Проекти на къща от пеноблок с таванско помещение: тънкостите на планирането на пространството

Съдържание
 1. Особености
 2. Проект
 3. Външно завършване
 4. Интериор
 5. Съвети и трикове
 6. Красиви примери

Много хора мечтаят за собствен дом, представяйки си малко семейно гнездо във въображението си. Просторна кухня, светла всекидневна, почтен кабинет, практична работилница, светла стая за игри, уютни спални - и къщата, за която мечтаете, е сглобена в солидна сграда, изработена от блокове от пяна. Този материал се отличава със своята положителна цена и практични характеристики и следователно ви позволява да построите просторна топла къща с таванско помещение на ниска цена.

Особености

Къщи от пеноблок с таванско помещение все повече могат да се видят сред крайградските сгради. Нарастващата популярност на този вид къщи е лесно обяснима. Материалът, използван за строителството, има забележителни свойства, а таванското помещение ви позволява да издълбаете допълнителни квадратни метри за активно жилищно използване. Огромното разнообразие от стандартни проекти ви позволява да изберете опция за най-удобното жилище и ако такава опция все още не бъде намерена, винаги можете да направите индивидуална поръчка за разработване на проектна документация и строителство.

Строителният материал е от клетъчен пенобетон.

Всъщност блоковете се състоят от цимент, вода, пясък и пенообразувател, поради което се образува много затворената пореста структура. Както можете да видите от състава, тук няма нищо, което да отделя токсични изпарения.

Благодарение на порестата структура, както и внушителните размери на строителните елементи (с минимум шевове), най-удобният микроклимат се поддържа в къщи, изработени от блокове от пяна. Не е студено през зимата, прохладно през лятото! Сградите от този вид не изискват специални инвестиции за топлоизолация на стени.

В своята работа къщите от пяна блок са много непретенциозни. Те не се страхуват от гниене и пожари, защото са устойчиви на такива негативни влияния. Една проста невзрачна сива сграда, изработена от блокове от пяна, винаги може да бъде маскирана с довършителни работи - боядисване или декоративни довършителни материали, така че естетическият проблем също да бъде решен.

Разположението на къщи с таванско помещение предполага използването на допълнително таванско пространство - основното е, че подовете на горния жилищен етаж са надеждни и издръжливи. Особено внимание трябва да се обърне на покривната рамка, нейната топло- и хидроизолация. Добре направеният покрив ще издържи повече от едно десетилетие, а лошият ще събере много пари, за да премахне дефектите му.

Таван е мецанин, таван, подходящ за живеене.

Решението за оборудване на тавана често е продиктувано от факта, че няма начин да се направи допълнителен етаж, а пространството за живот е просто необходимо. Горните помещения са много специфични, със скосени стени. За някои хора, особено децата, такива стени правят психологически потискащо впечатление. Проблемът с ограниченото пространство може да бъде частично решен чрез инсталиране на допълнителни специални прозорци. Не са евтини, но се отплащат от панорамната гледка към звездите, която се разкрива след монтажа им.

Проект

Типичните проекти на тавански къщи от пеноблок обикновено се предлагат в следните размери: 6x6, 8x8, 8x10, 10x10 метра. Има и други вариации - 7 на 8, 6 на 10, 9 на 12 метра и други. Във формата на къща от пенобетон има както квадратни, така и правоъгълни. Други форми, като правило, предполагат индивидуален проект с нестандартно оформление.

За изграждането на малка лятна вила е логично да се използва проектът 6x6, а за голям семеен дом най-добрите варианти за къщи са 10x10 метра, но като цяло 8x8 метра ще бъдат достатъчни за "средната" клетка на обществото. „Пълнежът“ на всеки проект е местоположението и броя на стаите, защото именно оформлението играе решаваща роля при избора на проекта.

