Проект за частна къща: как да направите и къде да поръчате?

Съдържание
  1. Как правилно да се подготвим за поръчка на проект
  2. Готови проекти в интернет
  3. Къща мечта от проектантска организация
  4. Закупуване на проект от фирма-разработчик

Проектът за къща е един вид пътна карта. От една страна, това значително улеснява работата на изпълнителите, от друга страна, дава много ясна представа за бъдещия дом, включително структурата, производителността и външния вид. Изграждането на къща без проект може да се сравни с шиене без шаблон. В условия на пълна несигурност е трудно да се предвиди резултатът. Как да поръчате проект и да не сбъркате с резултата? Нека разгледаме три основни начина.

Как правилно да се подготвим за поръчка на проект

Мнозина вярват, че проектът е първата стъпка към реализирането на идеята за собствен дом. Но всъщност първото нещо, което трябва да направите е вземете решение за закупуване на парцел и след това изберете строителна площадка върху него. Така че можете да планирате местоположението на бъдещата къща по отношение на ориентацията към кардиналните точки, а това от своя страна значително ще ви помогне да изберете подходяща фундаментна конструкция и хидроизолация за покрива. Например, в южните райони на открито слънце се препоръчва да изберете светла хидроизолация, така че покривът да не се прегрява през горещите дни. След като решите местоположението, ще бъде полезно да проучите стиловете на архитектурата, да изберете опциите, които са най-интересни за вас, за да се свържете допълнително с архитекта.

Важно: струва си да преминете към проектиране на собствена къща само ако имате информация за сайта, на който ще бъде построена. Най-просто казано, когато се определи местоположението на бъдещата къща, се формират желания за архитектура и се извършват геоложки проучвания на почвата.

Следваща стъпка - геоложки проучвания. Те ще са необходими за изчисляване на необходимите показатели за фундамент, тъй като те дават представа за почвите в зоната на застрояване, тяхната носеща способност и нивото на подземните води. Пейзажът на сайта също има значение. Например, за една от най-енергийно ефективните основи - изолираната шведска плоча - разликата във височината на мястото на сградата не трябва да надвишава 50 см. При по-високи стойности ще са необходими допълнителни земни работи, за да се изравни.

Проектът за къща не е само архитектурен план, който описва дизайна на фасадата, формата на покрива, остъкляването и вътрешното оформление. Проектната документация съдържа информация за всички технически решения, възли и други важни нюанси, които трябва да бъдат взети под внимание в самото начало на разработването на проекта, така че къщата да служи дълго време и да не причинява досадни проблеми при ремонти за дълго време -срочна операция. Как да разработим такъв проект и къде да намерите готови опции? Нека поговорим за това по-нататък.

Готови проекти в интернет

Един от най-достъпните начини да изберете бъдещия си дом са онлайн бази данни с типични проекти. Обикновено предлагат разнообразие от опции за всеки вкус и портфейл. Друго предимство на този метод е възможността незабавно да се разбере крайната цена. Това е много удобно, особено в условия на строго ограничен бюджет, тъй като ви позволява да се съсредоточите върху индивидуалните нужди.

Защо готовите проекти не винаги са подходящи, защото в интернет има много такива? От една страна, те ще помогнат за формиране на обща представа за това каква трябва да бъде къщата, за определяне на стила и дизайнерските решения. Но си струва да се разбере, че типичните проекти не винаги ще могат да вземат предвид характеристиките на конкретен обект, регион, климат или почва.В този случай ще трябва сами да се потопите в процеса, да оцените документацията и да разберете как проектът отговаря на конкретни условия.

Къща мечта от проектантска организация

Кандидатстването за проект в специализирана организация е едно от най-надеждните решения при изграждане на къща. В този случай шансовете се умножават, че къщата ще вземе предвид всички желания и изисквания на собствениците. Той ще бъде проектиран, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на конкретно семейство. Единственото предупреждение към тази опция е високата цена. Има риск да излезете извън бюджета за строителство.

Закупуване на проект от фирма-разработчик

Важно е изпълнението на етапа на строителство да е в правомощията на изпълнителя. Хубаво е, когато екипът и дизайнерите работят в тандем. Най-често големите строителни фирми разполагат с база от готови проекти, сред които можете да изберете подходящ вариант. Те обикновено съдържат решения, в които организацията има доверие. Това означава, че екипът може да гарантира съответствие с всички технологии. Но най-вероятно изборът на типични идеи ще бъде малък.

Важно! Ако проектът е създаден без участието на изпълнител, вероятно строителите просто нямат умения да работят с материалите или решенията, включени в техническата документация.

В този случай могат да възникнат трудности с тяхното изпълнение. Най-вероятно екипът ще започне упорито да предлага промени, както се казва, „за себе си“. И това допълнително време, вероятно струва. Промените могат също да повлияят на качеството на конструктивните елементи като цяло. Разработчиците могат да предложат по-ниски цени. За да се намалят разходите, проектът може просто да изостави критични елементи. Например, пренебрегвайте топлоизолацията на основата и мазето, не вземайте предвид устройството на изолираната сляпа зона, не включвайте устройството на дренажната система.

Тези спестявания по време на строителството ще се превърнат в оперативни разходи. Топлината ще премине през студената основа. Замръзването и въздействието на силите на замръзване ще имат пагубен ефект върху бетонната основа. И това вече може да доведе до появата на пукнатини по слепата зона и мазето и да причини загуба на носеща способност. Липсата на дренаж ще доведе до повредена фасада. Ще бъде много по-скъпо да възстановите основата и да я изолирате с XPS плочи по време на работа. Много по-лесно е да осигурите топлоизолация по време на строителния процес, да направите изолирана щора с цокъл и да се насладите на комфортния микроклимат на вашия дом.

Изграждането на собствен дом е сложен инженерен процес, който изисква сериозно обмисляне. Добре познатата поговорка „седем пъти мери, веднъж режи“ е най-доброто отражение на един наистина компетентен подход към реализирането на мечтата за вашия дом. Като следвате тези прости указания, можете значително да опростите работата по проект и да постигнете наистина висококачествен резултат.

без коментари

Коментарът беше изпратен успешно.

Кухня

Спалня

Мебели