Характеристики на процеса на проектиране на селски рамкови къщи

Характеристики на процеса на проектиране на селски рамкови къщи
 1. Предимства и недостатъци
 2. Монтаж на фундамент
 3. Инсталиране на рамката
 4. Покрив
 5. Характеристики на тавана
 6. Стенни конструкции
 7. Сградна изолация
 8. Проекти

Едноетажна рамкова къща е отлично решение за тези, които обичат да почиват извън града в комфортни условия. Всеки може да организира топъл и красив дом със собствените си ръце и евтино.

Предимства и недостатъци

Скелетната рамка е много популярна във всички части на света.

Има огромен брой предимства.

 • Екологична безопасност – за строителството се използват само висококачествени материали, които са щателно проверени и тествани и едва след това се пускат в продажба.
 • Достъпна цена - материалите за изграждане на къщи по рамкова технология са по-евтини от тухли и блокове. Но също така си струва да се отбележи спестяването на разходи при отопление на сградата.
 • Бърз и лесен монтаж - дори един човек може да построи къща самостоятелно без помощта на професионалисти и специално оборудване. Строителите казват, че е по-лесно да се построят рамкови къщи само чрез сглобяване на къщи от конструктор. Ако всички материали са налични, сградата може да бъде издигната за шест месеца.
 • Отлична топлоизолация - къщите задържат топлината в помещението за дълго време и не пропускат студ. Спестяването на енергия директно зависи от правилната вентилация, изолацията на къщата и декорацията.
 • Био- и пожароустойчивост – дървото е внимателно покрито със специални средства, които правят материала устойчив на паразити, насекоми и огън.
 • Издръжливост - рамковите къщи могат да издържат повече от 50 години.
 • Красив външен вид - такива дизайни изглеждат страхотно на сайта и дори след няколко години запазват естетиката си.

В допълнение към предимствата, сградите, издигнати по рамкова технология, имат и няколко основни недостатъка.

 • Ако дървото не се третира със специален агент, опасността от пожар на материала веднага се увеличава. Ето защо, когато купувате дърво, трябва внимателно да следвате всички етапи на неговото сушене и обработка.
 • В сравнение с тухлените и блоковите къщи, рамковите къщи не са толкова здрави. Но ако следвате всички строителни правила и инструкции стъпка по стъпка, тогава не е нужно да се притеснявате, че ураганът ще разруши къщата.
 • По време на строителството трябва да се обърне голямо внимание на вентилационната система, тъй като дървото, импрегнирано с различни вещества, не позволява на въздуха да преминава добре. Не забравяйте за инсталирането на допълнителна шумоизолация, това ще повиши нивото на комфорт в стаята.

Монтаж на фундамент

Сред трите вида фундамент - колонна, лентова, купчина-решетка - е необходимо да се подчертае оптималният. Изборът зависи от характеристиките на почвата, етажността на сградата, климата и финансовите възможности. Бюджетният вариант е пилотната основа. Колонните основи гарантират издръжливостта на конструкцията - на тази основа една къща може да издържи повече от 100 години.

Колоните могат да бъдат от:

 • тухли;
 • готови бетонни блокове;
 • азбестоциментови тръби.

Азбестоциментовите тръби могат да играят ролята на кофраж, който впоследствие се излива с бетонна опора. Дълбочината, на която се поставят тръбите, зависи от характеристиките на почвата.

Инсталиране на рамката

За допълнителна стабилност на сградата, подовата настилка и долната корона на лентите се монтират върху съществуващата основа. Едва след това можете да продължите с монтажа на самата рамка, която може да бъде метална или дървена.Експертите препоръчват използването на кухи греди, като в този случай натоварването на основата е значително намалено и парите се спестяват. Вертикалните греди на конструкцията се монтират в ъглите на къщата, стаите, отворите за врати и прозорци на разстояние не повече от 2-3 метра. Монтажът на напречни греди и стрели е задължителен. Ако къщата ще има два етажа, рамката трябва да бъде допълнително подсилена в зоната, където ще бъдат разположени стълбите. Отворите за прозорци също са закрепени с напречни греди.

Покрив

Покривната рамка трябва да бъде изработена от леки материали, тъй като твърде масивната ще даде голямо натоварване на основата, което ще се отрази негативно на стабилността и издръжливостта на къщата. Покривът на къща за лятна резиденция може да бъде скатен и фронтон. Вторият тип е подходящ, когато таванското пространство ще се използва като жилищно пространство. Това решение е по-икономично от изграждането на втори етаж. В зависимост от това дали таванското помещение ще бъде жилищно, се определя височината на гредата на билото на покрива. Оптималната височина е до 2,5 метра.

Дъските на склона се монтират на разстояние от 0,5 до 1 метър. За укрепване на конструкцията се монтират допълнителни напречни елементи. Едва след приключване на процеса на монтаж на покрива може да започне вътрешната и външната облицовка. Ако се планира жилищно пространство на тавана, се препоръчва допълнително да се изолира наклона на покрива и пода-тавана. За външна облицовка можете да изберете всеки материал: както метални плочки, така и листове желязо и шисти.

Характеристики на тавана

След монтажа на рамката се пристъпва към вътрешната облицовка, както и монтажа на стените и тавана. Ако къщата е на два етажа, за гредите на тавана се избира здрав материал с голямо напречно сечение и се извършва допълнителна изолация на под-таван. За облицовка на тавана често се използва гипсокартон, който е лек и ниска цена.

Ако планирате да построите едноетажна къща, тогава за тавана ще ви трябва:

 • кантирани дъски, например облицовъчен или набразден материал, чиято дебелина е около 25 мм, докато най-добре е да изберете дъски от иглолистна дървесина;
 • влагоустойчиви и топлоизолационни материали;
 • пяна за монтаж на различни елементи;
 • изолация;
 • листове от фазер, ПДЧ или гипсокартон;
 • други необходими строителни материали и инструменти.

Когато монтирате тавана в помещения с висока влажност, използвайте гипсокартон, устойчив на влага. Ако конструкцията има два етажа, дебелината на дъската трябва да бъде най-малко 30 мм.

Стенни конструкции

По правило стените са изработени от ПДЧ, ПДЧ, гипсокартон или фиксирани напречни греди или плоскости, които са изолирани и подготвени за довършителни работи. Съвременният пазар предлага готови стенни панели, в които има предварително изолационен материал, както и довършителни детайли, отвори за прозорци и врати. Цената на такъв стенен блок е значително по-висока, но те заслужават само положителни отзиви, а също така ускоряват процеса на изграждане. Но е трудно да инсталирате такива блокове сами, тъй като те тежат много.

Сградна изолация

Монтажът на изолация е необходим на почти всички етапи на строителството, с изключение на първия - подреждане на основата.

Опитните професионалисти препоръчват използването на следните материали като изолация:

 • експандиран полистирол - се различава по достъпна цена, но този материал не е екологичен и пожароопасен;
 • минерална или каменна вата на ролки или слоеве - е много популярна, тъй като има добри свойства;
 • ековата, импрегнирана срещу гризачи и запалимост - по-технологична, но по-скъпа от другите материали.

Дори ако използвате най-скъпите и висококачествени изолационни материали, не забравяйте за влаго- и пароизолационните материали, които задържат топлината в помещението и увеличават живота на къщата.

Проекти

Голям избор от различни проекти позволява на всеки да избере най-добрия.Търсените размери на къщите са 6x6, 6x8 м, но има и по-малки конструкции - 4x4, 3x4 м. Често за лятна резиденция се избира типичен проект - малка къща с две стаи и малка тераса. Освен стандартни проекти има и индивидуални. Поръчват се от специална фирма или можете да ги нарисувате сами. За малка площ изберете компактна сграда. В къщи, където никой няма да живее през зимата, изобщо не е необходимо да инсталирате котел или печка. Но все пак трябва да се погрижите за топлоизолацията, тя ще предпази къщата от замръзване през зимата.

Изборът на проект зависи не само от предпочитанията на собствениците, но и от характеристиките на обекта. Можете да изберете удължена или U-образна къща. Ако имате автомобил, не забравяйте да оставите място за гараж или навес за кола в имота. Често собствениците искат да оборудват баня на градинския парцел. Може да се изгради самостоятелно по рамкова технология или да поръчате конструкция до ключ. Ако разполагате с всички необходими инструменти и имате готов проект и имате поне минимална представа за рамковата технология, можете лесно да се справите сами с изграждането на селска къща.

Вижте във видеото какви груби грешки правят майсторите при изграждането на рамкова къща.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели