Тънкостите при проектирането на рамкови къщи

Съдържание
 1. Особености
 2. Красиви примери
 3. Съвет

В момента има много компютърни програми за самостоятелно проектиране на рамкови къщи. Има проектантски бюра и специалисти по проектиране, които ще изготвят цялата проектна документация за рамковата конструкция по ваше желание. Но във всеки случай, преди да започнете процеса на проектиране, трябва да отговорите на редица въпроси за бъдещия си дом. От това зависи вашият комфорт и комфортът на вашите близки, които ще живеят в него дълги години.

Особености

Целият процес на проектиране може да бъде разделен на три етапа: предпроектна работа (изготвяне на технически спецификации), самият процес на проектиране и одобрение на проекта. Нека разгледаме подробно всеки етап и да разберем характеристиките на всеки от тях.

Предпроектна работа (задание)

Първо трябва да започнете да събирате обща информация и да разработвате детайлите на бъдещия проект на рамкова къща.

Необходимо е да се съгласуват с всички бъдещи наематели на къщата изискванията и желанията за бъдещата структура (броя на етажите, броя и предназначението на стаите, местоположението на стаите, разделянето на пространството на зони, броя на прозорците, наличието на балкон, тераса, веранда и др.) Обикновено площта на сградата се счита въз основа на броя на постоянно живеещите - 30 кв.м на човек + 20 кв.м за комунални площи (кориори, антре, стълби) + санитарен възел 5-10 кв.м + котелно (по заявка на газовите услуги) 5 -6 квадратни метра.

Посетете парцела, където ще бъде разположена структурата. Разгледайте топографията му и изучете геологията. Необходимо е да се разбере за наличието на резервоари, дерета, гори наоколо. Разберете къде минават основните комуникации (газ, вода, ток), има ли пътища за достъп, какво качество са те. Вижте къде и как са разположени сградите наоколо. Ако парцелите все още не са застроени, попитайте съседите какви къщи ще строят, какво ще бъде местоположението им. Всичко това ще ви позволи правилно да планирате доставката на комуникации към бъдещата къща, по-удобно да подредите прозорци и врати, пътища за достъп.

При проектирането на рамкова къща е важно да се помисли къде ще бъдат насочени прозорците на различни стаи. Например, по-добре е прозорците на спалнята да бъдат насочени на изток, защото при залез слънцето няма да пречи на заспиването.

За да избегнете глоби и разрушаване на бъдещата конструкция във връзка с нарушения, трябва да се запознаете с набора от правила, които регламентират изискванията за застрояване (разстоянието между оградата и сградата, разстоянието между съседните сгради и др.). В зависимост от сезонността на използването на бъдещата сграда, трябва да решите какво ще бъде: за лятна резиденция или целогодишно. Това е важно при изчисляване на работата по изолацията на самата къща, проектирането на отоплението. Ако ще има два или повече етажа, е възможно отоплението да е необходимо само за първия етаж, а вторият ще се използва само през топлия сезон.

Изграждането на едноетажна къща с голяма площ ще струва около 25% повече от тази, която ще има два етажа със същата площ, тъй като едноетажната къща изисква по-голяма площ на мазето и покрива и дължината на комуникациите също се увеличават.

Необходимо е незабавно да се реши дали ще има веранда или тераса в непосредствена близост до сградата, да се определи вида на основата и дали ще има мазе. Изграждането на къща с мазе изисква допълнителни проучвания на обекта за прилепване на подземните води.Прекалено близкото им прилягане може абсолютно да изключи възможността за изграждане на къща с мазе. И без мазе, можете да построите сграда с помощта на пилотно-винтова основа, което в някои случаи ще намали разходите за строителство. Разходите за оборудване на сутерена представляват около 30% от строителните разходи на цялата сграда.

Решете какъв материал трябва да бъде рамката на къщата: дърво, метал, стоманобетон и др. Днес на пазара има много възможности за изграждане на къщи от дървена конструкция, но в някои региони е доста скъпо, така че е по-изгодно да се строят къщи, например от блокове от пяна.

