванска къща има оптимални и комфортни условия за живот за всички членове на семейството. Освен това в таванския вариант средствата се спестяват значително за изграждането на втория етаж, в сравнение с капитална двуетажна конструкция.

Красиви примери

Ако разгледаме красивите примери по-подробно, тогава е препоръчително да започнете с изучаване на стълбите за таванския етаж.

 • Елегантно стълбище, изградено по протежение на носещата стена, с 90-градусов завой на стъпалата.
 • Дизайнът на едноетажно стълбище е позволено да бъде закръглен. така че ще бъде по-удобно да се изкачвате на пода и ще отнеме много малко място.
 • Интересна версия на стълбището със зигзагообразни стъпала.
 • Красива, достатъчно просторна столична вила с пълноценен балкон.
 • Сграда с оригинален покрив. Това е счупеният покрив. Цялата конструкция изглежда много привлекателна поради този дизайн.
 • Малко имение с тераса и два френски балкона. Атрактивен детайл от проекта е покривът със сложна форма, както и завършването на таванския етаж и част от сградата с жълти тухли. Покривът осигурява максимална функционалност на таванския етаж.

     Както можете да видите, тухлена таванска къща е многостранна структура, която може да бъде изпълнена според различни идеи. Всеки ще избере проект по свой вкус и съобразно финансовите си възможности.

     За видовете проекти на тухлени къщи с таванско помещение вижте следното видео.

     без коментари

     Коментарът беше изпратен успешно.

     Кухня

     Спалня

     Мебели