В проекти на малки къщи 6 на 6 метра, като правило, има следния набор от помещения: на приземния етаж - кухня с комбиниран хол (последният може да бъде отделен, но тогава стаите ще бъдат малки), може би също вестибюл и котелно помещение; на втория (тавански) етаж има спални (една, две или три; колкото повече стаи, толкова по-малка е тяхната площ).

Стълбата, за да не изяжда вече малко пространство, може да се изнесе.

В къщи с площ над 50 квадрата броят на стаите се увеличава - особено ако проектът включва сутерен. След това всички "офис" помещения като котелно и баня се преместват надолу, като по този начин се освобождава място за всекидневни: кухня, всекидневна, кабинет или спалня на първия етаж и няколко стаи на втория.

Типичните проекти 8 на 8, по-рядко 7x8, 8x9, 9x9 метра се считат за най-добрите опции за семейство от 3-4 души. Така, например, в къща от 8 до 8 на приземния етаж, една и съща кухня и хол (пълноценни, отделени един от друг), офис или спалня, вестибюл, както и просторна зала с съблекалнята може да бъде разположена. Допълнителна баня и две или три стаи могат да бъдат поставени на тавана. Площта на този вид къщи може да бъде около 120 кв. м.

Проектите на големи къщи изглеждат огромни само на хартия, докато завършените сгради изглеждат много компактни. 100 квадрата на първия етаж могат да съдържат освен кухня с хол, пълна баня и тоалетна, както и допълнително помещение. Стълбище на горния етаж води до няколко спални, които също са оборудвани с пълни бани.

Има и проекти на типични къщи, които предполагат наличието на вграден гараж или баня.

Размерът им може да бъде различен, например 5,6x9,4, 6 на 8, 7x9, 8 на 10 метра. Въпреки факта, че тези помещения са нежилищни, те са много функционални и практични. Благодарение на таванското помещение се появяват допълнителни метра, така че "скритото" пространство на тези стаи се изплаща напълно от горните етажи.

Външно завършване

При проектирането на типични тавански къщи външното покритие обикновено вече е включено в пакета от строителни услуги до ключ. Често обаче включва само боядисване или мазилка. Тази опция за довършителни работи има право да съществува, особено ако къщата е селска къща, но все по-често има сгради, облицовани с различни материали.

Къщите от този тип изглеждат много по-изгодни от просто боядисаните., освен това повечето сгради в Русия се намират в райони с тежки климатични условия, така че външната украса не само ще украси къщата естетически, но и ще я предпази от прекомерна кондензация, влага и температурни промени.

Ако не планирате допълнително да разширявате пространството чрез изграждане на допълнителни стопански постройки, например веранда или баня, можете да придадете окончателния вид на къщи от блокове от пяна, като използвате:

 • вентилирани фасадни системи (от сайдинг, тухла, блокхаус, велпапе, порцеланови каменни изделия);

 • облицовъчен камък, декоративни тухли, плочки;

 • пяна или полистирол с дебелина 150 мм, покрит с мазилка отгоре;

 • гипс;

 • боядисване;

 • както и комбинираните покрития, например, основната площ ще бъде измазана, а дъното ще бъде облицовано с камък.

Интериор

Модерният дизайн на помещенията може да бъде изпълнен в строги канонични рамки на стила, или да играе в контраст, нарушавайки всички възможни правила. Таванските къщи от пеноблок са специален случай, защото имат свои собствени специфики, които просто трябва да се вземат предвид.

 • Първото е самите видове къщи... Много рядко е да видите таванска къща в града - освен в предградията. Такива къщи принадлежат към сгради, които приближават човек до природата, следователно в завършените интериори тук все повече можете да видите стилове като рустик, кънтри, прованс, еклектика, хижи. Интериорната обстановка подчертава с целия си вид: това не е град, а спокойно, спокойно кътче в тишината на провинцията.
 • Второ, така е конструктивни характеристики на горния етаж... Основният въпрос се отнася до проникването на дневна светлина - ако не е достатъчно, наклонените стени, съчетани с недостатъчно осветление, ще създадат усещането за някакъв тъмен килер вместо уютен ъгъл. Ако проблемът с дневната светлина е успешно разрешен поради специални къдрави прозорци, логично е да помислите за рамкиране на този дизайнерски елемент.

Подреждането на обемисти и високи предмети, особено шкафове, по стените може да бъде проблематично, тъй като скосените стени не предоставят тази възможност.

Въпреки това винаги има изход и ако пространството за съхранение е просто необходимо, тогава на помощ могат да дойдат модулни или вградени мебели за индивидуални размери, отворени рафтове и рафтове, върху които могат да бъдат разположени кошници и ярки кутии.

Решаването да използвате шкафове като прегради между стаите ще помогне за намаляване на напрежението на пода. Поради технически характеристики не се препоръчва изграждането на тежки и дебели стени на тавански етажи - само прегради от гипсокартон или подобни леки конструкции.

Лек, ефирен, романтичен и светъл интериор често може да се види в таванските къщи. В декорацията на стените можете да видите естествени материали (дърво, камък), по леглата, диваните, фотьойлите има голямо количество текстил, докато прозорците не са украсени с тях. Конструктивните елементи (дървени греди) може да не са затворени, а да служат като декоративна украса, която освен това разделя помещението на зони.

Съвети и трикове

Решението да направите пълноценно жилищно пространство от тавана ви позволява да намерите отговори на много въпроси, но също така изисква по-внимателен подбор на всички компоненти. Предпочитание трябва да се даде на леки материали и мебели, които не провокират допълнително появата на пукнатини в стените и основите.

Площта на сградата, или по-скоро броят на стаите в нея, е много важен въпрос, който се решава на етапа на избор или разработване на проект.

Обикновено има точно толкова стаи, колкото има членове в семейството.

Стълбището ще се превърне в незаменим елемент в къщата. Ако в къщата няма толкова много квадрати, тя може да бъде изнесена на улицата, но когато площта позволява да се инсталира в къщата, тогава е необходимо да се помисли за местоположението му колкото е възможно повече - не трябва скрийте пространството. Също така е рационално стълбата да се използва като допълнително място за съхранение - под нея маса от различни шкафчета и изтеглящи се системи може да се побере доста компактно.

Ако в проекта на къщата е предвидено мазе, тогава всички технически помещения, било то баня или котелно, могат да бъдат поставени там. Това ще освободи място на жилищните етажи.

Ако конструкцията, която трябва да бъде издигната, има значителна площ (повече от 100 квадрата), е наложително да се вземе предвид в оформлението на къщата наличието на водопроводни инсталации в таванския етаж.

В тесните къщи звукоизолацията е важна - нейното присъствие е просто необходимо за организиране на спокойствието на всички членове на семейството.

Отоплителната система е много важна в къщи с постоянно пребиваване.следователно наличието на котелно помещение (обикновено разположено до кухнята) е силно желателно.

Много важен момент в дизайна е тази част от таванския етаж, която има най-голяма височина. Височината му трябва да бъде поне половината от дължината на стаята, в противен случай не може да се избегне усещането за тесен килер.

Прозорците към таванския етаж са скъпа, но много оправдана покупка.Цената им се дължи на специалния механизъм за закрепване, но инсталирането на такива прозорци е необходимо, тъй като допълнителната дневна светлина никога не е излишна.

Красиви примери

Снимките на истински тавански къщи, направени по стандартни проекти, се различават в различни стилове и не са лишени от някаква жар. Дизайнерите много обичат този вид къщи заради покривите със сложни форми и прозорците, които гледат отгоре. Тези, които искат да изразят себе си чрез дома си, винаги могат да се възползват от услугата за персонализиране, която ще олицетворява сложната архитектура на сградата.

Ще научите повече за изграждането на къща от блокове от пяна, както и нейните предимства и недостатъци, в следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели