Красиви проекти на едноетажни къщи от газобетон

Съдържание
 1. Характеристики на дизайна
 2. Избор на фон дьо тен
 3. Чертежи
 4. Съвет

Къщите от газови блокове днес са една от най-популярните опции за крайградско строителство. Подходящи са както за постоянно пребиваване, така и за лятна резиденция - като лятна резиденция. Тази широко разпространена употреба е лесна за обяснение - газобетонът е евтин, лесен за работа и има добро качество на топлоизолацията.

Газов блок може да се използва за изграждане на едноетажна или двуетажна къща и дори "едно и половина" с таванско помещение. По желание на собственика къщите от газобетон ще разполагат със сауна, гараж и/или мазе.

Характеристики на дизайна

Газобетонът се нарича лек клетъчен бетон. Получава се от смес от цимент или вар, силициев пясък, алуминиев прах и вода. Химическата реакция, при която влизат алуминиев прах и вар, предизвиква отделяне на газове, поради което вътре в блока се създава пореста структура, разпределена в равни пропорции.

Поради своята пореста структура блоковете от газобетон имат следните свойства:

 • добра топлоизолация;
 • ниска запалимост и висока огнеустойчивост - 70 минути;
 • отлична звукоизолация;
 • устойчивост на замръзване - от 50 до 100 цикъла;
 • натрупване и запазване на топлина, поради което в къщата се поддържа постоянна температура на въздуха;
 • спестяване на материал и разтвори за зидария поради плоската и гладка повърхност на газовите блокове;
 • дълъг експлоатационен живот - до 100 години;
 • лесно боравене с материал.

Подобно на проекти от други строителни материали, къщите от газобетон са разделени на сгради от икономичен, среден и бизнес клас.

Първата група включва най-достъпните опции за строителство. По правило в тази ситуация не говорим за втория етаж, максимумът, който се вписва в бюджета, е таванското помещение.

Площта на такива сгради е около 20-30 квадратни метра. метра. Съответно, на голяма лятна вила такава къща може да се превърне в къща за гости, заедно с "столичната" къща, в която живеят собствениците. Ако обектът е малък и бюджетът е ограничен, конструкцията от газобетон може да се превърне в дача, където собствениците ще прекарат лятото без проблеми.

Средно цената на такива конструкции варира от 300 до 400 хиляди рубли.

Таванското помещение, въпреки че не се счита за пълноценен етаж, ви позволява значително да разширите площта на къщата. Най-често именно в него се намира спалнята, което дава възможност да се направи всекидневна отдолу, комбинирана с кухненски блок, просторна баня и антре. В същото време изграждането на таванско помещение не изисква толкова разходи, колкото за изграждането на втори етаж, а също така не е необходима подсилена основа.

Разработват се проекти на къщи от газобетон от среден клас (с един етаж и без таванско помещение) с площ не повече от 50 кв. метра. Независимо дали има таванско помещение или не, цената на проекта ще бъде около 900 хиляди рубли.

Отново, ако има таванско помещение, можете да изнесете в него родителската спалня и детската стая (ако семейството има деца).

Що се отнася до първия етаж, тъй като площта е доста голяма, има два варианта за използване на пространството:

 • две или три големи стаи (хол, кухня-трапезария и помещения по желание на собствениците - билярдна зала, фитнес, кабинет);
 • четири до пет малки стаи.

Ако се планира постоянно живеене в къщата, задължително е да се предвиди техническо помещение (котелно).

Не бива да се забравя, че към къщата може да се прикрепи веранда и да се внесе трапезарията в нея. Какво може да бъде по-хубаво от това да изпиете чаша чай, докато гледате цъфтяща градина?

Що се отнася до къщите от газобетон от бизнес клас, тези проекти са необичайно удобни, това са пълноценни вили. Цената им е от два милиона рубли и повече, а площта е най-малко 80-90 кв. м.

Луксозните вили включват просторни стаи:

 • спални;
 • кухня;
 • отделна трапезария;
 • блок от спомагателни помещения (котелно, складово помещение);
 • дневна, по възможност с еркер;
 • гардероб;
 • кабинет;
 • бани и тоалетни, по възможност със сауна;
 • мазе със стандартна височина на тавана;
 • допълнителни помещения, в зависимост от желанието на собственика - гараж за една или две коли, отопляема веранда, оранжерия със зимна градина.

Към къщата може да бъде пристроена открита лятна тераса с барбекю. Накратко, полетът на въображението на собственика може да бъде ограничен само от неговия бюджет. В противен случай няма пречки, за да построите вила на вашите мечти от блокове от газобетон.

Този материал ви позволява да строите къщи от всички изброени класове на комфорт в южните райони, в средната лента и на север. Газобетонът е съвместим с всякакъв вид отопление - печка, камина, бойлер.

В допълнение, той е достатъчно силен, за да построи двуетажни къщи от него. Ето защо е толкова широко използван в строителството на селски къщи.

Избор на фон дьо тен

В сравнение с други строителни материали, блоковете от газобетон са леки. Именно поради тази причина къщите от газобетон не изискват изграждането на сложна и скъпа основа. Единственото условие е основата да бъде правилно изчислена. Тъй като стената, изработена от блокове от газобетон, е твърда, непластична конструкция, ако основата провисне, тя ще се напука.

Какъв ще бъде видът на основата, те решават, като анализират качеството на почвата и параметрите на самата къща. Нискоетажните къщи са построени от газобетон - до 3.

Най-подходящите видове основи за такива конструкции са:

 • лента;
 • монолитни;
 • купчини;
 • колонен.

Най-скъпият от горните ще бъде първият и вторият. Те изискват голямо количество както армировка, така и бетон, а това води до разходи както по отношение на финансите, така и по отношение на времето за строителство.

Ето защо, ако не искате да инвестирате голямо количество труд и парични ресурси в изграждането на основата, по-добре е да спрете на варианта с колонна лента. Това ще ви помогне да спестите от плочи в основата на вашия дом.

Въпреки това, има ситуации, когато само лентова основа може да се използва за изграждане на къща. Например, ако почвата е песъчлива, вдигната и склонна към срязване. Също така е необходима лентова основа, където се предполага, че основата е плитка - от 60 см.

  Монолитна основа обикновено се полага там, където подземните води са разположени високо до повърхността. Основите на плочите се делят на оребрени и неоребрени.

  Ако върху плочите няма усилватели, нивото му на якост намалява и такава основа може да се използва за малка конструкция - килер или навес. За по-големи конструкции е по-добре да вземете плитка монолитна плоча с подсилващи елементи.

  Неговите свойства са както следва:

  • когато почвата замръзне, тя запазва своята цялост, без провисване или напукване;
  • висока носеща способност;
  • устойчиви на деформация по време на движение на земята.

  Тези свойства на монолитна основа ще позволят да се строят върху нея не само едно-, но и дву- и триетажни къщи от газобетонни блокове. Но трябва да се има предвид, че този тип база не позволява оборудване на мазето, освен това не е бюджетно.

  Колонните и колонните основи са много по-икономични варианти, тъй като разходът на материал е много по-малък, по-лесно е да се издигне и и двете са подходящи за трудни почви.

  Монтажът както на пилоти, така и на стълбове се извършва по периметъра на сградата по точков начин. Вдлъбнатините за стълбовете се подготвят предварително.

  Освен това, че стълбовете, че пилотите отгоре са свързани с решетка - стоманобетонна интегрална хоризонтална рамка.Функциите на решетката са да разпределят равномерно натоварването върху пилотите / стълбовете и да ги комбинират в интегрална структура. На скара се строи къщата.

  Ако почвата е слаба, замръзнала, вдигаща се или напоена, може да се използва и пилотната основа, но пилотите трябва да са от специален тип - винтови. Тогава дори не е нужно да изравнявате земята.

  Предимствата на пилотните и колонните основи са:

  • възможността да ги поставите по всяко време на годината;
  • уреждането на къщата на такава основа е по-малко и се случва равномерно;
  • решетката повишава стабилността на конструкцията.

  Лентовата основа е по-подходяща за дву- или триетажни къщи.

  Не е желателно да се вземат блокове от газобетон за основата на къщата, тъй като този материал е доста крехък и неустойчив на влага, подземните води лесно ще го унищожат. За лентов фундамент е подходящ FBS (твърд фундаментен блок) с тегло около 3 цента.

  Плитка лентова основа е подходяща за къщи без мазе. Ако имате нужда от мазе, тогава основата ще трябва да бъде заровена, със стандартна дълбочина от около 150 см. Като общо правило, изкопът трябва да бъде разположен 20 см по-дълбоко от нивото на замръзване на почвата.

  Ширината на изкопа се изчислява за всеки отделен случай и зависи от това колко тежи сградата. Дебелината на стената е друг параметър, който трябва да се вземе предвид при изчисляване на основата. Следователно ширината на основата трябва да надвишава ширината на стената с 10 см. Стената се намира в средата на изкопа, а от всяка страна остават по 5 см от изкопа.

  За да разберете носещата способност на почвата в района, в който се извършва строителството, можете да се свържете както с интернет, така и със специалистите от проектантския цех. Ако знаете какъв тип почва е мястото, където се планира строителството, не е трудно да разберете.

  Чертежи

  Проектът на едноетажна къща от газобетон може, ако имате някакви умения, да се развиете сами или да поискате помощ от съответните специалисти.

  Ако планирате да построите сграда от икономичен или среден клас с площ 8 на 10, изчислението и чертежът могат да бъдат разработени самостоятелно.

  В случай, че сте се "залюляли" в луксозна вила 10x10 с площ от 100 кв. метра или дори повече - 150 кв. метра, по-добре е професионалисти да ви помогнат. Тъй като къща от такъв район не е евтина, не бива да се опитвате да спестите пари по нейния проект, защото това е план, въз основа на който вашата мечта ще се сбъдне.

   В съответствие с действащите разпоредби, къща от газобетонни блокове на "едно" етаж трябва да бъде изградена, както следва:

   • стенните блокове трябва да се използват при условия, при които влажността не надвишава 75%;
   • външните стени трябва да имат степен на устойчивост на замръзване - F25 или по-висока, а за помещения с висока влажност - не по-ниска от F;
   • вертикалните и хоризонталните шевове не трябва да са по-дебели от 1-2 мм;
   • лепилният разтвор, използван за зидани стени, трябва да има водозадържащ капацитет от най-малко 98%, както и якост на натиск от 10 MPa;
   • носещите външни стени трябва да имат препоръчителна ширина 600 мм, а самоносещите стени - от 300 и повече;
   • металните елементи, използвани в строителството, са изработени от неръждаема или анодизирана стомана;
   • подовите плочи на сутерена или втория етаж трябва да имат дълбочина на опора от 120 до 150 mm.

   Съвет

   Често човек, срещнал рекламата „газови блокове до ключ“ и виждайки, че цената е ниска, се радва и вярва, че е намерен изход. Но това не винаги е така, особено в случаите, когато за изграждането на такива къщи се използва нискокачествен материал.

   В повечето случаи такива фирми правят блокове от газобетон сами, без да спазват производствената технология. Получава се материалът, който не отговаря на изискванията за газобетон, а често дори е вреден за здравето.

   Занаятчийските производствени условия намаляват цената на материала, но тези усещани спестявания могат да доведат до скъпи ремонти.

   Ето защо, на първо място, трябва да се интересувате от качеството на материала, дали има сертификати за съответствие с GOST, както и какви документи има разработчикът.

   Вижте един от проектите на едноетажна къща с таван от газобетон в следващото видео.

   без коментари

   Коментарът беше изпратен успешно.

   Кухня

   Спалня

   Мебели