Характеристики и оформление на двуетажни къщи с еркер

Съдържание
 1. Предимства и недостатъци
 2. Изгледи
 3. Проекти
 4. Дизайн
 5. Красиви примери

Изграждането на къща е значимо събитие, тъй като сградата се строи в продължение на много години и в нея може да живее повече от едно поколение. Това означава, че трябва да помислите върху всяко малко нещо, да не говорим за най-важните етапи в строителството. За любителите на оригинални решения и интересни дизайни ще бъде полезно да разгледат характеристиките и плановете на двуетажни къщи с еркер.

Предимства и недостатъци

Но преди да разгледате положителните и отрицателните аспекти на това архитектурно решение, си струва да знаете какво означава думата "еркер". Този дизайн е издатина на стената, съответно стаята вътре придобива допълнително пространство, извън сградата получава допълнителен декоративен детайл. Проектите и изграждането на такива къщи, разбира се, са по-трудни, но такава къща изглежда много красива отвън, а отвътре има повече възможности за проектиране. Еркерите могат да бъдат разграничени според следните критерии:

 • форма;
 • брой етажи;
 • местоположение.

Къщата може да няма един еркер, а два или три или дори повече, всичко зависи от проекта и функциите, които този елемент ще изпълнява.

Предимствата на такива дизайни са както следва:

 • светлината в стаята става много повече;
 • появява се допълнително пространство;
 • панорамните прозорци се превръщат в интериорна декорация и ви позволяват да се възхищавате на околните пейзажи;
 • става възможно да се създаде конкретна зона в стаята;
 • позволява такова оформление да подобри нивото на вентилация;
 • структурата изглежда красива отвън.

Що се отнася до минусите, те също са налице, но са много малко. На първо място, основният въпрос тук е за средствата, тъй като изграждането на такава къща ще струва повече от обикновено. Освен това трябва внимателно да подхождате към изчисленията, те също са малко по-трудни за изпълнение, отколкото при изграждането на правоъгълна къща.

Друг момент - с големи панорамни прозорци в стаята ще влезе повече студен въздух, което означава, че трябва внимателно да обмислите изолацията на стаята.

Изгледи

Независимо какъв тип еркер е избран за изпълнение в проекта и каква структура представлява къщата (независимо дали е дървена или тухлена), тази изпъкнала част трябва да бъде добре укрепена. По-често се монтира върху стоманобетонна плоча. Във всеки случай, ако няма подходящи познания в изграждането на такива сгради, по-добре е да използвате услугите на специалист или поне да се консултирате с него, тъй като всеки отделен проект може да има свои собствени нюанси, които трябва да се вземат предвид .

Нека разгледаме по-подробно какви видове еркери съществуват.

Правоъгълна

Това е правоъгълна структура, която придава на сградата по-голяма строгост. В тази версия прозорците могат да бъдат разположени по целия периметър или само отпред.... Това се прави по преценка на собственика, което е за предпочитане: за да се спестят материали, да се поддържа топлина или да се направи стаята по-светла.

Кръгъл

Такива опции придават на къщата гладкост и елегантност. Изчисленията ще бъдат по-трудни, отколкото със същия правоъгълен дизайн. Тази опция по-скоро предполага панорамни прозорци, ще изглежда особено впечатляващо. Но има и други опции - с прозорци с различни конфигурации. Всичко зависи от сложността на проекта и възможността за неговото изпълнение. Към кръглия еркер може да се добавят кули, колони и др.

Полукръгла

Не се различава много от предишната версия, с изключение на това, че няма да стърчи толкова ясно от стената, но ще даде по-гладки линии на сградата. Можете също да украсите с панорамни прозорци или дълги тесни заоблени форми.

Многостранен

И тази опция може да се осъществи като декорация на сграда. Просто трябва по някакъв начин да го победите и да разберете как тази опция ще изглежда не само отвън, но и отвътре, каква зона ще се намира там. И тук интересните прозорци ще станат акцент. Най-често еркерите се създават именно за създаване на пространство и светлина в стаята.

Проекти

Двуетажна къща с еркер изисква внимателна подготовка. Всичко трябва да бъде изчислено и проверено. Необходим е ясен план, в който ще бъде изчислено количеството на всички използвани материали, особено ако фасадите са проектирани с помощта на някои специални елементи, оформлението е обмислено (до стил и дизайн). Например, това може да бъде едноетажна вила и половина с таванско помещение или двуетажна къща с гараж и балкон. Къща с тераса на приземния етаж също е добър и функционален вариант. Конструкциите на еркерите могат да присъстват във всеки проект, може да има 2 или 3 от тях.

Основното нещо е да обмислите всичко задълбочено, така че всички елементи да изглеждат хармонично в цялостната композиция. Но е по-добре да разгледате готови проекти, за да разберете какво е заложено.

 • В това изпълнение на чертежа виждаме два еркера, единият от които е разположен в кухнята-трапезарията, а другият в хола. И в двата случая това е добър вариант. Големите прозорци визуално увеличават още повече стаята. В трапезарията трапезарията е много добре разположена в еркера, а в хола можете да поставите всичко там и да направите уютна зона за сядане. Иначе разпределението на къщата е добре обмислено, отделно крило е заето от гараж с котелно, има място за просторно антре, офис, санитарен възел и просторна тераса. На втория етаж на такава къща могат да бъдат разположени спални и балкон.
 • В този случай е предвиден един еркер, който се намира в трапезарията. Като цяло, оформлението на къщата също има всички необходими помещения: просторна всекидневна, прикачен гараж. На втория етаж на такава къща също ще има спални и допълнителна баня и баня.

Дизайн

Екстериорът на къщата най-често се обсъжда с дизайнера. Може да е трудно да вземете решение сами. Външният дизайн на къщите най-често може да се определи като модерен. Обикновено това са масивни, красиви сгради, непретоварени с детайли, използващи съвременни материали. Можете да намерите къщи в стил Арт Нуво или в дървесина. В първия случай това са ясни геометрични форми, светли нюанси, изящни стълби, балкони и тераси. Във втория вариант къщата е облицована с греди, което създава усещане за рамка. Можете да украсите къща красиво по този начин, като използвате различно разположение на греди: хоризонтално, вертикално, диагонално.

Покривите в такива къщи обикновено са високи, което изглежда интересно отвън и помага да се победи пространството вътре в стаята по интересен начин. Покривът на еркера може да бъде свързан с общата площ на целия покрив на къщата или може да действа като отделна конструкция.

Що се отнася до интериорния дизайн на прозореца на залива, той трябва да съответства на общия стил на стаята и абсолютно всеки може да избере и приложи, основното е да изберете правилните материали и интериорни предмети. Ще изглежда добре:

 • таванско помещение;
 • минимализъм;
 • прованс;
 • шаби шик;
 • модерен;
 • скандинавски;
 • ориенталски.

Най-често еркерите имат трапезария или хол. Но може да има много оригинални решения. Например, на такова място можете да подредите шикозна баня или светла фитнес зала за домашна работа. По правило в такова пространство са разположени красиви големи прозорци - това е връхната точка на прозореца на еркера. Ако например е избрано таванско помещение и има красиви пейзажи извън прозореца, по-добре е да направите без завеси.При условие, че това е минимализъм, прозорците могат да бъдат украсени с оригинални щори, ако е необходимо. В ориенталския стил можете да дадете предпочитание на шикозни тежки завеси, които, ако желаете, са фиксирани с декоративни елементи и пропускат светлина в стаята. Ако се избере скандинавският стил, леките течащи тъкани ще направят, които няма да покрият прозореца, но ще подчертаят красотата му.

По-добре е да не претоварвате пространството с мебели, независимо какъв стил е избран. Това може да бъде например диван или маса със столове, фотьойли и масичка за кафе, живи растения.

Красиви примери

Няколко интересни примера ще покажат колко различно можете да проектирате еркерен прозорец и ще ви подтикнат към вашите собствени оригинални решения.

 • Нисък диван, който следва формата на прозореца, допълнен от възглавници, е добро място за почивка. Тук можете да останете насаме с мислите си, любувайки се на пейзажа, или да четете любимата си книга, да разговаряте с приятел или да изпиете чаша чай в студена вечер, увити в одеяло.
 • Трапезарията изглежда хармонично, където всичко е обмислено и декорирано с вкус. Стилните завеси допълват красотата на големите прозорци, оригиналният таван с лампи веднага привлича вниманието.
 • Великолепният пейзаж извън прозореца служи като прекрасна картина сам по себе си. Такива прозорци не е необходимо да се покриват със завеси. Всичко, което е необходимо тук, са уютни меки фотьойли и малка масичка.
 • Белите нюанси правят пространството леко и ефирно. Светлите завеси, мебели и таван балансират кафявите подове. Великолепният пейзаж извън прозореца е много полезно допълнение.
 • Леко белите въздушни завеси изглеждат много добре на прозорците. Кафявият под и лентите за завеси вървят много добре заедно. Това пространство може да остане празно. Но тук еднакво добре ще изглеждат диван за отдих и кът за хранене. Освен това пейзажът извън прозореца разполага с това.

За проекта на двуетажна къща с гараж и голям еркер вижте следващото видео.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели