Красиви проекти на едноетажни къщи с плосък покрив

Красиви проекти на едноетажни къщи с плосък покрив
 1. Особености
 2. Материали (редактиране)
 3. Плосък покрив
 4. Сортове
 5. Проект
 6. Красиви примери

Жителите на постсъветското пространство твърдо свързват плоския покрив с многоетажни типични сгради. Съвременната архитектурна мисъл не стои на едно място и сега има много решения за частни къщи и вили с плоски покриви, които изглеждат не по-малко интересни от скатните конструкции.

Особености

Едноетажната къща с плосък покрив има стилен и модерен вид. По принцип такива дизайни са стилизирани по специален начин, като се избират посоките на минимализма или хай-тек. Традиционните стилове за сгради с такъв покрив няма да работят, тъй като такива покриви са били правилно бити съвсем наскоро, следователно всяка от класическите посоки ще изглежда нелепо тук.

От особен интерес е как точно ще се използва покривът: или по предназначение, или като допълнителна открита етажна тераса. Необходимо е предварително да се вземе решение по този въпрос, за да се изготви правилно план на проекта.

Материали (редактиране)

За изграждането на едноетажни вили с плосък покрив се използват различни материали, но трябва да се има предвид, че не всички от тях са подходящи за руския климат. През зимата почти в цяла Русия пада голямо количество сняг, което значително увеличава натоварването на плосък покрив. Следователно стените не могат да бъдат направени от леки и недостатъчно здрави материали. В тази връзка популярните рамкови сгради няма да работят, но има още една сглобяема опция.

Има различни материали за подове и стени. Ако почти всички издръжливи видове (монолит, тухла, дърво) са подходящи за стените, тогава за покрива ще трябва да изберете вида строителни суровини по-внимателно.

Стоманобетонни плочи

В съвременното строителство за подови плочи се използват кухи или плоски стоманобетонни плочи. Те са достатъчно здрави, за да издържат тежестта на плосък покрив.

Плочите имат много положителни качества:

 • сила;
 • издръжливост;
 • добри звуко- и топлоизолационни характеристики;
 • бърз монтаж;
 • устойчивост на корозивни явления.

Основният недостатък на материала е, че се произвежда само в стандартни размери, това трябва да се има предвид дори при създаването на проект. Стоманобетонните плочи са подходящи за подове само в къща, която има подсилена основа.

Гофрирана плоскост

За подове се използва специална велпапе, която се нарича носач. Както при предишната версия, той е идеален за монтаж като плосък покрив. Носещият велпапе е много популярен главно поради ниската си цена. Този материал струва значително по-малко от всички останали. Ниската цена обаче не му попречи да се утвърди като издръжлив и гъвкав материал, който има отлична способност да издържа на тежките натоварвания, на които е подложен плоския покрив.

Носещата гофрирана плоскост тежи много по-малко от стоманобетонните плочи, поради което е оптимална за създаване на плоски покриви в средната климатична зона с малко валежи през зимата.

Монолитен бетон

Този материал рядко се използва за подове поради сложността на монтажа. Тук първо трябва да приготвите сместа, след което можете да излеете.Само истински професионалисти могат да направят това. Трябва обаче да се отбележи, че монолитният бетон като плосък покрив се експлоатира перфектно, но само при условие, че технологията на производство и монтаж е напълно спазена.

Не е обичайно да се строят модерни едноетажни къщи с плосък покрив от традиционни материали. За това най-подходящи са модерните дизайни, които могат да издържат както на суровата зима, така и на летните горещини. В същото време е лесно да се работи с тях, а самата конструкция не отнема много време.

SIP или сандвич панели

В каталога на всяка уважаваща себе си строителна агенция има стандартни проекти на едноетажни къщи с плосък покрив от SIP панели. Моля, имайте предвид, че най-добре е да поръчате вили, изработени от този материал. Строителството изисква спазване на специална технология, така че за начинаещ може да бъде трудно да работи със сандвич панели.

Говорейки за предимствата на панелните къщи, можем да отбележим тяхната ниска топлопроводимост и високи характеристики на шумоизолация. Строителството струва много по-малко от тухла. В същото време отхвърлянето на скатния покрив също играе значителна роля.

Плосък покрив

Всички сме свикнали да виждаме плоски покриви само в съветските многоетажни сгради. Сред мнозина има мнение, че такива покриви са скучни и истинската къща трябва да бъде оборудвана само с скатен покрив. В светлината на последните архитектурни разработки, това убеждение може да се спори, особено като се имат предвид многобройните предимства на такива покриви.

Невъзможно е да не направите резервация, че едноетажните къщи с плосък покрив могат да бъдат стилизирани само в модерна посока. Самият плосък покрив изглежда футуристичен и трябва да използвате това свободно пространство.

Предимства

Сред предимствата на плоските покриви са много характеристики.

 • Лесна инсталация. Конструкциите с плоски покриви могат да бъдат завършени за рекордно време.
 • Надеждност. Ако организирате покрива си по правилния начин, той може да издържи много тегло. Освен това, в този случай ремонтът на такава конструкция е много по-лесен от ремонта на рафтовата система.
 • Отлична топлоизолация. Независимо какъв тип конструкция на плосък покрив е избран, той перфектно ще запази топлината вътре в къщата.
 • евтиност. В сравнение с наклонените, плоските конструкции са много по-евтини както по отношение на материали, така и по отношение на времето.
 • Лесно за инсталиране оборудване. Антени, климатици, различни сервизни комуникации в самолета са много по-лесни за поставяне, отколкото на наклон.
 • Интересна гледка. Ако самата къща е декорирана в стил "минимализъм", тогава лаконичен покрив без наклон ще допълни перфектно цялостния облик.
 • Допълнителна площ. По желание покривът може да бъде подсилен и използван за организиране на пространство за детска площадка, градина или зона за отдих. Някои дори правят плувен басейн тук.