Решете вида на рамката - тя ще бъде нормална или двойно обемна. Зависи от района на строителство, средните зимни температури и дали къщата е предназначена за постоянно пребиваване или за сезонно ползване. В крайна сметка трябва да изберете как ще изглежда вашият бъдещ дом.

Всички тези точки са много важни за качественото проектиране на сградата. Ясните и обмислени решения ще ви спестят време и пари. В резултат на строителството къщата ще се окаже топла, удобна и издръжлива.

Дизайн

Както вече споменахме, има много компютърни програми за проектиране на къщи, например Google SketchUp, SweetHome. Но този процес може да се извърши и върху обикновен училищен лист в кутия или лист милиметрова хартия с помощта на молив и линийка в мащаб 1: 1000, т.е. 1 мм на плана съответства на 1 м върху парцел/земя . Всеки етаж на бъдещата къща (мазе, първи етаж и т.н.) се изпълнява на отделен лист хартия.

Етапи на създаване на проекта.

 1. Начертаваме границите на сайта. В съответствие с мащаба, ние поставяме в плана всички обекти на обекта, които ще останат след изграждането на сградата поради невъзможност или нежелание за прехвърляне (дървета, кладенци, стопански постройки и др.). Определяме местоположението в съответствие с кардиналните точки, местоположението на пътя за достъп до бъдещата сграда.
 2. Начертаваме очертанията на къщата. Необходимо е да се помни за настоящите правни документи, градоустройствените норми SNiP при строителството на жилища.
 3. Ако в бъдещата конструкция има мазе вътре в контура на къщата, рисуваме скица на местоположението на мазетата, вентилационните прозорци, вратите, стълбите. Експертите препоръчват да се проектират два изхода от мазето: единият към улицата, другият към първия етаж на къщата. Това също е изискване за безопасност.
 4. Пристъпваме към проекта на първия етаж. Поставяме вътре в скицата стая, баня, водопровод, кухня и други битови помещения. Ако се планира изграждането на втория етаж, е необходимо да начертаете отвора на стълбището върху скицата. Банята и кухнята са най-добре разположени една до друга за по-лесно общуване.
 5. Начертаваме отвори за врати със задължителна индикация къде ще се отвори вратата (вътре в стаята или отвън).
 6. Подреждаме отворите на прозорците, като посочваме размерите, като вземаме предвид желанията за осветление на помещенията.

Препоръчително е да избягвате проходни стаи, тъй като това намалява комфорта. Също така не трябва да забравяме, че ще е необходимо да внесете мебели в вече построена къща. Тесните криволичещи коридори или стръмните стълби могат да усложнят този процес. По същия начин рисуваме планове за всички етажи на бъдещата къща. По-рационално е да се поставят бани и водопроводни инсталации един под друг, за да се избегнат ненужни разходи за отглеждане на комуникации, както и проблеми по време на експлоатация и ремонт в вече завършена къща.

  При проектирането на таванско помещение и покрив основният принцип е простотата. Всички видове счупени покриви, докато живеете в завършена сграда, ще ви донесат много проблеми (задържане на сняг и в резултат на това течове на покриви и т.н.). Прост покрив, а не екзотични извивки, е гаранция за надеждност, спокойствие и комфорт за вас и вашето семейство.

  Когато проектирате бъдещия си дом, трябва да запомните, че всички технически помещения трябва да бъдат построени от северната страна на сградата. Това значително ще спести отопление на помещенията.Препоръчва се също една стена на сградата да се остави напълно без прозорци или да се поставят тесни прозорци за естествено осветление на стълбите, свързващи етажите - това ще позволи регулиране на топлообмена в помещенията. Често се препоръчва това да се прави в региони със силни ветрове през зимата или при изграждане на къща на открити площи (степи, полета и др.).

  Изявление

  След съгласуване на проекта на къщата с всички наематели, е необходимо да го покажете на специалисти. Самата сграда може да бъде проектирана, като се вземат предвид естетическото възприятие и комфорт, но планирането и правилната комуникация могат да се извършват само от квалифициран специалист.

  Има нормативни документи за проекти, които съдържат всички изисквания за полагане на комуникации в жилищни сгради. В проектната документация трябва да бъдат включени и схемите за доставка и местоположение на водоснабдяването, газоснабдяването, вентилацията, електрозахранването и канализацията.

  Специално внимание трябва да се обърне на въпроса за вентилацията. Лошо проектираната вентилация в периоди на температурни спадове води до появата на мухъл и плесен, което се отразява неблагоприятно на здравето на хората, живеещи в къщата.

  След като съгласувате проекта със специалист, вие ще си осигурите комфортен престой във вече построена къща. И най-важното, когато регистрирате сграда в кадастралната камера, трябва да предоставите пакет от документи, който включва проекта на къщата. Ако проектната документация не отговаря на регулаторните документи, регистрирането на къщата ще бъде изключително трудно, може дори да се наложи да се възстанови или промени местоположението на комуникациите, което ще създаде ненужни проблеми и допълнителни разходи.

  Дървени мини-"рамки" със сауна или гараж самостоятелно могат да бъдат направени в различни размери:

  • 6х8 м;
  • 5х8 м;
  • 7х7 м;
  • 5х7 м;
  • 6х7 м;
  • 9х9 м;
  • 3х6 м;
  • 4х6 м;
  • 7х9 м;
  • 8х10 м;
  • 5х6 м;
  • 3 на 9 м и т.н.

  Красиви примери

  Уютна двуетажна къща с малка веранда е подходяща за тричленно семейство. Проектът разполага с три спални, две бани с ВиК инсталации. Първият етаж няма прегради между всекидневната и кухненската част, което прави пространството по-широко и по-просторно.

  Просторната къща е подходяща за семейство от 2-3 човека. Атрактивният външен вид на къщата не разочарова с подредбата на стаите.

  Необичайна красива къща. От фасадата изглежда, че са три, но това е една просторна къща под двускатен покрив.

  Полукръгла остъклена веранда и големи отвори на прозорците на първия етаж са акцентът на тази къща.

  Съвет

  Независимо дали сами ще проектирате бъдещия си дом или ще се свържете със специалисти, трябва да проучите всички възможни недостатъци в готовата конструкция и грешки в дизайна. Това е доста трудоемък процес, който изисква време за събиране на информация, проучване на всички опции и съгласуване на избрания вариант с роднини.

  Изберете готов проект за къща, който ви се струва най-сходен с вашите представи за бъдещия дом и който вече е построен. Хубаво е тази къща да работи от една година и да живеят постоянно в нея.

  Помолете собственика на дома да говори за плюсовете и минусите на живота в него. Доволен ли е от броя на прозорците и вратите, удобно ли е стълбището, удобно ли е да се живее в такова оформление и какво трябваше да се направи наново през първата година от живота му и какви грешни изчисления трябваше да търпи. Отговорът на тези въпроси ще улесни работата ви.

  Не бързайте да правите проект и да го изграждате сами. Първо, разгледайте строителната площадка през различните сезони. Вижте колко време отнема водата да се отцеди след топенето на снега и след обилни дъждове.

   Ако има възможност да видите тази къща, не забравяйте да я използвате. Проучете как са подредени мебелите, дали е удобно да се движите вътре, дали ще бъдете просторни в такава къща, дали височината на тавана е достатъчна, дали стълбите са удобни. Често се случва идеята за удобен дом на хартия изобщо да не съвпада с идеите за живота в живота.

   Съвременните строителни технологии позволяват изграждане на сгради целогодишно. Не трябва да бързате и, след като сте изготвили проект, незабавно пристъпете към строителството. Може да пропуснете важен момент, който не може да бъде променен в бъдеще без радикална намеса. В крайна сметка къщата се строи с очакването, че ще живее в нея поне 30 години и е много важно тя да бъде удобна и надеждна.

   Ако все пак решите да поверите проектирането на рамкова къща на специалисти, изберете фирмата, която ще я построи според вашия чертеж. Това ще спести пари, тъй като цената на проекта се приспада от разходите за изграждане на къщата при сключване на договор за строителство. Също така, през всички етапи на проектиране, вие ще знаете цената на строителните работи на компанията и в процеса ще можете да коригирате проекта, като вземете предвид вашите финансови възможности.

   Ще научите повече за проектите на рамкови къщи в следващото видео.

   без коментари

   Коментарът беше изпратен успешно.

   Кухня

   Спалня

   Мебели