недостатъци

Няма толкова много недостатъци, но все пак са налице.

 • Колкото и да е добър покривът, винаги има шанс да протече. При плоска конструкция рискът се увеличава многократно, тъй като е подложен на големи натоварвания поради факта, че снегът не се търкаля.
 • Ако планирате да използвате покривалото за вашите нужди през зимата, снегът и ледът ще трябва да се почистват ръчно.
 • Издигането на покрив на плосък образец трябва да се извърши в пълно съответствие с технологията, в противен случай съществува риск той да изтече или да не издържи натоварванията и да се срути.

Сортове

Безскатните покриви се разделят по няколко критерия, включително метода на използване и вида на полагане на материалите. По правило името на всяка от характеристиките говори само за себе си.

По начин на използване

Покривите са експлоатирани и неизползвани.

Експлоатационните покриви са тези, които се използват не само като покриви, но и като допълнително пространство за забавление.Тук се използват подсилени системи, позволяващи не само да се постави тежко оборудване на покрива, но дори да се организира "зелен ъгъл" тук, засаждане на морава, цветя и дори дървета. Оборудването на конструкция от този тип струва доста, докато е важно предварително да се заложи в проекта на какво тегло ще бъде подложен покривът.

Неизползваните покриви са много по-евтини поради факта, че не е необходимо да бъдат допълнително подсилени и оборудвани с хидроизолация. Единственото, на което трябва да обърнете внимание, е натоварванията от сняг, на които ще бъде изложен покривът през зимата.

Ходенето по такива покриви обикновено не се препоръчва, така че всичко трябва да бъде изчислено така, че покривът да издържи на слоя сняг, без периодично да го почиства.

По вид материали за подреждане

Прави се разлика между класически, инверсни и дишащи покриви.

Класическите типове обикновено се използват при проектирането на неизползвани покриви. Това се дължи на факта, че те имат по-нисък коефициент на устойчивост на товари. Влагата или механичното напрежение могат да бъдат вредни за тези покриви.

Оформлението на слоевете изглежда така (отгоре надолу):

 • материал с горна повърхност (хидроизолация);
 • дънен материал за заваряване (хидроизолация);
 • замазка (ако е предвидена);
 • изолация;
 • пароизолационен слой;
 • припокриване.

Така незащитеният хидроизолационен слой бързо се влошава.

Обърнатият покрив изглежда точно обратното, което може да се разбере от името:

 • баласт (чакъл, натрошен камък или друг тежък материал);
 • пароизолация;
 • хидрофобна изолация;
 • хидроизолация;
 • защитен субстрат (грунд);
 • припокриване.

Тези плоски покриви имат дълъг експлоатационен живот и са идеално пригодени за използваните покриви.

Въздуховете могат да бъдат както класически, така и инверсионни дизайни. Оборудвани са с аератори или дефлектори за осигуряване на допълнителна вентилация, тъй като между плоския покрив и къщата няма празнина, както е при скатните покриви. Това води до недостатъчен обмен на въздух, поради което организацията на вентилационната система е толкова важна.

Проект

При проектирането на едноетажна къща с плосък покрив е изключително важно да се обърне специално внимание на вида на покрива. Тук покривът е най-важният компонент. Руските фирми се занимават с такъв дизайн не толкова отдавна, така че се свържете само с доверени агенции.

Това е един от редките случаи, когато само професионалисти трябва да правят проект. Вие от своя страна можете само самостоятелно да изработите оформлението на стаите, а също и да посочите как точно планирате да управлявате покрива и дали изобщо планирате. Това ще определи каква основа ще бъде положена, от която ще бъдат направени носещите стени.

Красиви примери

Примери за красиви едноетажни къщи, реализирани по професионално проектирани проекти, са представени в фотогалерията.

 • Плоският покрив не винаги е използваем. Понякога се използва само като част от цялостна дизайнерска концепция. Обърнете внимание на характерната особеност на всички плоски покриви: всички те имат парапети.
 • Едноетажната къща в модерен стил се вписва идеално в минималистичния заобикалящ пейзаж. Въпреки факта, че мнозина смятат такива къщи за "кутии", не може да се отрече, че изглеждат интересно и оригинално.
 • На покрива на едноетажна къща с плосък покрив може да се подреди почти всичко. Разчупвайки поляната, собствениците превърнаха дома в част от околния пейзаж, като същевременно подчертаха екологичния стил.
 • Интересен проект на едноетажна къща с гараж ще се хареса на собственика на няколко автомобила. Когато възникне нужда да ги поставите, гаражът е това, от което се нуждаете. Разпределеното пространство за изграждането на разширението може да бъде компенсирано чрез организиране на покривна тераса.
 • Най-евтините от всички едноетажни къщи с плосък покрив изглеждат наистина скучни, но си струва да си спомним за тяхната цена, която компенсира неизразителния външен вид. По правило цената на такава къща е 3-4 пъти по-ниска, отколкото за малка вила с наклонена система. За по-големи икономии могат да се поставят слънчеви панели на покрива.
 • Дървено-тухлената къща изглежда едновременно модерна и традиционна, малко в провинциален стил. Това беше постигнато чрез използване на по-тъмни довършителни материали за покрива, отколкото за цялата къща. Благодарение на плоския покрив къщата изглежда по-проветрива, отколкото ако се използва наклонена конструкция.

В това видео ще се съсредоточим върху изграждането на плосък покрив за едноетажна къща.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели